Σταθερή η στήριξη των Οικολόγων Πρασίνων σε επιλογές βιωσιμότητας και όχι λιτότητας
Σταθερή η στήριξη των Οικολόγων Πρασίνων σε επιλογές βιωσιμότητας και όχι λιτότητας
Στα πλαίσια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποιούν την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Εκτελεστική Γραμμματεία των Οικολόγων Πράσινων δηλώνει επίσης τη στήριξή της στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, στην προσπάθεια για κλείσιμο της συμφωνίας, που θα βασιστεί κυρίως σε πολιτικές επιλογές που θα βάζουν τέλος στη λιτότητα, αλλά ταυτόχρονα θα ανοίγουν τον δρόμο για ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο με βασικούς άξονες την βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι Οικολόγοι πράσινοι θεωρούν πως βασικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο είναι:
· Η διασφάλιση ενός βιώσιμου Δημόσιου χρέους
· Μια κοινωνικά δίκαιη κατανομή των φόρων χωρίς αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές
· Ενα σχέδιο Πράσινης Ανάκαμψης για την Ελλάδα
· Δημοκρατία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τόσο σε εθνικό όσο σε επίπεδο ΕΕ
Μέσα από την κριτική στήριξη τους και συμμετοχή στην Κυβέρνηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν κρίσιμα ζητήματα των οποίων η πορεία αντιμετώπισης συναρτάται και από την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους αλλά και την παραπέρα ενεργοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα:
· Διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης και χρηστή διαχείριση στα κοινά και δημόσια αγαθά
· Στροφή σε ότι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, κοινωνική συμμετοχή και ενεργοποίηση
· Προστασία και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και των προστευτεόμενων περιοχών της χώρας
· Δρομολόγηση υλοποίησης σε κτηματολόγιο, δασολόγιο και τον χωροταξικό σχεδιασμό
· Στροφή του εξορυκτικού τομέα προς αποκλειστικά υπόγεια ορυχεία και μεταλλεία –Άμεση παύση της καταστροφικής για το περιβάλλον επένδυσης χρυσού στις Σκουριές
· Ενα ενεργειακό μοντέλο που θα απομακρύνεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση εντός 20 ετών
· Προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πρασίνων
Ακολουθεί το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Ψήφισμα των Ευρωπαίων Πρασίνων:
Ένας καινούργιος Δρόμος για την Ευρώπη, Βιωσιμότητα και όχι Λιτότητα!
Το Μάιο του 2013, στη συνάντηση του Συμβουλίου της Μαδρίτης, το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων, καλούσε για το τέλος της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας και για τη δημιουργία μια άλλης στρατηγικής, καινοτομίας και βιωσιμότητας, η οποία θα βάζει τους ανθρώπους πάνω από τις αγορές. Η ανακοίνωση τότε έγραφε: «Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θέλουν να βάλουν ένα τέλος στη φτώχεια, να μειώσουν την ανεργία, να ενισχύσουν την ενότητα της Ευρώπης και να θέσουν την βιωσιμότητα ως την καρδιά της νέας οικονομικής πολιτικής»Στο κοινό Μανιφέστο των Ευρωπαίων πρασίνων για τις Ευρωεκλογές του 2014 κρατήθηκε η ίδια στάση. Αν και τα αποτελέσματα του Μάιου του 2014, δεν επέτρεψαν το σχηματισμό μιας νέας πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα ήταν έτοιμη να συγκρουστεί με τις κυρίαρχες πολιτικές της λιτότητας, το αποτέλεσμα των Ελληνικών εθνικών εκλογών και η νέα Ελληνική κυβέρνηση, έχουν τοποθετήσει τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα εκεί που πρέπει – στην κορυφή της Ευρωπαϊκής ατζέντας.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων, πριν τις Ελληνικές εκλογές, είχε υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξει την αλλαγή στην Ελλάδα, υπό τρεις προϋποθέσεις: να σταματήσουν οι πολίτικες λιτότητας, να ανακουφιστεί το χρέος της χώρας και να προωθηθούν ρυθμίσεις για μια Πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Αφού η Ελλάδα επέλεξε αυτή την αλλαγή στις πρόσφατες εκλογές, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συγχαίρουν τους Έλληνες Οικολόγους Πράσινους για τη νέα ευθύνη που αναλαμβάνουν ως μέρος της κυβέρνησης, με ένα βουλευτή και έναν Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, και τους στηρίζουν με στόχο την πραγματοποίηση των παραπάνω προτεραιοτήτων.
