Ένα «Ινοκσούκ» στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης [φώτο]


"Να ενεργούμε την ιδιότητα του ανθρώπου" καλεί τους Θεσσαλονικείς ένα γλυπτό που κοσμεί, από σήμερα, τον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Είναι το ιδιότυπο γλυπτό "INUKSUK" των Ινουίτ, των αυτοχθόνων του Καναδά, που χάρισε προ τριετίας η καναδική πρεσβεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης (λαξεύτηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παυλίδη) και συμβολίζει την αλληλεγγύη και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας.
"Ινουκσούκ" στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει: "Να ενεργεί με την ιδιότητα του ανθρώπου".

Οι Ινουίτ, αυτόχθονες κάτοικοι των αρκτικών περιοχών του Καναδά, κατασκεύασαν αυτά τα πέτρινα ορόσημα (οδοδείκτες) για να εντοπίσουν τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι ταξιδιώτες της εποχής, τις περιοχές κυνηγιού και τους τόπους πνευματικής σημασίας. Στη γλώσσα Inucitut, η λέξη Ινουίτ σημαίνει "Ανθρωπος".
Το γλυπτό δωρήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της δημιουργίας του "πάρκου Καναδά", στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με αφορμή την 70η επέτειο διπλωματικών σχέσεων (1942-2012). Το γλυπτό λοιδορήθηκε αλλεπάλληλα από βανδάλους και προκειμένου να προφυλαχθεί, μεταφέρθηκε από σήμερα στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.

Παρόντες στην τελετή επαν-αποκάλυψής του ήταν ο πρέσβης του Καναδά Robert W. Peck (στην τελευταία του, όπως είπε συγκινημένος, επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη καθώς ολοκληρώνεται η πρεσβευτική του θητεία), η διευθύντρια του ΑΜΘ Πολυξένη Αδάμ Βελένη, αλλά και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.
Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε στις 26 Οκτωβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζεται μεγάλη έκθεση με τεχνουργήματα της φυλής "Χάιντα" του Καναδά, η οποία και με την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την ευρωπαϊκή της περιοδεία.
Η έκθεση "Χάιντα" (συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 120 τεχνουργήματα της φυλής Χάιντα του Καναδά) έρχεται στη Θεσσαλονίκη ως μιας μορφής "αντίδωρο" στην προσφορά εκατοντάδων αρχαιολογικών εκθεμάτων, στο πλαίσιο της έκθεσης "Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα ως τον Μέγα Αλέξανδρο", που αναπτύσσεται από την περασμένη χρονιά στην Οττάβα και το Μόντρεαλ του Καναδά, ενώ θα συνεχίσει την "περιοδεία" της στην Αμερικανική ήπειρο (προγραμματίζεται παρουσίασή της στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον).

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!