Γεροβασίλη: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από λεκτικές αστοχίες
"Εκκρεμούν ακόμη οι συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών, και δεν έχει νόημα οποιαδήποτε εκτίμηση. Αν και είναι κατανοητές οι διαφορετικές ιεραρχήσεις των δύο πολιτικών χώρων, οι οποίοι ωστόσο συνεργάζονται άριστα στο κοινό πεδίο της διακυβέρνησης, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί ερήμην της άλλης πλευράς" ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News ερωτηθείσα αν "η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για το ξεπέρασμα της κρίσης θα περιλαμβάνει τον κ. Μουζάλα εντός ή εκτός κυβέρνησης;"
Στην ερώτηση πως κρίνει την αντίδραση του κ. Καμμένου η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση της ότι "ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατανοεί επί της ουσίας το πλαίσιο στο οποίο εκδηλώθηκε ένα λεκτικό ατόπημα, παρά την αντίδρασή του, η οποία κινείται στα πλαίσια της άποψής του για τα εθνικά θέματα.
"Οι εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Μουζάλα έχουν δοθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπηρετεί την πάγια εθνική θέση σχετικά με την ονομασία της γείτονος" πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου των ΑΝΕΛ η χώρα οδηγείται σε εκλογές, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι "οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από λεκτικές αστοχίες. Ούτε επειδή κάποιοι βιάζονται να «ράψουν κοστούμια», αλλά όταν δεν πετυχαίνουν στόχους".
"Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατ' επανάληψη επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Δεν θα μπω σε μία ανούσια σπερμολογία. Ειδικά σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο μίας σε εξέλιξη διπλής διαπραγμάτευσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης, τις οποίες βιώνει η Ελλάδα" τόνισε.
Σε ότι αφορά την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στο θέμα αυτό είπε ότι "η Δημοκρατική Συμπαράταξη και -λιγότερο- το Ποτάμι, επιχείρησαν να αξιοποιήσουν μία ατυχή -και αιτιολογημένη- έκφραση εν τη ρύμη του λόγου. Αν και όχι όσο απρόσεκτα και άστοχα το έπραξε ο βιαστικός κ. Μητσοτάκης", ενώ πρόσθεσε ότι "η αντιπολίτευση εν όψει μίας κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, προσδοκούσε οφέλη από μία κυβερνητική κρίση που ποτέ δεν ήρθε."
Αναφορικά με το ενδεχόμενο "μίνι ανασχηματισμού" είπε ότι το πότε και σε ποιά έκταση θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα το κρίνει ο πρωθυπουργός "και πάντα με κριτήριο τη μέγιστη αποδοτικότητα."
Στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι "κάποιοι υπουργοί είναι πολύ επιρρεπείς στις γκάφες στις συνεντεύξεις τους" η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι η κυβέρνηση η οποία αποτελείται από "μη επαγγελματίες πολιτικούς" επιδιώκει μια νέα κουλτούρα πολιτικού διαλόγου, διαφορετικού από το "προκατασκευασμένο επικοινωνιακό λεξιλόγιο περασμένων δεκαετιών" ενώ ταυτόχρονα αποποιείται "τους κανόνες πολιτικής κενολογίας".
"Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ (όλοι γνωρίζουμε ποια είναι) επιδίδονται σε αντιδεοντολογικές πρακτικές, απομονώνοντας εκφράσεις ή και αλλοιώνοντάς τες. Κάποιοι έχουν συνηθίσει σε αυτές τις πρακτικές, οι οποίες αυξάνονται όσο περισσότερο το σύστημα διαπλοκής αισθάνεται ότι απειλείται. Καλώ λοιπόν καλοπροαίρετα τους συναδέλφους σας να περιφρουρήσουν το δημόσιο διάλογο και να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Το να πληγεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση είναι το έλασσον, όταν στην προσπάθεια αυτή ζημιώνεται το μείζον, που δεν είναι άλλο από τα συμφέροντα της χώρας" πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε υφίσταται ανάγκη για συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα.
Έκανε λόγο για "ακλόνητη κοινοβουλευτική συνοχή", πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση συνεχίζει, ειδικά για τα μείζονα εθνικά θέματα, να επιδιώκει την συναίνεση και την αναζήτηση κοινών γραμμών" και επισήμανε ότι "από αυτό το σημείο όμως ως την αλλαγή της σύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπάρχει τεράστια απόσταση. Μπορεί κάποιοι να μην έχουν σταματήσει να επιδιώκουν την επιστροφή στην εξουσία χωρίς προσφυγή σε εκλογές, αλλά για εμάς την κοινοβουλευτική σύνθεση ορίζει στις κάλπες ο κυρίαρχος λαός. Την πίστη μας στις δημοκρατικές διαδικασίες την έχουμε αποδείξει επανειλημμένα."
Ερωτηθείσα γιατί η κυβέρνηση ασκεί κριτική στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη είπε "στον κ. Μητσοτάκη ασκούμε κριτική για τις άστοχες και βιαστικές δηλώσεις του, αλλά και για την ασυνέπειά του."
"Η πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του μπορεί να δικαιολογεί κάποια σφάλματα «νεότητας». Όχι όμως όταν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα ελληνικά συμφέροντα" ανέφερε στην συνέχεια, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης "δεν μπορεί -ή δεν θέλει- να αποσυνδεθεί από μία ακραία ομάδα στελεχών του. 'Αγεται συχνά από ακροδεξιούς και εθνικιστικούς πυρήνες της ΝΔ, παρά το φιλελεύθερο και μετριοπαθές προφίλ που επιδιώκει να παρουσιάσει. Ταυτόχρονα πελαγοδρομεί στις ιδεολογικές ακρότητες της ευρωομάδας του ΕΛΚ όπου ανήκει, δίπλα σε εθνικιστές και λαϊκιστές σαν τον Βίκτορ Ορμπάν. Για παράδειγμα, ενώ ισχυρίζεται πως στις Βρυξέλλες κατηγορεί ξένους ηγέτες ότι με δικές τους μονομερείς ενέργειες έκλεισαν τα σύνορα, στο εσωτερικό καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εκείνη συνυπέγραψε το κλείσιμο των συνόρων. Ας αποφασίσει τι θα λέει, αρκεί να λέει τα ίδια εντός κι εκτός Ελλάδας, όπως δεσμεύτηκε."
Σε ό,τι αφορά την διαγραφή του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη απο την ΝΔ, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι "έπρεπε να φτάσει σε αδιανόητες εκφράσεις μίσους για να αναγκαστεί να τον απομακρύνει. Ωστόσο, ήταν γνωστός για τις αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες θέσεις του εδώ και χρόνια. Σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης το είχε αντιληφθεί."
Τέλος, ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εκ μέρους της αντιπολίτευσης είπε πως "η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όποια θεσμική διαδικασία κρίνει. Από εκεί και πέρα έχουμε συνηθίσει τους εσωτερικής κατανάλωσης λεονταρισμούς της, στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης του κομματικού της κοινού."
Πηγή: www.imerisia.gr