Μια νέα αρχή για την Ελλάδα
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι προτρέπουν τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ελλάδα να εργαστούν προς ανεύρεση κοινής λύσης για την κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη και να καταστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τα παρακάτω στοιχεία:Για ένα περισσότερο βιώσιμο χρέος: Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο. Τα δύο προσαρμοστικά προγράμματα βασίστηκαν σε υπεραισιόδοξα συμπεράσματα σχετικά με την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα φαύλο κύκλο αυξανόμενων μέτρων λιτότητας ως αντάλλαγμα στη δανειοδότηση της. Είναι παράλογο να περιμένει κανείς από μια χώρα σε τέτοια βαθιά κρίση να θέσει ως προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους σε βάρος των επειγουσών κοινωνικών αναγκών και της χρηματοδότησης των βασικών δημόσιων υπηρεσιών. Ο στόχος για δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί, σε συνάρτηση με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Υπάρχει ανάγκη τόσο για παράταση των ληξιπρόθεσμων δανείων όσο και για την μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής.
Κοινωνικά δίκαιη κατανομή των φόρων: Χρειάζεται να νομοθετηθεί ένας φόρος πλούτου ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνικά δίκαιη φορολόγηση στην Ελλάδα, στοχεύοντας παράλληλα στην ανάκτηση των εσόδων που χάθηκαν από την μεγάλη φυγή κεφαλαίου στο εξωτερικό από το πιο ευκατάστατο κομμάτι της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να αναπτυχθεί μια συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μια τέτοια πολιτική, χρειάζεται την ενεργή υποστήριξη της Κομισιόν και των άλλων κρατών-μελών, και πιο συγκεκριμένα, την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου Ευρωπαϊκού νομοθετικού πακέτου που να στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση της μάχης, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενάντια στην φοροδιαφυγή και τις μεγάλες φοροαπαλλαγές, τη μάχη ενάντια στον επιθετικό σχεδιασμό της φορολογίας και την εγκατάσταση μιας Κοινής Παγιωμένης Φορολογικής Βάσης με τους ελάχιστους δείκτες.
Σχέδιο Πράσινης Ανάκαμψης για την Ελλάδα: Ένα κατάλληλα σχεδιασμένο Ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο θα μπορούσε να εφοδιάσει μαζικές επενδύσεις την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο τομέα με επιπλέον χρέος. Ένα τέτοιο κίνητρο πρέπει να μπει ως προτεραιότητα μαζί με τα μέτρα ανακούφισης του χρέους ώστε να γίνει επιτρεπτό στην Ελληνική οικονομία να ανακάμψει μέσα σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο πλαίσιο.
Επιπρόσθετη χρηματοδότηση: Η αναδιάρθρωση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας για το 2020 δεν θα πρέπει να επιτρέψει την αύξηση του χρέους. Συνεπώς, προτείνουμε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΤ) να αναλάβει ο ίδιος τις Ελληνικές υποχρεώσεις πληρωμής μέχρι το 2020. Με αυτόν τον τρόπο οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο ΕΜΤ θα αντικαταστήσουν το χρέος απέναντι στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Επιπλέον, το ΕΤΧΣ και άλλοι πιστωτές δεν θα πρέπει να απαγορεύσουν την υπό συνθήκες ελάφρυνση του χρέους, γιατί υπάρχει η περίπτωση να είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης και της επιτυχίας των μεταρρυθμίσεων. Η ιδέα των κρατικών ομολόγων, των οποίων η πληρωμή θα εξαρτάται από την πραγματική οικονομική παραγωγή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε μια απρόβλεπτη περίοδο κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ευελιξία του κρατικού προϋπολογισμού. Η πλειοψηφία των ομολόγων που κατέχουν δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα.
Παράλληλα, το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση της φυγής κεφαλαίων από την Ελλάδα, αλλά και στην οικονομική της ανάπτυξη, αίροντας τον μέχρι τώρα αποκλεισμό της χώρας. Τέλος, η επιπρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια, θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, μέσω μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη δικαστική μεταρρύθμιση, σχετικά με την μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων, την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, την μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, αλλά και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τα προνόμια των ολιγαρχών και άλλων προστατευμένων τομέων όπως η εκκλησία και οι πλοιοκτήτες.
