Κέντρο Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου: Σεμινάριο για την Βιομηχανική Κληρονομιά

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών του δράσεων για εκπαιδευτικούς, διοργανώνει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, με θέμα «Η βιομηχανική κληρονομιά και η ‘μνήμη της πόλης’ στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία». Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου Ύδρευσης ΕΥΑΘ, του ΟΛΘ και του Ινστιτούτου Εξάντας ενώ περιλαμβάνει και επισκέψεις σε επιλεγμένα Βιομηχανικά Μνημεία της πόλης μας. Απευθύνεται σε 60 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των διευθύνσεων εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τους μαθητές τους.
Οι στόχοι του σεμιναρίου είναι α) η γνωριμία με την έννοια της βιομηχανικής κληρονομιάς και με σημαντικά μνημεία, σύνολα και ιστορικούς τόπους βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και β) η εκπαιδευτική προσέγγιση των μνημείων βιομηχανικής κληρονομιάς στο πλαίσιο προγραμμάτων για το περιβάλλον και την αειφορία.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα γίνουν επισκέψεις στα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς:
-          ­Το Κεντρικό αντλιοστάσιο της Οθωμανικής Εταιρείας Υδάτων, το σημερινό Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ
-          Το Κλωστο-υφαντουργείο ΗΛΙΟΣ, στο οποίο σήμερα λειτουργεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης και  χώρος πολιτισμού Δήμου Νεάπολης Συκεών.
-          Τους Μύλους Χατζηγιαννάκη, στο οποίο σήμερα λειτουργεί ο Πολυχώρος ΜΥΛΟΣ
-          Το Βυρσοδεψείο Νούσια, στο οποίο σήμερα λειτουργεί το Μπλοκ 33
-          Τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, τα οποία λειτουργούν ως  Χώρος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
-          Τον Α προβλήτα και τον ιστορικό τόπο λιμένος καθώς και τον εμπορικό λιμένα (Β’, Γ΄, Δ΄, Ε΄ προβλήτες )Θεσσαλονίκης
Στους εισηγητές του σεμιναρίου περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου που συντονίζει το Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη, η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», του ΚΠΕ Νάουσας που συντονίζει το Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Βιομηχανική Κληρονομιά», επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) παράρτημα Θεσσαλονίκης και ειδικότερα της Ομάδας Βιομηχανικής Κληρονομιάς, εκπαιδευτικοί που έχουν υλοποιήσει προγράμματα περιβαλλοντικής σχετικά με τη βιομηχανική κληρονομιά καθώς και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται με την συνεργασία:
-          του Μουσείου Ύδρευσης, της ΕΥΑΘ, στους χώρους του οποίου θα υλοποιηθούν οι εργασίες της πρώτης μέρας του σεμιναρίου
-          του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Εξάντας, στους χώρους του οποίου θα υλοποιηθούν οι εργασίες της δεύτερης μέρας του σεμιναρίου
-          της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
-          του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης Συκεών.
-          του Πολυχώρου Μύλος
-          του Βlock 33
Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» στις 13 Περιφέρειες και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 2310 707150.


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, είναι φορέας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Λειτουργεί από το 1995 με σκοπό την προώθηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Το ΚΠΕ σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και ενήλικες και συνεργάζεται για την επίτευξη των στόχων του με φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Ιστοσελίδα: http://www.kpe-thess.gr




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!