Δέσποινα Αντωνιάδου: Πρόταση αξιοποίησης αλσυλλίου Γαλήνης [φώτο]


Πρόταση αξιοποίησης αλσυλλίου Γαλήνης

Το αλσύλλιο είναι ένα τεχνητό άλσος που δημιουργήθηκε από το Δασαρχείο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και εκτείνεται σε μία έκταση δώδεκα περίπου στρεμμάτων. Ο σκοπός ύπαρξης του ήτανε να προσφέρει στους κατοίκους έναν πνεύμονα πρασίνου για αναψυχή και ψυχική ανάταση.
Με την πάροδο του χρόνου, επειδή η Κοινότητα και ο μετέπειτα Δήμος δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το αλσύλλιο, αυτό εγκαταλείφθηκε σχεδόν στην τύχη του. Μετά από συζητήσεις με τους κατοίκους της Γαλήνης, που μου εξέφρασαν με γλαφυρό τρόπο την εγκατάλειψη του, αποφάσισα να το επισκεφτώ και να καταγράψω τα προβλήματα που υπάρχουν. Έτσι παρατήρησα την εγκατάλειψη αυτού του ωραίου κατά τα άλλα αλσυλλίου και διαπίστωσα το μαρασμό στον οποίο έχει περιέλθει.
Είδα μια ξύλινη περίφραξη σάπια και σπασμένη σε πολλά σημεία, είδα εντός του αλσυλλίου πολλά από τα πεύκα να έχουν ξεραθεί από ασθένεια, να υπάρχουν σε πολλά σημεία του άλσους πεταμένα διάφορα αντικείμενα- σκουπίδια με κίνδυνο να γίνουν εστίες μόλυνσης, είδα ξύλινες κατασκευές σπασμένες και εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους καθώς και τρεις κτιστές βρύσες εκ των οποίων οι δύο είναι εκτός λειτουργίας.
Πιστεύοντας πραγματικά στο ρόλο που μου ανέθεσαν με την ψήφο τους οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας του Ωραιοκάστρου μεταφέρω  όλους αυτούς τους προβληματισμούς στο τοπικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου, προτείνοντας μάλιστα και τρόπους παρέμβασης έτσι ώστε το άλσος της Γαλήνης να ξαναγίνει ένας χώρος αντάξιος για το σκοπό που δημιουργήθηκε.
Έτσι λοιπόν έχω να προτείνω ανάπλαση του αλσυλλίου με τις κάτωθι παρεμβάσεις:
1.      Τη δημιουργία νέας καλαίσθητης ξύλινης περίφραξης του χώρου.
2.      Γενικό καθαρισμό του αλσυλλίου και απομάκρυνση όλων των αντικειμένων που γίνονται εστίες μόλυνσης.
3.      Αναβάθμιση και καλλωπισμό των υπαρχουσών βρυσών.
4.      Γενική απομάκρυνση όλων των πεσμένων κορμών και κλαδιών καθώς και εμπλουτισμό με νέα δέντρα (όχι πάλι πεύκα).
5.      Τη δημιουργία περιπατητικών διαδρόμων εντός του άλσους από κορμούς δέντρων ή από πέτρα, συμβατά με το περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα ο ένας διάδρομος να εκτείνεται κατά μήκος της περίφραξης επί της οδού Άλσους και ο άλλος διαγώνια του αλσυλλίου.
6.      Να κατασκευαστεί ένα κιόσκι οκτάγωνο από ξύλο.
7.      Να κατασκευαστούν τουλάχιστον δύο (2) ξύλινοι τραπεζοπάγκοι καθώς και δέκα (10) ξύλινα παγκάκια περιμετρικά του χώρου.
Πιστεύω ακράδαντα πως οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν θα πρέπει  να γίνουν έπειτα από διάλογο με τους περίοικους και σε συνεννόηση πάντα με αυτούς γιατί μονάχα με το ενδιαφέρον και την προσβασιμότητα στο άλσος, θα εξασφαλιστεί τόσο η προστασία του όσο και ο σκοπός για τον οποίο έχει δημιουργηθεί. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως με την αναμόρφωση του θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για περιβαλλοντικές δράσεις και περιπάτους και από το 2ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου, με το οποίο και γειτνιάζει, καθώς και από τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου μας. Επενδύοντας στο περιβάλλον δημιουργούμε καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας.

Δέσποινα Αντωνιάδου
Τοπική Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Ωραιοκάστρου
«Δύναμη Δημιουργίας – Νέα Πρόταση»




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!