Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πρόταση του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Email: omegokmak@gmail.com

Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια συζήτηση γύρω από την κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών για την σχολική χρονιά 2015 -2016.
Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών κ. Δανιηλίδη, που έκανε με επιστολή του στα πολιτικά κόμματα στις 18/8/15, για τη συγχώνευση των ολιγάριθμων τμημάτων και την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
Αλήθεια, κ. δήμαρχε, τι συγχωνεύσεις να γίνουν όταν στα περισσότερα σχολεία ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι από 25 έως 30;  Έχετε ρωτήσει κάποιον εκπαιδευτικό να σας πει αν μπορεί να κάνει μάθημα με 27 μαθητές του λυκείου ποσό μάλλον με παιδιά πρώτης δημοτικού;
Η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών δεν είναι ανεξάρτητη από την έλλειψη οικονομικών πόρων στις σχολικές μονάδες, τα κτηριακά προβλήματα, τις ανύπαρκτες μεταφορές των μαθητών, την ενίσχυση της παραπαιδείας που με την προσθήκη 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα επιβαρύνεται επιπλέον ο οικογενειακός προϋπολογισμός, τον καθαρισμό των σχολείων κ.α. Οι απόψεις του κ. Δανιηλίδη συμβαδίζουν απόλυτα με την αντι-εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις και τα αποτελέσματα τα βιώνουν καθημερινά μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.
Υπάρχουν δήμοι, όπως ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, που δεν μπορούν να στεγάσουν τους μαθητές που υποχρεωτικά πρέπει να αρχίσουν το σχολείο.  Έχουμε απαράδεκτες καταστάσεις σε σχολεία με 25+ μαθητές ανά τμήμα, που στεγάζονται σε παλιά μοναστήρια και kibo, όπως τα 2ο & 4ο δημοτικά Πεύκων του δήμου Νεάπολης Συκεών. Οι μεταφορές των μαθητών, των συγχωνευμένων πρώην ολιγομελών τμημάτων, δεν θα ξεκινήσουν φέτος. Οι συμβάσεις με τους καθαριστές των σχολείων δεν έχουν ανανεωθεί και τους οφείλονται δεδουλευμένα, σχολικοί φύλακες δεν υπάρχουν.
Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου, γι’ αυτό χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις κόντρα στα μνημόνια καθώς και γενναία αύξηση των δαπανών για τα σχολεία
·         με μόνιμη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων
·         άμεση ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, να τελειώσει η στέγαση σχολείων σε παράγκες, καταστήματα ή kibo
·         μόνιμο βοηθητικό προσωπικό (καθαριστές, τραπεζοκόμοι, φύλακες)
·         πλήρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων
·         πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία
·         δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά
·         σχολείο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο, 12χρονο, με 2χρονη προσχολική αγωγή
·         έως 15 μαθητές ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και τις 2 πρώτες τάξεις του δημοτικού και έως 20 μαθητές για τις υπόλοιπες τάξεις
·         ουσιαστική λειτουργία σχολείων ειδικής αγωγής.
Με μπαλώματα,  πασαλείμματα  και εντατικοποίηση της εργασίας προτάσεις του δημάρχου ― δεν λύνονται τα προβλήματα.

Αγώνας και διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος
για την λύση του δράματος της παιδείας του λαού μας.
Διεκδίκηση για ένα σχολείο όπου όλα τα παιδιά θα μπορούν να μορφωθούν.

«Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης. Είναι ζήτημα ζωής» Δ. Γληνός


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!