Η Υφυπουργός ΥΜΑΘ σε εκδηλώσεις στο Κιλκίς και στη Δράμα
Θεσσαλονίκη, Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015
Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά παραβρέθηκε στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Δράμας, όπου έγινε η Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, χοροστατούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιου.
Στη συνέχεια η Υφυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μοναδικό μνημείο της Γενοκτονίας των Θρακιωτών της Ελλάδας, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων.
Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, η Υφυπουργός παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων, που έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ του Κιλκίς, όπου αναπτύχθηκαν εκτός των άλλων θέματα της χρήσης της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση και την ενδυνάμωση της Παράδοσης.
Η κα. Κόλλια-Τσαρουχά στη διάρκεια της εκδήλωσης του Π.Ο.Σ.Σ. απεύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εχθές, Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, πήρε μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Θρακιωτών.Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά παραβρέθηκε στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Δράμας, όπου έγινε η Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, χοροστατούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιου.
Στη συνέχεια η Υφυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μοναδικό μνημείο της Γενοκτονίας των Θρακιωτών της Ελλάδας, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων.
Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, η Υφυπουργός παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων, που έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ του Κιλκίς, όπου αναπτύχθηκαν εκτός των άλλων θέματα της χρήσης της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση και την ενδυνάμωση της Παράδοσης.
Η κα. Κόλλια-Τσαρουχά στη διάρκεια της εκδήλωσης του Π.Ο.Σ.Σ. απεύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας,
Αγαπητή κυρία Πρόεδρε του Συλλόγου του Κιλκίς,
Αγαπητά μέλη του Προεδρείου,
Αγαπητοί Σαρακατσάνοι,
Αγαπητοί συμπολίτες,
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Οργανωτικού Συνεδρίου των Σαρακατσανέων.
Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας και θεωρώ εξαιρετική την πρόθεσή σας να συνδέσετε σ΄ αυτό το Συνέδριο την Τεχνολογία, που αλλάζει τον κόσμο γύρω μας, με την γνώση και το βίωμα της Παράδοσης, που αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς και αυτοπροσδιορισμού για τον καθένα μας.
Σ’ αυτήν εξάλλου, την εποχή των αμέτρητων αλλαγών που διανύουμε, τα πάντα γύρω μας επαναπροσδιορίζονται και αναπροσαρμόζονται συνεχώς, προκαλώντας σύγχυση στον σύγχρονο άνθρωπο και πολύ περισσότερο στον νέο.
Η πλούσια και υπερήφανη ελληνική παράδοσή μας, και ακόμη περισσότερο η Σαρακατσανέϊκη, που πηγάζει από την βαθιά αρχαιότητα σύμφωνα με πολλούς ανθρωπολόγους, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί, ένα σταθερό σημείο προσδιορισμού και ταυτότητας.
Όποιος αντιλαμβάνεται και σέβεται την ελληνική του παρακαταθήκη, είναι προστατευμένος από τις καταιγίδες και τους βίαιους ανέμους της «Νέας Εποχής», της «Παγκοσμιοποίησης», και αυτών των περίφημων «Αγορών», που προσπαθούν να ισοπεδώσουν τους λαούς και να τους μετατρέψουν σε μια άμορφη και ομογενοποιημένη μάζα καταναλωτών και εργατών.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που χτυπήθηκε αμείλικτα από αυτή τη Νέα Εποχή, που θέλει τους ανθρώπους χωρίς ταυτότητα και καταγωγή.
Αλλά οι Έλληνες είμαστε δεμένοι με την καταγωγή μας και με την Ιστορία μας. Το αίμα μας νερό δεν γίνεται, όπως λέει η πανάρχαια παροιμία μας.
Και έτσι σήμερα η Ελλάδα γίνεται ξανά ο πρωτοπόρος που σηκώνει το κεφάλι, για να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους ότι ο πραγματικός πλούτος δεν είναι τα χρήματα ή μια τεράστια βιομηχανική παραγωγή που βγαίνει από ισοπεδωμένους εργάτες.
