Θεσσαλονίκη: Μάχη για τα απορρίμματα - Καύση εναντίον ανακύκλωσης ![φώτο]




Ανέβηκαν οι τόνοι στη 2η και τελευταία του συνεδρίου  «Θεσσαλονίκη 2030: Σχεδιάζοντας ένα άλλο αστικό μέλλον» στη θεματική ενότητα ¨Διαχείριση αστικών αποβλήτων¨.
Από τη μία ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο ΦΟΔΣΑ υπερασπίστηκαν ξεκάθαρα της κατασκευής εργοστασίων καύσης κόντρα στις επιταγές που προστάζει ο νέος ΕΣΔΑ (Εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων) και από την άλλη μεριά στελέχη από το δήμο Παύλου Μελά που υπεραμύνθηκαν της ανακύκλωσης και τάχθηκαν κατά της καύσης απορριμμάτων.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ του avatonpress.gr :

Ο δήμος Θεσσαλονίκης  παρουσίασε το σχεδιασμό του για τη διαχείριση απορριμμάτων, εκπροσωπούμενος από το κ. Γιάννη Μπουτάρη, Δήμαρχο, και τον κ. Θανάση Παππά, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας που ήταν ο κεντρικός εισηγητής.
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν πλήθος πολιτών και εισηγητών από διάφορους χώρους (πολιτικούς, περιβαλλοντικούς, εταιρείες κλπ.). Να σημειωθεί ότι το παρόν έδωσε και ο κ. Θεοδωράκης, αρχηγός του κόμματος ¨Το Ποτάμι¨ ! που συνομίλησε αρκετή ώρα με τον κ. Παππά.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στη μείωση των δημοτικών τελών λόγω της ανακύκλωσης που γίνεται , ότι θα μπουν πολλοί υπόγειοι κάδοι στο ιστορικό κέντρο και παρουσίασε αναλυτικά στους 9 βασικούς άξονες που θα κινηθεί ο δήμος (τους παραθέτουμε στο τέλος της ανάρτησης)

Στη συνέχεια ο κ. Παππάς ανέφερε ότι ο νέος ΕΣΔΑ, ζητάει πράγματα που είναι ανέφικτα και στόχους που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Τοπικό σχέδιο θα καταθέσουν όταν ολοκληρωθεί. Αλλά όπως τόνισε η ανακύκλωση δεν μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Πάλι θα έχουμε πολλά απορρίμματα, άρα η μόνη λύση είναι η κατασκευή εργοστασίων καύσης.
Λίγο αργότερα, τη γραμμή αυτή της καύσης υπερασπίστηκε και ο κ. Μπουτάρης που είπε ότι υπάρχουν 2 σχολές, η δύσκολη να εφαρμοστεί στην Ελλάδα αυτής της ορθής διαχείρισης με τα πολλά ρέματα ανακύκλωσης και ότι μένει να καίγεται και η 2η σχολή που είναι ότι τα ρίχνω όλα μέσα εκτός από το γυαλί και το καθαρό χαρτί και κάνεις μονάδα - κέντρο διαλογής όπου με διάφορες μεθόδους χωρίζονται και στο τέλος μένει ένα σημαντικό υπόλοιπο  που είναι καύσιμο. Σε αυτό το σημείο έκανε ειδική μνεία για τη 2η σχολή, και αναφέρθηκε για το εργοστάσιο που εγκαινιαστηκε πριν λίγο καιρό στη Σόφια (κατασκευής Μπόμπολα) που είναι επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων.

Το κερασάκι στην... τούρτα έβαλε ο κ. Γεράνης πρόεδρος στο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, τονίζοντας ότι αυτά που λέει ο νέος ΕΣΔΑ είναι ευχολόγιο (!) τα περί ανακύκλωσης και στόχων. ¨Η Κ. Μακεδονία θα αγκαλιάσει την ενεργειακή αξιοποίηση που θα προσφέρει ατμό και ενέργεια σε εργοστάσια και σε πολίτες¨ .




