“Διαμεσολάβηση, ο έξυπνος τρόπος λύσης μιας διαφοράς” ομιλία της Ευγνωσίας Ραφτοπούλου - Χατζηπρίμου στο Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας [φώτο] [video]


Μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι παρευρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας με ομιλίτρια την Ευγνωσία Ραφτοπούλου - Χατζηπρίμου, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, διαμεσολαβήτρια Υπ. Δικαιοσύνης. Θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης "Διαμεσολάβηση, ο έξυπνος τρόπος λύσης μιας διαφοράς". Στην ομιλία της κ κ Ραφτοπούλου - Χατζηπρίμου ανέλυσε το τι είναι διαμεσολάβηση, ποιος είναι ρόλος της, πως μπορεί να γίνει η διαμεσολάβηση, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει.
Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις απο το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση. 

Δυο λόγια για την διαμεσολάβηση και ποιος ο ρόλος του διαμεσολαβητή

Η Διαμεσολάβηση  είναι ένας εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης διαφορών.  Η διαμεσολάβηση είναι η μέθοδος επίλυσης διαφορών κατά την οποία ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος διαμεσολαβητής, ουδέτερος προς τα δύο μέρη, τα βοηθάει να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Επιλέγεται συνήθως στις περιπτώσεις που ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ των δύο μερών έχει διακοπεί, έχει αποτύχει λόγω έλλειψης εμπειρίας στην τεχνική των διαπραγματεύσεων ή όταν οι ρυθμοί προόδου του φιλικού διακανονισμού είναι πολύ αργοί και συνήθως πριν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη (αλλά ακόμα και διαρκούσης της αντιδικίας ενώπιον των δικαστηρίων). Κατά τη διαμεσολάβηση, ο Διαμεσολαβητής παίζει κομβικό ρόλο,  βοηθώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να ανακαλύψουν τη λύση που τους συμφέρει περισσότερο. Ακριβώς επειδή η προσέγγιση είναι και εδώ συναινετική, η πιθανότητα να μπορέσουν τα μέρη, μετά την επίλυση της διαφοράς να διατηρήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις είναι μεγάλη.
Ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι να διευκολύνει την επικοινωνία και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και όχι να παίρνει θέση υπέρ της άποψης της μίας ή της άλλης πλευράς. Δικαιούται ωστόσο να θέτει ερωτήματα στα δύο μέρη σχετικά με τις θέσεις τους επί της εκάστοτε διαφοράς για να διαπιστώσει την αντικειμενικότητά τους στην εκτίμηση των δυνατών και αδύνατων σημείων τόσο της δικής τους τοποθέτησης όσο και της τοποθέτησης του άλλου μέρους. Ο διαμεσολαβητής θα πρέπει επίσης να κατευθύνει  τα εμπλεκόμενα μέρη να επικεντρωθούν στην αναζήτηση δημιουργικής επίλυσης της διαφοράς εστιάζοντας την προσοχή τους στο μέλλον και να τους αποθαρρύνει να επιμένουν στην παράθεση γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν προσπαθώντας να τεκμηριώσουν τα νομικά τους δικαιώματα.

Στην Ελλάδα η Διαμεσολάβηση υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 3898/2010 (Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές διαφορές), που μετέφερε στο εθνικό μας δίκαιο την κοινοτική Οδηγία 2008/52/ΕΚ.











Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!