Επιβολή τέλους στα ξενοδοχεία από το 2018

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Στοίχημα με τον τουριστικό κλάδο ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν και η φετινή σεζόν θα κλείσει με επιδόσεις - ρεκόρ, έβαλε χθες από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος το αίσθημα σταθερότητας που δημιουργεί η πρόσφατη συμφωνία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το τέλος διανυκτέρευσης θα ισχύσει από το 2018 και όχι από φέτος, όπως ζητούσαν οι δανειστές, αφήνοντας έτσι το περιθώριο στις τουριστικές επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν με μεγαλύτερη άνεση τα πακέτα της επόμενης σεζόν με τους διεθνείς tour operators.

Η γενική συνέλευση εξελίχθηκε σε ένα δημόσιο... μπρα ντε φερ και μια αντιπαράθεση μεταξύ των τουριστικών φορέων και του πρωθυπουργού με τους μεν να εκφράζουν φόβους για πλήγμα στον τουρισμό και να λένε ότι δεν αντέχουν άλλους φόρους και τον Αλ. Τσίπρα να σηκώνει το γάντι.

Απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης για κίνδυνο να κλείσει με χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι η σεζόν, ο κ. Τσίπρας είπε «δεν είστε στην κόψη του ξυραφιού» κι επικαλέστηκε την άνοδο που παρατηρείται στις αεροπορικές αφίξεις στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις που γίνονται προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το προσφυγικό στον τουρισμό.

«Ήδη οι πρόσφυγες έχουν αρχίσει να μετακινούνται από τον Πειραιά και στα νησιά οι ροές περιορίζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά το θέμα της επιβολής επιπλέον φορολογικών μέτρων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι εφόσον ο κλάδος ζητά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα, θα πρέπει να είναι και έτοιμος να αναλάβει και ένα μέρος των μέτρων.

Στρατηγική
Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον στόχο της αύξησης της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «λύνουμε άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν με τις visa και τα βιομετρικά στοιχεία. Επίσης, επισήμανε ότι επιδιώκεται η αύξηση των επισκεπτών από αγορές όπως είναι αυτή της Βορείου Αμερικής, αλλά και η ενίσχυση πολλά υποσχόμενων αγορών όπως είναι η Ινδία και η Κίνα. Ακόμη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν ευκαιρίες για άνοιγμα σε χώρες όπως το Ιράν και η Αίγυπτος και «ορθώς προνόησε το υπουργείο Τουρισμού και κινήθηκε προς τα εκεί».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι προωθείται η επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω της έμφασης στον θεματικό τουρισμό αλλά και στην ενίσχυση του τουρισμού πόλεων - προορισμών. Επίσης, επισήμανε ότι οι κινήσεις που γίνονται για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με το χωροταξικό και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμη, η ενίσχυση των υποδομών είναι ένας ακόμη στόχος και γι’ αυτό στο Πακέτο Γιούνκερ έχουν ενταχθεί η δημιουργία μαρίνων, ενώ στα πλάνα είναι και η ενίσχυση της κρουαζιέρας. «Επιπλέον, μέσω του ΕΣΠΑ θα ενισχύσουμε το αποτύπωμα του ελληνικού branding στον παγκόσμιο τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού είναι εξαιρετικά σημαντικές και «ενδεχομένως ανεξάντλητες», ενώ τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών. «Απαιτείται η καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων για να επιτευχθούν οι στόχοι και να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανοδος
• Απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης για κίνδυνο να κλείσει με χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι η σεζόν, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την άνοδο που παρατηρείται στις αεροπορικές αφίξεις στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις που γίνονται προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το προσφυγικό στον τουρισμό.

«Ήδη οι πρόσφυγες έχουν αρχίσει να μετακινούνται από τον Πειραιά και στα νησιά οι ροές περιορίζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Λύσεις
• Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον στόχο της αύξησης της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «λύνουμε άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν με τις visa και τα βιομετρικά στοιχεία».

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!