Η κυβέρνηση μας προετοιμάζει ότι 150.000 πρόσφυγες θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα
Στη γραμμή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι το μεταναστευτικό θα... λύσει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης ο Γιάννης Μουζάλας.
Ο κ. Μουζάλας την Τετάρτη είχε παραδεχθεί ότι η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ πλέον έχει γίνει χώρα εγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μας προετοιμάζει ότι 150 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει».
Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης, είπε ότι πλέον γίνονται με βάση ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά.
«Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από εκεί που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων με κλειστό το σύνολο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία.
Τόνισε, όμως, ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000.
Πανεπιστήμια για πρόσφυγες
Προετοιμάζοντας την μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε ότι θα πρέπει να δεχθούμε στα πανεπιστήμια τους φοιτητές-πρόσφυγες.
Ανοίγουν και τα σχολεία για τους πρόσφυγες
Σχέδιο δράσης καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας για την ένταξη των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας.
Το σχέδιο, όπως τόνισε ο Νίκος Φίλης, αφορά στην ψυχοκινητική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και στα ασυνόδευτα παιδιά.
Επίσης, αφορά στην παροχή βασικών γνώσεων και στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εκπαίδευση των παιδιών και των ενηλίκων προσφύγων και μεταναστών και όσων τελικά μείνουν στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν σε αυτά τα παιδιά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε εθελοντές που ήδη βρίσκονται κοντά τους, αλλά και σε αναπληρωτές και άλλες δομές που θα συζητηθούν.
«Κανένας πρόσφυγας μόνος του, κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, όλη η Ελλάδα μια ανοιχτή αγκαλιά», είναι η θέση του κ. Φίλη.
Πηγή: www.iefimerida.gr