Ο πραγματικός πλούτος είναι η Πίστη σε κάτι Ανώτερο, σε έναν Θεό που αγαπάει τον Άνθρωπο, και μια ζωή που αξίζει να τη ζεις, γεμάτη με αξιοπρέπεια και χαρά.
Ο πραγματικός πλούτος είναι να ξέρεις ποιος είσαι, από πού έρχεσαι, και πού πηγαίνεις.
Και αυτό το γνωρίζαμε πάντοτε καλά όλες οι φυλές των Ελλήνων, αντλώντας Πίστη από την Θρησκεία μας, Γνώση από τον Πολιτισμό μας, Δύναμη από την Παράδοσή μας.
Οι Έλληνες, που αγαπάμε τόσο πολύ όλα όσα εκφράζει η λέξη Ελλάδα, ήμασταν πάντοτε οι πραγματικοί πολίτες του κόσμου.
Και η Ελλάδα για εμάς τους Έλληνες δεν είναι κάτι που ορίζεται αυστηρά τοπικά, αλλά αυτά που κουβαλάμε παντού, μέσα στην καρδιά μας.
Η Ελληνική Ιστορία ήταν πάντοτε μια ιστορία ταξιδευτών, ανθρώπων που ζούσαν σε μια μεγάλη, ατελείωτη μετανάστευση.
Η σαρακατσάνικη φυλή το ξέρει καλά αυτό, καθώς βρισκόταν πάντοτε σε ένα διαρκές ταξίδι, από βουνό σε βουνό, καθώς ήταν νομάδες και ταξιδευτές, σκληροτράχηλοι και απροσκύνητοι, πολεμιστές και ήρωες.
Σαρακατσάνοι ήταν πολλοί σημαντικοί ήρωες πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, την οποία γιορτάσαμε πριν 3 ημέρες, όπως ο Κατσαντώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και οι Καρατάσοι. Σαρακατσάνοι ήταν και μεγάλοι Μακεδονομάχοι, ο καπετάν Αγραφιώτης, ο καπετάν Γαρέφης και πολλοί άλλοι αγωνιστές.
Σαρακατσάνοι θα είναι και αύριο πολλοί Έλληνες που συνδεμένοι με την παράδοση θα οδηγήσουν τον Ελληνισμό και τα ιδανικά μας στο μέλλον.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική λοιπόν η αγωνία να γνωρίσουν οι νέοι μας τον γνήσιο ελληνικό τρόπο ζωής και να καταλάβουν ότι προέρχονται από έναν πανάρχαιο λαό, που ζούσε πάντοτε μια ζωή γεμάτη ουσία και περηφάνεια, και ποτέ δεν παραδόθηκε σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε προσπάθησε να τον εξαφανίσει.
Και είναι ιδιαίτερα εύστοχη η πρόθεσή σας να συνδέσετε την Παράδοση με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και να κάνετε τους νέους να τη βιώσουν όχι ως κάτι παλιό και ξεπερασμένο, αλλά ως μια βάση για ένα καλύτερο μέλλον.
Εύχομαι η διοργάνωσή σας να πετύχει τους στόχους που έχετε θέσει, και να έρθουν πιο κοντά οι νέοι με την πλούσια Σαρακατσανέϊκη παρακαταθήκη, που κράτησε πάντοτε άσβεστη μέσα της την αγάπη για τα ιδανικά του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού.
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που εκπροσωπώ, και πιο ιδιαίτερα το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης την αρμοδιότητα του οποίου έχω, βρίσκεται κοντά στην προσπάθειά σας.
Εύχομαι επιτυχία στο συνέδριο και να καθιερωθεί ως θεσμός ώστε κάθε χρόνο να έχουμε ακόμη μια αφορμή για να θυμόμαστε ποιοι είμαστε.
Σας ευχαριστώ.