Γέρνει αλλά δεν πέφτει. Το «στραβό» μνημείο της Θεσσαλονίκης [φώτο]


Νομίζατε πως μονο η Πίζα έχει μνημείο που γέρνει; Σας πληροφορούμε πως και στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία, υπάρχει ένα σημαντικό μνημείο  που γέρνει, και αυτό δεν όφειλεται στο μεγάλο ιστορικό του βάρος

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Πρόκειται για το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στην οδό Εγνατία, απέναντι και διαγώνια από την πλατεία Καμάρας. Οι μικρές του διαστάσεις αλλά και το γεγονός πως είναι χτισμένο μερικά επίπεδα πιο κάτω από τους δρόμους, το κάνει πολλές φορές απαρατήρητο από τους περαστικούς, οι οποίοι πάνω στη βιασύνη τους να πάνε στις δουλειές τους ή να κάνουν τα ψώνια τους, αγνοούν αυτόν τον, απαράμιλλης ομορφιάς, ναό της Θεσσαλονίκης.
naos egnatia 01
Πρόκειται για το ναϋδριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το οποίο υπάγεται στην ενορία της Παναγίας Παναγούδας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σημείο. Το εγκαίνιο που ανακαλύφθηκε κάτω από την Αγία Τράπεζα, μετά τους σεισμούς του 1978, έριξε φως στην εύρεση της ονομασίας του ναού. Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιγραφή της λειψανοθήκης ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Χτίστηκε μετά το 1340 συμπέρασμα που εξάγεται από ένα νόμισμα του 1340 που βρέθηκε στην τοιχοποιία του τρούλου.
naos egnatia 01
Ιστορία του ναού
Ο Πατέρας Γενάδιος μίλησε στο seleo και μας διαφώτισε σχετικά με την ιστορία του ναού, για τον οποίο λίγα στοιχεία υπάρχουν σε βιβλία και στο διαδίκτυο. "Ο ναός, που έχει διαστάσεις μόλις 5,5 τετραγωνικά χτίστηκε τον 14ο αιώνα, την εποχή των Παλαιολόγων. Αργότερα, τον 16ο αιώνα προστέθηκαν ο νάρθηκας, ο τρούλος και τα τέσσερα τόξα που αποτελούν και τους τοίχους του ναού. Υπάρχει γραπτή μαρτυρία που αναφέρει πως σώζεται μέχρι και σήμερα στη Μονή Βατοπεδίου χρυσόβουλο που εκδόθηκε το 1364 και αναφέρει πως ο Ιωάννης ο 5ος Παλαιολόγος παραχώρησε τον ναό στον θείο του μοναχό και πρωτοστράτορα.
naos egnatia 01
Ο σεισμός του '78 και η φθορά που προκάλεσε στο ναό
Όπως μας λέει, ο Πάτερ Γενάδιος ο τρούλος του ναού απέκτησε αυτή την ελαφριά κλίση που διατηρεί μέχρι και σήμερα από τον μεγάλο σεισμο που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εκκλησάκι, ενώ κόντεψε να γκρεμίσει τον τρούλο.
naos egnatia 01
Από τότε με επέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, έχουν γίνει οι απαραίτητες προσπάθειες αναστήλωσης, ενώ ο Πάτερ μας διαβεβαιώνει πως παρόλο που η κλίση του τρούλου παρέμεινε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατάρρευσης. "Όλες οι εργασίες συντήρησης έχουν γίνει κανονικά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το μόνο που μένει είναι να γίνει σωστή διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου."
naos egnatia 01
Το εκκλησάκι είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε απόγευμα από τις 4:30 μέχρι τις 8, ενώ κάθε Πέμπτη πρωί πραγματοποιείται λειτουργία στην οποία παραβρίσκονται πολλοί κάτοικοι του κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι, πραγματοποιείται λειτουργία κάθε Παρασκευή βράδυ στις 9.





seleo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!