Δήμος Ωραιοκάστρου: «Η θέση μας ως δημοτική αρχή συνεχίζει να είναι σταθερά αλληλέγγυα προς την τοπική κοινωνία»


Παρασκευή 27.11.2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η θέση μας ως δημοτική αρχή συνεχίζει να είναι σταθερά αλληλέγγυα προς την τοπική κοινωνία»
Την πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών στα βουστάσια, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες που εδρεύουν στο διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου και τη μείωση σε πολυτεκνικές οικογένειες και οικογένειες, οι οποίες έχουν στα μέλη του ΑμΕΑ αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 16-11-2015. Συναισθανόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας η διοίκηση του δήμου αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών τελών ως εξής:
1)   Για οικογένειες που έχουν ένα μέλος ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 70%, μείωση κατά 50%- με υποβολή αίτησης του ενδιαφερόμενου.
2)   Για οικογένειες που έχουν πολυτεκνική ιδιότητα όπως αυτή καθορίζεται από το Ν. 3454/2006 (άρθρ. 3 και 6) θα ισχύσουν τα εξής:
α) Οικογένεια με 4 παιδιά- μείωση δημοτικών τελών 50%
β) Οικογένεια με 5 παιδιά- μείωση δημοτικών τελών 60%
γ) Οικογένεια με 6 παιδιά- μείωση δημοτικών τελών 70%
δ) Οικογένεια με 7 παιδιά- μείωση δημοτικών τελών 80%
3) Για τα βουστάσια και τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες – πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη, όπως εξάλλου προεκλογικά είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή.

Κατά τη διάρκειας της ίδιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την επιβολή ενός ειδικού τέλους ποσού 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας ΕΤΗΣΙΩΣ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι π.χ. για μια οικία εμβαδού 100 τ.μ. το κόστος θα ανέρχεται στα 30 ευρώ το χρόνο και το οποίο θα κατανέμεται ισόποσα στους διμηνιαίους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που εκδίδει η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι προκύπτει μια επιβάρυνση για τη συγκεκριμένη οικία ποσού 2,5 ευρώ ΜΗΝΙΑΙΩΣ. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση προσβλέπει στη συγκέντρωση ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου ετησίως, το οποίο θα βρίσκεται κατατεθειμένο σε εξειδικευμένο κωδικό με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση σχολικών κτιρίων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σχολική στέγη έχει περάσει πλέον στις αρμοδιότητες των δήμων με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 αρθρ.94 παρ.4 αρ.15- νόμος Καλλικράτη.
Αναφορικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου και οι οποίες κατά κοινή ομολογία δεν είναι πολλές σε αριθμό, στις σκέψεις της δημοτικής αρχής είναι στο απώτερο μέλλον και όταν οι συνθήκες ωριμάσουν να υπάρξουν μειώσεις στο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση η επιβολή του ειδικού αυτού τέλους δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία νέων επιχειρήσεων στο δήμο μας, όπως εσφαλμένα διαδίδεται.
«Δεν μας ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση αυτή για την επιβολή του ειδικού τέλους, ούτε αυτή ελήφθη αβασάνιστα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν όλοι οι συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα όμως είμαστε αντιμέτωποι με την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερες σχολικές αίθουσες», αναφέρει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης και συνεχίζει: «Δεχθήκαμε βολές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για τις δύο αίθουσες KIBO που τοποθετήσαμε στον αύλειο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου λόγω απρόβλεπτης αύξησης των μαθητών ως απόρροια της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η οποία κατ’ επέκταση οδήγησε πολλές οικογένειες να αποσύρουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία, αναζητώντας μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, παράλληλα θα καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για ένταξη του δήμου σε προγράμματα ΕΣΠΑ- ΣΔΙΤ, παρόλο που στο νέο πρόγραμμα δεν προβλέπεται αφειδώς η κατασκευή σχολικών μονάδων και η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα.
«Αντιμετωπίζοντας λοιπόν αυτή την κατάσταση, πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία σημειωτέον υλοποιείται σε δήμο της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια. Γνωρίζαμε ότι θα συναντήσουμε την αρνητική τοποθέτηση επ’ αυτής της απόφασης από κάποιους συμπολίτες μας. Θέλουμε όμως να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι αρεστοί, επωμιζόμενοι κάθε πολιτικό κόστος. Η ωφελιμότητα από την εφαρμογή της απόφασης αυτής δεν θα αργήσει να φανεί. Με χρηστή διαχείριση και κυρίως με διαφάνεια ευελπιστούμε ότι έως το τέλος της θητείας μας θα έχουμε φανερό αποτέλεσμα της προσπάθειας μας να δώσουμε στη νεολαία μας σύγχρονες μονάδες μάθησης. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το θέμα της σχολικής στέγης δεν επιδέχεται πολιτικής αντιπαράθεσης», καταλήγει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Σημείωση:
Το προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής των αναγκαίων σχολικών κτιρίων του δήμου Ωραιοκάστρου σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας είναι τα παρακάτω:
1) 4ο γυμνάσιο – λύκειο οικισμού «Γαλήνης» Δ.Ε. Ωραιοκάστρου 4.200.000 ευρώ
2) Δημοτικό σχολείο οικισμού «Γαλήνης» Δ.Ε. Ωραιοκάστρου
3) Επέκταση δημοτικού σχολείου Τ.Κ. Νεοχωρούδας Δ.Ε. Καλλιθέας 600.000 ευρώ
4) Λύκειο Δ.Ε. Καλλιθέας 4.000.000 ευρώ
5) 6ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου 3.500.000 ευρώ
6) 2ο γυμνάσιο – λύκειο Δ.Ε. Μυγδονίας 4.200.000 ευρώ
7) 2ο νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου Δ.Ε. Ωραιοκάστρου 700.000 ευρώ
8) 2ο νηπιαγωγείο Δ.Κ. Λητής της Δ.Ε. Μυγδονίας 600.000 ευρώ
Γενικό σύνολο κόστος σχολικών
κτιρίων 21.800.000 ευρώ

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!