Κρύβει ο τάφος του Τουταγχαμών την ανακάλυψη του αιώνα;
Σε συνέντευξη Τύπου ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-αλ-Νταμάτι έκανε λόγο για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του αιώνα και αποκάλυψε πως οι δύο χώροι εντοπίστηκαν στον βόρειο και τον ανατολικό θάλαμο του μαυσωλείου, ενώ η σάρωση αποκάλυψε στο εσωτερικό τους μεταλλικούς και οργανικούς όγκους, στοιχείο που υποδεικνύει ότι μπορεί να περιέχουν ταφικά αντικείμενα ή αναθήματα.
Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε πως είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον "ταφικό θάλαμο ενός βασιλιά ή μίας βασίλισσας". Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του, είναι 90% πιθανόν οι χώροι αυτοί να αποτελούν ταφικούς θαλάμους, σύμφωνα πάντα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανάλυσης με ραντάρ που διεξήχθη από τον Ιάπωνα ειδικό Hirokatsu Watanabe.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πιο προωθημένες έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου μέσα στον τάφο που βρίσκεται στην κοιλάδα των Βασιλέων, στην όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ.
Αυτή η σημαντική ανακάλυψη έρχεται να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του Βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς, που έχει επισημάνει πως πρόκειται για το ταφικό μνημείο της βασίλισσας Νεφερτίτη, το οποίο εκτιμάται πως είναι ηλικίας 3.300 ετών και δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.
Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκει αντίθετο τον Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων που ισχυρίζεται πως είναι πιο πιθανό ο κρυφός τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του Φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών.
Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας που ανήλθε στην εξουσία στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών και βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. Ο Ακενατών ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών. Η καλλονή Νεφερτίτη ήταν η κύρια σύζυγός του, αλλά δεν ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών. Αυτή άσκησε μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της.
Ο Τουταγχαμών πέθανε σε ηλικία 18 ετών, ωστόσο τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.
Το ενδιαφέρων που παρουσιάζει το ταφικό μνημείο είναι πως σε αντίθεση με τις νεκροπόλεις άλλων Φαραώ οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους λεηλατήθηκαν, αυτή του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρέθηκε ασύλητη, με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι.
(Πηγή: Unilad, AΠΕ)
Πηγή: news247.gr