Αστέριος Γαβότσης: «Οι πρώτες μας κινήσεις για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation camp) στο πρώην στρατόπεδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ή 1090»

Πέμπτη 04.02.2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αστέριος Γαβότσης: «Οι πρώτες μας κινήσεις για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation camp) στο πρώην στρατόπεδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ή 1090»
Τις τελευταίες ημέρες η δυτική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει το πρόβλημα της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation camp) στο πρώην στρατόπεδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ή 1090, το οποίο βρίσκεται επί της συμμαχικής οδού Ωραιοκάστρου – Διαβατών. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η ελάσσων αντιπολίτευση του δήμου Ωραιοκάστρου προσπαθεί – εντελώς ανεπιτυχώς- να εκμεταλλευτεί το θέμα προσδοκώντας μικροπολιτικές και μικροπαραταξιακές ωφέλειες, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του δήμου δεν έχει κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.  
Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης προς την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στις 2/2/2016:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Ωραιόκαστρο 02/02/2016
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                    Αριθ. Πρωτ. Γ.Δ.:  17
ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Κομνηνών
Ταχ. Κωδ.: 570 13
Τηλέφωνο: 2313 304002                                   ΠΡΟΣ
Fax: 2310 697897                                                 Κ.Ε.Δ.Ε.

                                                                                    Υπόψη:
                                                                                    Προέδρου
                                                                                    κ. Γ.  Πατούλη



Κύριε Πρόεδρε,

     Με την επιστολή μου αυτή σας παρακαλώ να συγκαλέσετε άμεσα την ολομέλεια της Κ.Ε.Δ.Ε.  με αποκλειστικό θέμα την κατασκευή χώρου δεύτερης υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation center) στο πρώην στρατόπεδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ή 1090 επί της συμμαχικής οδού Ωραιοκάστρου – Διαβατών.
     Η για άλλη μια φορά αγνόηση και ο παραγκωνισμός των Ο.Τ.Α  σ ένα τόσο σημαντικό θέμα και η μονομερής από πλευράς κυβέρνησης επιλογή κι οριοθέτηση του συγκεκριμένου χώρου – κακέκτυπου της Αμυγδαλέζας – μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει.
Δεν αποδεχόμαστε τη λήψη αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης ερήμην των Ο.Τ.Α.
     Το Ωραιόκαστρο, πόλη σήμερα – χωριό χθες – δημιουργήθηκε και οικίστηκε από πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής. Ως εκ τούτου έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα. Και είμαστε μπροστάρηδες σε κάθε μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της ίσης κατανομής βαρών κι ευθυνών.
     Το προσφυγικό δεν είναι θέμα τοπικό, πολύ περισσότερο αποκλειστικά εθνικό. Είναι θέμα πανευρωπαϊκό και παραπέρα παγκόσμιο. Και με γνώμονα αυτή την παραδοχή θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του κι όχι με απειλές περί εξόδου της χώρας μας απ’ τη συνθήκη Σένγκεν.
     Η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ήδη βεβαρημένη με κάθε είδους ρυπογόνες κι επιβλαβείς δραστηριότητες (διϋλιστήριο, βιολογικός καθαρισμός, ΧΥΤΑ, ΤΙΤΑΝ ενώ η Βιομηχανική Περιοχή παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης κλπ). Είναι καιρός πλέον όλοι να αναλάβουν ισομερώς κάθε νέα επιβάρυνση.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να εξεταστούν συμπληρωματικά κι άλλες εκτάσεις, όπως επιγραμματικά σας αναφέρω παρακάτω:
1)    Στην οδό Θέρμης – Τριαδίου, ακριβώς απέναντι απ το κλειστό γυμναστήριο, υπάρχει μια πολύ μεγάλη έκταση εφαπτόμενη της περίφραξης του στρατοπέδου ΜΑΚΡΗ (πρώην 561 ΤΠ) ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
2)    Το στρατόπεδο ΜΑΚΡΗ (πρώην 561 ΤΠ) μεταξύ Θέρμης και Ν. Ραιδεστού.
3)    Τα λουτρά της Ν. Ραιδεστού.
4)    Το στρατόπεδο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΑ στην Καλαμαριά.
5)    Το στρατόπεδο στις παρυφές του Πανοράματος.
6)    Το στρατόπεδο Καρατάσιου στη Σταυρούπολη.
7)    Το στρατόπεδο Π. ΜΕΛΑ στη Σταυρούπολη.
8)    Το στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Μενεμένη.
9)    Τα δυο στρατόπεδα στον Πεντάλοφο του δήμου μας.
10)                       Η περιοχή κεραιών στην Περαία.
11)                       Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι που δημιουργήθηκε για τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών στην περιοχή του Λιτοχώρου για τις ανάγκες της KFOR.
Από τον προπαρατεθέντα ενδεικτικό κατάλογο προσφορότερη κρίνω την τελευταία περίπτωση, αφού οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να προωθούνται εκεί απ ευθείας απ τα νησιά με πλοία .
Υιοθετώντας αυτή τη λύση πιστεύω πως αποφεύγονται μια σειρά ενδεχόμενα προβλήματα, όπως της ασφάλειας των πολιτών, της τήρησης των υγειονομικών κανονισμών και διατάξεων και της αποφυγής της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού στις κατοικημένες περιοχές.
Επίσης με τη λύση αυτή διασφαλίζεται η ελάχιστη απόσταση των 100 χιλ. από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ


ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΑΒΟΤΣΗΣ





Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας του δημάρχου καθώς επίσης και των αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επαφών του τόσο με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου, όσο και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γεώργιο Πατούλη ήταν η άμεση αντίδραση του τελευταίου να αποστείλει στις 3/2/2016 στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα επιστολή την οποία παραθέτουμε παρακάτω:




Ήδη ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης αναμένει πρόσκληση για να συμμετάσχει στη σύγκληση της Κοινής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών ενώ επίκειται και συνάντησή του τη Δευτέρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των επαφών ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου θα ενημερώσει τους συμπολίτες του σε ανοικτή συγκέντρωση, που θα οργανωθεί για τον σκοπό αυτό.

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!