Μείωση του χρέους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Σημαντική ανακούφιση από το χρέος θα μπορούσε να υπάρξει για την Ελλάδα μέσα από μια άμεση ex-post ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, υπό το νέο πρόγραμμα, όπως έχει προβλεφθεί από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπό την επιτήρηση του ΕΜΣ. Η δημιουργία μιας «εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας» απαλλαγμένης από απομειωμένης αξίας περιουσιακά στοιχεία και με έναν ισορροπημένο ισολογισμό, θα ήταν ένας τρόπος να στηριχθεί η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας στην πραγματική οικονομία.
Οικονομική διαχείριση και ο ρόλος της Τρόικα: Το νέο πρόγραμμα πρέπει να οριστεί και να διαβουλευτεί προσπερνώντας το πλαίσιο της Τρόικα αλλά μέσα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής (“two pack”), οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την υποχρέωση για λογιστικό έλεγχο του χρέους, ώστε μέσα από την υπάρχουσα νομική διαδικασία να διασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ΕΚΤ θα πρέπει να παίζει το ρόλο του «σιωπηλού παρατηρητή». Με αυτόν τον τρόπο, η επιπρόσθετη χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με υπάρχοντες ή μελλοντικούς κυβερνητικούς σχηματισμούς της Ευρώπης αλλά με συγκεκριμένους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν επιζητούμε ατέρμονους κύκλους συζητήσεων των σχετιζόμενων κυβερνήσεων που υπερπροβάλλονται από τα ΜΜΕ αλλά μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα μελλοντικά πακέτα βοήθειας.
Μια νέα αρχή για την Ευρώπη
Η λιτότητα , το κυρίαρχο δόγμα αυτών που καθορίζουν την Ευρωπαϊκή πολιτική μέσα στην Ευρωπαϊκή κρίση, έχει βαθύνει την κρίση με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους, ενώ έχει σημαντικά αποδυναμώσει και υποβαθμίσει τη δημοκρατία: πραγματικά, η αποστασιοποίηση του κόσμου από την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγαλώνει λόγω της αποτυχίας της να δώσει βιώσιμες και παραγωγικές λύσεις στην κρίση, ενώ αντίθετα πετυχαίνει δυστυχώς να αναδεικνύει τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Γι’ αυτό το λόγο το να απορριφτεί η λιτότητα και να δημιουργηθεί μια Πράσινη εναλλακτική δεν είναι μόνο κρίσιμο για την Ελλάδα, αλλά αναγκαιότητα για ολόκληρη την Ευρώπη. Η στροφή σε ένα καλύτερο, πιο πράσινο αύριο δεν θα έρθει χωρίς μάχη. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και το Euro-Group δείχνουν ότι οι ιδεολόγοι της λιτότητας και τα συμφέροντα τα οποία αντιπροσωπεύουν δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και είναι ικανοί να εκμεταλλευτούν το φόβο και την αβεβαιότητα του κόσμου ώστε να τον πείσουν ότι η αλληλεγγύη δεν είναι εφικτή. Αυτή η εχθρική διαλεκτική, η οποία προβάλλεται με έμφαση από τα ΜΜΕ καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις συναντήσεις του Euro-group, ενισχύει εθνικιστικές και αντι-Ευρωπαϊκές ιδέες.Η εκλογή της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και η ανταπόκριση που βρήκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σηματοδοτεί το γεγονός ότι 'ήρθε η ώρα να ξεπεραστούν οι πολιτικές της λιτότητας εκτός Ελλάδας. Αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις επιμένουν ότι η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος, οι πολίτες δεν θα το δεχτούν επ’ αόριστον. Οι πολίτες στις επονομαζόμενες χώρες υπό επιτήρηση –Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος – αντιμετωπίζουν την διαρκή ανέχεια και κοινωνική αδικία πέρα από τη φαντασία πολλών από τους υποστηρικτές της λιτότητας. Η λιτότητα έχει επιφέρει μεγάλη ανεργία, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στη νεολαία, επιπλέον περιορισμούς στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, μείωση στους μισθούς, μείωση στα επιδόματα ανεργίας, επιδείνωση των επιπέδων ζωής των συνταξιούχων, επιπλέον περιορισμούς στην νομική κάλυψη, συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων και χρεοκοπία των συνεταιρισμών. Η τόνωση που θα έφερνε η λιτότητα στην αυτοπεποίθηση των καταναλωτών και των επενδυτών δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και η Ευρωζώνη ολίσθησε ολόκληρη στην ύφεση, ενώ σε συγκεκριμένες χώρες, ακόμα και στον αποπληθωρισμό ή σε πολύ χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού. Η ιδέα να βουλιάζεις ενώ θέλεις να αναπτυχθείς είναι ανειλικρινής, δεν είναι αποτελεσματική και είναι κοινωνικά καταστροφική. Τέλος, αυτό που εμείς οι Πράσινοι επιζητούμε δεν είναι η ανάπτυξη ως αυτοσκοπός αλλά μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για τη βελτίωση των ζωών μας.
