Σε δύο φάσεις τα μέτρα για το ασφαλιστικό -Κλείνουν οι «δρόμοι» για πρόωρη σύνταξη


Σε δύο δόσεις, τον Ιούνιο και το φθινόπωρο, σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Το πλάνο που έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, σύμφωνα με το «Βήμα», προβλέπει λήψη μέτρων εντός του Ιουνίου για το θέμα των πρόωρων συντάξεων και το φθινόπωρο να ανοίξει ο διάλογος για την εξεύρεση λύσεων αναφορικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητιούνται στο Brussels Group είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η θέσπιση οικονομικών αντικινήτρων για όσους εξέρχονται της εργασίας πριν από το 62ο έτος, η περικοπή των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων, ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, αλλά και ο επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει μέτρα σε δύο δόσεις. Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι εκδοχές είναι η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους διατηρούν αυτό το δικαίωμα. Η θέσπιση αντικινήτρων με την περαιτέρω μείωση του ποσού της σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος της ηλικίας. Το «ήπιο σενάριο» αυτών των μέτρων περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση των ορίων από την 1.1.2020 και την ολοκλήρωσή του ως το 2025, ενώ οι δανειστές ζητούν οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας να αρχίσουν άμεσα από το 2016. Σημειωτέον ότι από το 2012 τα γενικά όρια συνταξιοδότησης έχουν προσδιοριστεί στο 67ο έτος με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης ή στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο κατηγορίες ασφαλισμένων διατηρούν σε ισχύ μεταβατικές διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης.
Υπάρχει και η πρόταση να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να θεσπιστούν οικονομικά αντικίνητρα για να καταστεί ασύμφορη η έξοδος, όπως είναι η συνέχιση της καταβολής εισφορών υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου για τους συνταξιούχους που φέρουν πριν από το 62ο έτος. Ενδεχόμενο που απέρριψε ο Δημήτρης Στρατούλης, χωρίς να διαψεύδει ότι είναι στο τραπέζι.
Η δεύτερη φάση των μέτρων θα είναι το φθινόπωρο έπειτα από συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς για θέματα όπως η αναζήτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης από το 2015.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να θέλει την κατάργησή της επειδή οδηγεί σε συνεχείς περικοπές συντάξεων. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται να βρεθούν «μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος», δηλαδή να καλύπτονται εφεξής τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Σημειώνεται για το 2015 το έλλειμμα θα φθάνει τα 326 εκατ. ευρώ.
Στη συζήτηση του φθινοπώρου θα τεθεί και η αναζήτηση νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, αντί αυτού που καθιέρωσε ο νόμος 3863/2010 που έπρεπε να ξεκινήσει την 1.1.2015. η κυβέρνηση έχει παγώσει την εφαρμογή του, ενώ οι δανειστές ζητούν την τροποποίησή του έτσι ώστε να επέλθει μεγαλύτερη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Δηλαδή μεγαλύτερη μείωση κύριων συντάξεων.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!