Τροχάδην για ένα δεκαήμερο
Το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές και η ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποτελούν την κύρια φροντίδα της Αθήνας, καθώς οι χθεσινές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών εισήλθαν στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σκέλος τους.
Το Μαξίμου επιμένει ότι οι συζητήσεις πρέπει να καταλήξουν εντός του επόμενου δεκαημέρου, ώστε κατόπιν να πραγματοποιηθούν οι σχετικές ψηφοφορίες και να σφραγιστεί και τυπικά η συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Απριλίου. Ωστόσο μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις προμηνύονται σκληρές.
Ο υπουργός Επικρατείας σε χθεσινή του συνέντευξη επιχείρησε να σκιαγραφήσει τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε αυτές τις έντονες συζητήσεις με τους δανειστές, υπό τη σκιά που ρίχνουν άλλωστε οι αποκαλύψεις των WikiLeaks.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μια οριστική λύση», είπε ο Νίκος Παππάς (news247.gr).
Το θέμα του ΔΝΤ
Εξέφρασε μάλιστα τη διαφωνία του με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αντιτείνοντας ότι άλλες χώρες ήταν εκείνες που επιθυμούσαν την παρουσία του στην Ευρώπη. Πρότεινε μάλιστα ότι «θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM», μια και «είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δεν συμμετέχει. Είναι σαφές ότι κατά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να λάβει και τις τελικές του αποφάσεις».
«Η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, αλλά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία. Οχι από εκτιμήσεις, οι οποίες θα διαψευσθούν ύστερα από ένα εξάμηνο και θα έχουν εν τω μεταξύ εκτροχιάσει και την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, αλλά και την οικονομία», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Η κυβέρνηση πάντως αναμένεται να κρατήσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, λαμβάνοντας αφορμή από τα αιτήματα της Ν.Δ. για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η Ολγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός κάποιων ακραίων για κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση και για εκ νέου δημιουργία συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στη χώρα έπεσαν στο κενό».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν αντέχει στη σκέψη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς μείωση συντάξεων και χωρίς επιπλέον μέτρα, από αυτά προσδοκούσε να καρπωθεί πολιτικό όφελος».
Και συμπέρανε ότι «για να διασώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάτι από το πολιτικό του σχέδιο, σπεύδει, για μία ακόμα φορά, λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και σε μια κρίσιμη για τη χώρα και την οικονομία στιγμή, να ζητήσει, εκ του ασφαλούς, εκλογές. Οσο περισσότερο οι προσδοκίες του διαψεύδονται τόσο περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται».
Εξι υπουργοί και υφυπουργοί κρατών-μελών της Ε.Ε. θα περάσουν την Παρασκευή την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Χαρλέμ Ντεσίρ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Ιταλίας, Σάντρο Γκότζι, η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μαρκέζ και ο υφυπουργός στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Ιαν Μποργκ θα επισκεφθούν την Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
Πηγή: www.efsyn.gr