Είναι άκρως ανησυχητικη η έλλειψη πρωτοβουλιών σε ότι αφορά την νεανική ανεργία και γι’ αυτό καλούμε τα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν άμεσα και με αποτελεσματικό τρόπο την Οδηγία για την Εργασία των Νέων.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα συνεχίσουν να παλεύουν για ένα τέλος στη λιτότητα εντός και εκτός Ελλάδος: Πραγματικά, η λιτότητα θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής ιδέας, ωθώντας την ΕΕ σε εθνικές πολιτικές και αποδημοκρατικοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, παρακάμπτοντας το Ευρωκοινοβούλιο και πολλαπλασιάζοντας τα συμβούλια περιορισμένης πρόσβασης των κρατών-μελών.
Η ΕΕ δεν θα ξεπεράσει την κρίση αν δεν λάβει υπόψη της εκτός από τα γραφειοκρατικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά και τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες τους, και αν δεν παρέχει τον κατάλληλο χώρο για οικονομική ανάκαμψη.
'Ήρθε η ώρα για ένα βιώσιμο πρόγραμμα επενδύσεων στην Ευρώπη. Πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία των τρεχουσών χαμηλών τιμών πετρελαίου ώστε να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις νέες πράσινες τεχνολογίες. Για εμάς είναι προφανές ότι διαμέσου του EFSI/ Σχέδιο Juncker θα πρέπει να ενισχυθούν έργα στο πλαίσιο της νέας πράσινης συμφωνίας (Green new deal). Tο EFSI, γνωστό και ως επενδυτικό πλάνο Juncker, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς βιώσιμες επενδύσεις που να επικεντρώνονται στην δημιουργία μιας νέας δυναμικής πολιτικής ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και προς την παραγωγή «δημόσιων αγαθών», όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι καθαρές και οικονομικές μορφές ενέργειας, το περιβάλλον και ο πολιτισμός. Πιστεύουμε ότι η επανεξέταση του Πολυετούς Προγράμματος Πλαισίου, η οποία προβλέπεται για το 2016, μπορεί να είναι η ευκαιρία για να ξεκινήσει μια κινητοποίηση γύρω από την ανάγκη να ξεπεραστούν τα όρια του EFSI, αλλά και για να επανεξεταστεί η πρωτοβουλία των αυτόνομων πόρων της ΕΕ, του φόρου επί των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ), του φόρου στον άνθρακα, και τα ομόλογα έργου.
Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρξουν Ευρωπαϊκές πολιτικές που να επιτρέπουν στις βιομηχανίες των υπερχρεωμένων κρατών να έχουν μια δίκαιη πρόσβαση στις επιχορηγήσεις αντί για τον τραπεζικό αποκλεισμό που παρατηρείται σήμερα. Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες της και να διευρύνει τα εργαλεία της ενάντια στην φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επιμένουν ότι καμία αναγκαστική απαίτηση δεν πρέπει να υπάρξει από το Eurogroup προς την Ελλάδα, χωρίς πρώτα να έχουν ληφθεί υπόψη οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων και ο χρόνος που χρειάζεται για να αναδιαμορφωθεί η Ελλάδα με δικαιότερο τρόπο.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επαναλαμβάνουν τη δέσμευση τους για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας για μια κοινή διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών πολιτικών, μέσα από διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, φορολογίας, διαχείρισης πόρων ή κοινωνικά.
Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται να εργαστούν σε ένα κοινό σχεδιασμό για τον επανακαθορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πιο δημοκρατική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατεύθυνση και να εμπλακούν σε ένα δομικό διάλογο με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μοιράζονται τους ίδιους στόχους για το κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον.