Συνέντευξη του π. ΥΦΥΠΕΞ Γιάννη Αμανατίδη στο περιοδικό Επίκαιρα

Οι κυβερνητικές συνεργασίες δεν πρέπει να είναι ευκαιριακές, αλλά να στηρίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και έντιμες συμφωνίες αρχών, που θα τηρούνται απαρέγκλιτα καθ’ όλο το διάστημα της κυβερνητικής θητείας». 
Αυτό τονίζει ο Γιάννης Αμανατίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στα «Επίκαιρα». 

Ο ίδιος αποκαλύπτει, επίσης, το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, αλλά και το σχέδιο που έχει αναπτυχθεί για την ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. 
- Αρκετοί θεωρούν πως µετά τη συµφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στο µνηµονιακό µπλοκ. Σας κατηγορούν, µάλιστα, πως δεσµευτήκατε σε µια σειρά αντιλαϊκών µέτρων. Τι απαντάτε; 
- Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία αναγκαία διευκρίνιση, η οποία απαντά και στο ερώτημά σας. Μνημονιακός, με την τρέχουσα ορολογία, είναι αυτός που πιστεύει ότι η εκπόνηση και η εφαρμογή συμφωνιών για προγράμματα λιτότητας μπορούν να καταφέρουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την είσοδό της σε τροχιά ανάπτυξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει αυτή την πεποίθηση, οπότε δεν μπορεί να ενταχθεί στο υποτιθέμενο μνημονιακό μπλοκ. Όμως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται, καθώς και η αδυναμία δανεισμού από τις αγορές ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποδεχθεί κατόπιν μακράς διαπραγμάτευσης μία δανειακή συμφωνία με όρους που αφορούν στο πρώτο σκέλος την καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και τη διευκόλυνση των επενδύσεων και στο δεύτερο την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων. Όσον αφορά αυτό το δεύτερο κομμάτι της συμφωνίας, το οποίο συνεχίζει να κινείται στον άξονα της λιτότητας, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο κατάφερε να υπάρχουν αρκετά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση και αντισταθμιστικά μέτρα. Ακριβώς αυτά τα περιθώρια θα εκμεταλλευτούμε ούτως ώστε να περάσουμε από τα υφεσιακά σε αναπτυξιακά μέτρα. 
- Γιατί κάποιος να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα αλλάξει; Ποιές δυνατότητες υπάρχουν; 
- Εδώ και αρκετά χρόνια στους κόλπους των αντιπροσωπευτικών θεσμών της ενωμένης Ευρώπης αλλά και σε εθνικό επίπεδο υφίσταται μία έντονη διαμάχη ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες χονδρικά πρεσβεύουν την αυτορρύθμιση των οικονομιών με τους όρους των αγορών, και στις δυνάμεις που επιθυμούν προοδευτικές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις με γνώμονα το συμφέρον των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων. Δυστυχώς η ιδεολογική αστάθεια της σοσιαλδημοκρατίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες επέτρεψε την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες πρέπει να εξετάσουν ποιος πολιτικός οργανισμός θα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα, την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, τους κοινωνικούς θεσμούς αρωγής για την υγεία και την τρίτη ηλικία. Επίσης, ποιος μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη μάχη κατά της διαφθοράς, την εκπόνηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος και την οργάνωση της αγοράς εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στους πρώτους επτά μήνες της διακυβέρνησής του απέδειξε ότι μπορεί να είναι ο παράγοντας ενός δίκαιου κοινωνικού μετασχηματισμού και, ίσως, η ισχυρότερη ευρωπαϊκή δύναμη, αυτή τη στιγμή, που αγωνίζεται για τη διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Μετά τις εκλογές και, φυσικά, ανάλογα του αποτελέσµατος, µε ποιες πολιτικές δυνάµεις θα αναζητήσετε κυβερνητική πλειοψηφία; Αν, βέβαια, δεν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την αυτοδυναµία... 
- Οι κυβερνητικές συνεργασίες δεν πρέπει να είναι ευκαιριακές αλλά να στηρίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και έντιμες συμφωνίες αρχών, που θα τηρούνται απαρέγκλιτα καθ’ όλο το διάστημα της κυβερνητικής θητείας. Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσουμε συμμαχίες με κόμματα που ο πυρήνας της ιδεολογίας και της πολιτικής μας μπορεί να εξασφαλίζει τις απαραίτητες συγκλίσεις. Ακόμα όμως και με αυτοδύναμη εντολή οφείλουμε να επιδιώξουμε την εθνική συνεννόηση σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, που χρειάζονται μακροπρόθεσμη στόχευση. Θα προέκρινα ιδιαίτερα τους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Παιδείας. Η εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής σε αυτούς είναι απαραίτητη και επείγει. Έχοντας ως βάση τη διακομματική συναίνεση η εκάστοτε κυβέρνηση θα χειρίζεται με αποτελεσματικότερο τρόπο την εφαρμογή των δράσεων και θα διασφαλίζεται η συνέχεια της διοίκησης, που τυγχάνει μείζον συστατικό του δημοκρατικού πολιτικού πολιτισμού. 
- Πώς κρίνετε τη στάση πρώην συντρόφων σας να δηµιουργήσουν ένα νέο κόµµα; Εκτιµάτε πως θα φθείρει σε εκλογικό ποσοστό το κόµµα σας; Οι διασπάσεις στον χώρο της Αριστεράς συνέδραμαν στην απομάκρυνση της προοπτικής της κυβερνησιμότητας. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστέψαμε ότι είχαμε καταφέρει να βρούμε τον τρόπο να συνδυάζουμε αρμονικά τις θέσεις πολλών αριστερών κινήσεων, στηριζόμενοι στη δημοκρατική αρχή της υιοθέτησης των θέσεων της πλειοψηφίας με ταυτόχρονο σεβασμό των μειοψηφικών εκφράσεων. Πιστεύω ότι το λαϊκό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επηρεαστεί από την τελευταία αποχώρηση στελεχών. 

«Ενθάρρυνση της Διασποράς» 
- Προσφάτως επισκεφθήκατε την Νέα Υόρκη. Ποιο είναι το κλίµα στην οµογένεια; Τι εισπράξατε και από τις επαφές που είχατε και µε εκπροσώπους της αµερικανικής κυβέρνησης; 
- Βρέθηκα στη Νέα Υόρκη με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας προκειμένου να παραστώ και να μιλήσω στην τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Εκεί έκανα παρέμβαση στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή να οδηγούν στον αφανισμό χριστιανικών πληθυσμών αλλά και μουσουλμανικών μειονοτήτων. Παράλληλα, απηύθυνα έκκληση προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα συνεχές, συνολικό πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατικής ιδεολογίας. Τώρα, όσον αφορά στις επαφές και τις συζητήσεις με την ελληνική ομογένεια, εξετάσαμε την απόδοση κινήτρων για την ενθάρρυνση της Διασποράς να καταστεί πιο ενεργά μέρος των εθνικών προσπαθειών για τη δημιουργία επενδύσεων. Στις ΗΠΑ, όπου διαβιεί ένα σημαντικό τμήμα της ομογένειας, μπορεί το ελληνικό κράτος να επωφεληθεί από τη δράση της, επεκτείνοντας την πρόσβασή της στην τοπική αγορά και χρησιμοποιώντας την είτε ως διαμεσολαβητή με τον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα είτε ως επενδυτικό εταίρο. Ο Ελληνισμός των ΗΠΑ θα πρέπει να ιδωθεί όχι μόνον ως πηγή χρηματοδότησης αλλά, κυρίως, ως εταίρος για την ανάπτυξη μέσω της συστηματικής σφυρηλάτησης μιας ισχυρότερης σχέσης μεταξύ του εθνικού κέντρου και της ομογένειας. 
- ∆ύο από τους πιο σηµαντικούς τοµείς ευθύνης σας ως υφυπουργού Εξωτερικών ήταν η θρησκευτική και πολιτιστική διπλωµατία.Τι πράξατε και, κυρίως, ποιους στόχους έχετε βάλει για το µέλλον; 
- Παρά τα ισχυρά πολιτιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο τομέας της Πολιτιστικής Διπλωματίας παραμένει αναιμικός. Η ανάπτυξή του οφείλει να ξεκινήσει από την κατανόηση των δυνατοτήτων που προσφέρει. Η Πολιτιστική Διπλωματία βοηθά στη δημιουργία μιας βάσης εμπιστοσύνης με άλλους λαούς, που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αξιοποιήσουν για την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών. Επιπλέον, δημιουργεί σχέσεις με έθνη και λαούς, οι οποίες υφίστανται πέρα από τις αλλαγές κυβερνήσεων και μπορεί να προσεγγίσει σημαίνοντα μέλη ξένων οργανισμών και εταιρειών ευκολότερα απ’ ό,τι μέσω των παραδοσιακών διπλωματικών οδών. Εξίσου ισχυρή παρουσία μπορεί να έχει η χώρα μας και στον τομέα της Θρησκευτικής Διπλωματίας. Η θρησκεία αποτελεί καθοριστικής σημασίας διπλωματικό πόρο, ως πηγή μείζονος επιρροής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κράτη φέρουν μαζί τους στη διπλωματική διαδικασία απτούς πόρους, όπως η εξουσία και το κεφάλαιο, οι θρησκευτικοί παράγοντες φέρουν άυλους, όπως ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση. Και οι δύο μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στη διεθνή κοινότητα. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!