Αυτός όμως που πραγματικά, άφησε με το στόμα ανοιχτό όλους ήταν ο κ. Χρήστος Καραγιάννης, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Περιβαλλοντικών Μελετών Α.Ε. και από ότι πληροφορηθήκαμε, είναι η υπεύθυνη εταιρεία που θα σχεδιάσει κατά παραγγελία του ΦΟΔΣΑ το νέο σχεδιασμό της Κεντρικής Μακεδονίας για τα απορρίμματα. Ο κ. Καραγιάννης ούτε λίγο, ούτε πολύ μίλησε απαξιωτικά για το θεσμό της ανακύκλωσης και ότι είναι ασύμφορος, ότι υπερβάλλουν σε όλη την Ευρώπη με τη δήθεν κερδοφορία της και ότι η μόνη συμφέρουσα και εφικτή λύση στην Θεσσαλονίκη είναι η  κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Λίγο αργότερα ο κ. Λαζαρίδης Αθανάσιος, αντιδήμαρχος Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του δήμου Παύλου Μελά και ο κ. Σπάσος Μιχάλης εκπαιδευτικός - ηλεκτρολόγος μηχανικός, εκ μέρους των πολιτών και της πρωτοβουλίας που τάσσεται υπέρ της κοινωνικής και δημόσιας ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Παύλου Μελά, υπεραμύνθηκαν της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, εξαπολύοντας μάλιστα σφοδρή επίθεση κατά του κ. Καραγιάννη και του κ. Γεράνη για την απαξιωτική στάση που έχει ο ΦΟΔΣΑ πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Πιο αναλυτικά ο κ. Λαζαρίδης με τίτλο στην εισήγησή του ¨ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ¨   αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα και απαξίωση των μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και τα αδιέξοδα που οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια.Τόνισε τις σχετικές ενέργειες που έχουν γίνει στο Δήμο Παύλου Μελά με τη δημόσια διαβούλευση και τη συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων όπως και ο δρόμος της ορθής διαχείρισης που αποφασίστηκε να ακολουθήσει ο Δήμος Παύλου Μελά με έμφαση στην κυκλική κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία. Επίσης ανέφερε ¨Μείωση και πρόληψη στην πηγή,επανάχρηση,κομποστοποίηση και ανακύκλωση στην πηγή είναι οι αρχές και αξίες μας έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας-μεταφορά του κύριου πεδίου δραστηριόττητας σε τοπικό επίπεδο και διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην σωστή ενημέρωση,ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από τις σχολικές μονάδες,έτσι ώστε να γίνουν μέτοχοι και κοινωνοί του εγχειρήματος. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες συμμετέχοντας ενεργά στο σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση του ΤΟΣΔΑ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να εξασφαλίσουν θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα,εναρμονισμένα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή στοχοθεσία και παράλληλα να αποφέρουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη με απώτερο σκοπό τη μείωση των δημοτικών τελών.


