Κατασκηνώσεις Κρυονερίου - Μελισσοχώρι: Αντιδρούν οι κάτοικοι στην απόφαση του δημάρχου να κατασκευάσει μαγειρεία [φώτο]

                                                                              
    ρεπορτάζ  avatonpress.gr


Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση της περιοχή μας..


Ζητούμε την αναίρεση δημιουργίας μαγειρείων για τη σίτιση των παιδικών σταθμών ολόκληρου του Δήμου στο Κρυονέρι.

Αυτά είναι τα συνθήματα με τα οποία ξεκινάει το φυλλάδιο που μοιράζουν οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου σχετικά με την απόφαση της δημοτικής αρχής να κατασκευάσει μαγειρεία.

Τα μαγειρεία θέλει να τα κατασκευάσει η δημοτική αρχή του Δήμου Ωραικάστρου στις κατασκηνώσεις  Κρυονερίου, σε χώρο που στέγαζε το μουσείο. Το μουσείο μεταφέρθηκε σε πλησιέστερο χώρο και όλα είναι έτοιμα για την δημιουργία μαγειρείων που θα ετοιμάζουν φαγητό για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Η αντίδραση από τους κατοίκους του Μελισσοχωρίου μεγάλη. Συγκέντρωσαν υπογραφές (ξεπέρασαν τις 1000 μέχρι σήμερα και συνεχίζουν), έκαναν συνάντηση με τον δήμαρχο, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, ετοιμάζονται να ζητήσουν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. 

Η απάντηση από πλευράς δημάρχου αρνητική. Δεν αλλάζει η απόφαση. Τα μαγειρεία θα γίνουν εκεί που αποφάσισε!! Οι λόγοι; Δεν χρειάζονται μεγάλα έξοδα για την διαμόρφωση του κτιρίου και αυτήν την εισήγηση έχει από τους ειδικούς!
Αλλά και για το οικονομικό πρόβλημα που θέτει ο δήμαρχος οι κάτοικοι έχουν δώσει λύση. Του έφεραν προσφορά  για την ανακατασκευή άλλου κτιρίου με χαμηλή τιμή και μάλιστα προσφέρονται να καλύψουν  το μισό ποσό οι ίδιοι!!!

Πράγματι προκαλεί απορία η στάση του δημάρχου. 

Σήμερα το πρωί το avatonpress.gr βρέθηκε στο χώρο των κατασκηνώσεων ύστερα απο πρόσκληση  κατοίκων του Μελισσοχωρίου. Οι κάτοικοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αλλά και την αποφασιστικότητά τους  να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σκοπός τους να μπορέσουν να διατηρήσουν τον χώρο ώστε να «…να δημιουργηθεί ένας πολυδύναμος χώρος παιδείας και πολιτισμού….» όπως αναφέρουν στην προκήρυξη που μοίρασαν.  

Γιατί λοιπόν ο δήμαρχος επιμένει να κάνει το συγκεκριμένο κτίριο μαγειρεία; Η απάντηση ότι θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση τα φορτηγά δεν ισχύει αφού οι ίδιοι οι κάτοικοι προτείνουν άλλους χώρους με ευκολότερη πρόσβαση. Ακόμη πως είναι δυνατόν να γίνονται φορτοεκφορτώσεις όταν το κτίριο αυτό δεν είναι προσβάσιμο από δρόμο αλλά θα πρέπει να περνάει από την αυλή παρακείμενου παιδικού σταθμού;
Αλλά και από την πλευρά της οριοθέτησης της τοποθεσίας (του Μελισσοχωρίου) για την δημιουργία των μαγειρείων μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Τα μαγειρεία, αν δεν κάνουμε λάθος, θα τροφοδοτούν όλους τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να οριοθετηθεί άλλη περιοχή (πχ Ωραιόκαστρο) ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου; 


Ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα είναι  η πρόσβαση στις κατασκηνώσεις αλλά και η αποχέτευση. Ο δρόμος που υπάρχει ώστε να φθάσει κάποιος στις κατασκηνώσεις είναι στενός με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό αλλά ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αποχέτευση στο χώρο.

Και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία; Δεν οφείλει η δημοτική αρχή να την κάνει; 

Γιατί όταν οι κάτοικοι σου προτείνουν ότι «…ο χώρος του εντευκτηρίου στις κατασκηνώσεις θα αποτελέσει μια σημαντική εστία πολιτιστικής, ερασιτεχνικής δημιουργίας και αλληλεγγύης προς όφελος των παιδιών, τα οποία υπερβαίνουν τα 700, αλλά και όλων των κατοίκων του χωριού. Παράλληλα θα εξασφαλιστεί και η προστασία του χώρου ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε. Στο χώρο του εντεκτηρίου νέων έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσουν τμήματα εκμάθησης σκάκι, θεάτρου, χορωδίας, εικαστικών, κινηματογράφου. Επίσης σκοπεύεται να πραγματοποιείται πλήθος εκδηλώσεων όπως συσκέψεις, συζητήσεις, ημερίδες, λογοτεχνικές βραδιές. Κυρίως όμως θα λειτουργήσει ως χώρος όπου οι νέοι θα μπορούν να συναντηθούν να συζητήσουν και να περάσουν
δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους . Με αυτές τις δράσεις πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουμε τους δεσμούς των νέων με τον τόπο τους…», δεν μπορείς να μην συζητάς.


Πιστεύουμε ότι ο δήμαρχος πρέπει να ξαναδεί το πρόβλημα και να αναθεωρήσει την απόφασή του. Οι λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, την οποία ο δήμαρχος οφείλει να "ακούσει".

Άλλωστε σε αυτούς απευθύνεται στις εκλογές. Ή μήπως δεν είναι έτσι.....


Διαβάστε το ενημερωτικό των κατοίκων του Μελισσοχωρίου:


ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση της περιοχή μας..

Ζητούμε την αναίρεση δημιουργίας μαγειρείων για τη σίτιση των παιδικών σταθμών ολόκληρου του Δήμου στο Κρυονέρι.

Η ίδρυση και λειτουργία μαγειρείων στις εγκαταστάσεις των παλαιών κατασκηνώσεων στο Κρυονέρι, που προγραμματίζεται από το Δήμο, θα αλλοιώσει μόνιμα και αρνητικά το χώρο, καθώς υποβαθμίζεται σε βιοτεχνική ζώνη και δεν αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα της περιοχής.  Η λειτουργία των μαγειρείων συνεπάγεται σε καθημερινή βάση φορτοεκφορτώσεις υλικών και απορριμμάτων, εκροή οσμών και καπνού, ενοχλητική λειτουργία ψυκτικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Ζητούμε την προστασία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής με σκοπό την ανάπλαση και την ανάδειξή τους, καθώς αποτελούν αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και αναδεικνύουν την ιστορία του.
Η λειτουργία των μαγειρείων στο Κρυονέρι ακυρώνει οποιαδήποτε προοπτική μελλοντικής αξιοποιήσεως της περιοχής για τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου παιδείας και πολιτισμού, καθώς και την ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού με τη δημιουργία πόλων έλξης επισκεπτών, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας.
Κάτοικοι Μελισσοχωρίου




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!