Ο κ. Σπάσος στην εισήγησή του, παρουσίασε τι σημαίνει κοινωνική διαχείριση απορριμμάτων και επιπλέον έθεσε μία άλλη οπτική γωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων,  αυτό της απαξίωσης των πολιτών, δείχνοντας μία σειρά από φωτογραφίες από τη δυτική Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την αδιαφορία της πολιτείας και του ΦΟΔΣΑ. ¨Πως είναι δυνατόν οι πολίτες να συμμετέχουν και να είναι ενεργοί όταν εσείς οι υπεύθυνοι τους έχετε απαξιώσει; Θέλετε να σας πιστέψουν;¨
¨Γιατί κοιτάζεται μόνο το τεχνικό κομμάτι δίχως να ενδιαφερεστε για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των ενεργών πολιτών για την ορθή διαχείριση;  Και αυτό γίνεται όχι απλά με την ενημέρωση με φυλλάδια, αλλά με την άμεση συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία. Τους βάζεις και αυτούς στο παιχνίδι της διαχείρισης για να μπορούν να ελέγχουν. Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια, αλλά ένα είδος περιουσιακού μας στοιχείου. Είναι αδιανόητο να μιλάτε για καύση αν δεν δρομολογηθούν τα πρώτα στάδια επαναχρηση, ανακυκλωση, κομποστοποιηση. 
Όταν προσφέρεις την εύκολη λύση της καύσης τα γκρεμίζεις όλα αυτά. Όλοι οι δήμοι θα έχουν ένα ¨μαξιλαράκι ασφαλείας¨ και απαξιώνεις τον υπεύθυνο και ενεργό πολίτη. 
Η λύση θα ρθει με τοπικά σχέδια και μικρής κλίμακας έργα. Η κάθε περιοχή και δήμος έχει τη δική της φυσιογνωμία κ χαρακτηριστικά. Σε μικρή κλίμακα είναι πιο εφικτή η ευαισθητοποίηση των πολιτών¨
 Μια από τις καλύτερες και πραγματοποιήσιμες προτάσεις  είναι η κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων που οι πολίτες μέσα από συνεταιρισμους ή κοινωνικές ομάδες (σχολεία, γειτονιές, συλλόγους) , όχι επιχειρήσεις,  θα πάρουν την κατάσταση μαζί με το δήμο στα χέρια τους για να ελεγχουνε τη διαχείριση και να αποφασίζουν για την μορφή της ανταποδοτικότητας προς τους πολίτες, και τα οφέλη που θα έχει ο δήμος και το τμήμα καθαριότητας που έτσι εξασφαλίζει και νέες θέσεις εργασίας. Σκοπός είναι να γίνουμε όλοι κοινωνοί της ιδέας και ενεργοί πολίτες. Δεν είναι απλά ότι κάνω ανακύκλωση.¨
Δυστυχώς ο ΦΟΔΣΑ που ακόμη δεν εχει αναπλάσει σωστά τη πρώην χωματερή Δερβενιου, θέλει να μας ¨σώσει¨ απτα σκουπίδια μόνο με τη λογική της καύσης και πηγαίνοντας κόντρα στο ΥΠΕΚΑ και στο νέο ΕΔΣΑ. Μάλιστα ο κ. Καραγιαννης που θα σχεδιάσει το νέο σχεδιασμό του ΦΟΔΣΑ,   απαξιώνει την ανακύκλωση ως μη συμφέρουσα!!! Και ως μόνη συμφέρουσα λύση  προτάσσεται η καύση. Άρα καταλαβαίνεται τι είδους σχεδιασμός για την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας μας περιμένει.¨ 

Από τις υπόλοιπες εισηγήσεις ενδιαφέρον είχαν και η τοποθέτηση του κ. Παπασωτηρίου από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μείωση των εσόδων της για πολλούς λόγους (μείωση σημαντική των ανακυκλούμενων λόγω κρίσης  και πλιάτσικου), του κ. Ιωάννη Καραγώγου, υπεύθυνου Β. Ελλάδος για την ανακύκλωση συσκευών και πως γίνεται αυτή τη στιγμή σε διάφορους δήμους.
Επίσης ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του κ. Καβακόπουλου από την πρωτοβουλία Πολιτών για την επανάχρηση  και πως πρέπει να γίνεται και του κ. Ζιάνκα, Δασολόγου Περιβαλλοντολόγου, που μίλησε για τα απόβλητα που δημιουργούνται από τα πτώματα νεκρών ζώων και πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.


Οι εννέα άξονες του Δήμου Θεσσαλονίκης:
Εκσυγχρονισμός της συλλογής και αποκομιδής
Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση
Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης
Χωριστή συλλογή και αξιοποίηση βιολογικών αποβλήτων
Υποστηρικτικές υποδομές και δράσεις
Δημοσιότητα – Ευαισθητοποίηση
Θεσμική υποστήριξη και επιχειρησιακή αναβάθμιση των Υπηρεσιών
Τιμολογιακή πολιτική

Τοπική συμφωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!