Καταγγελίες για καθυστέρηση στην αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων

Ανοιχτή επιστολή με θέμα τις καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, απευθύνουν προς τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα όλοι οι φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Εγκαλούν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για  διαχρονικές παλινωδίες στο ζήτημα της βελτίωσης των διαδικασιών προσέγγισης αεροσκαφών, με δεδομένο ότι  είναι μείζον πρόβλημα η αναξιοπιστία στον προγραμματισμό των πτήσεων, με τις συνεχείς ακυρώσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Αίτημά τους είναι να προχωρήσουν άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όλες οι ενέργειες που αφορούν την τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης και προσγείωσης.  

Οι εκπρόσωποι 16 φορέων από όλους τους τομείς δραστηριότητας ενώνουν τις προσπάθειές τους ώστε με τον εκσυγχρονισμό του το αεροδρόμιο να εξυπηρετεί συνολικά τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής και κυρίως τη στρατηγική προώθησης του τουρισμού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να  ολοκληρωθεί επένδυση περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Όμως, οι φορείς τονίζουν ότι αν η αναβάθμιση των υποδομών του Αεροδρομίου δεν συνοδευτεί από την εξασφάλιση της πτητικής του αξιοπιστίας, «τότε  στην ουσία κατασπαταλούμε πόρους σε μια επένδυση που θα καταστεί ανενεργή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί …».  

Επίσης, στην επιστολή τους σημειώνουν ότι η εξυπηρέτηση της τουριστικής στρατηγικής, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης,  διασφαλίζει ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα του Αεροδρομίου. Εξηγούν ότι   η μοναδική πτήση που σήμερα πραγματοποιείται, η πτήση Αθήνα - Ιωάννινα - Αθήνα, δεν μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του και δεν δικαιολογεί την επένδυση των 22 εκατομμυρίων.

Μάλιστα, επισημαίνουν  ότι έχει εκδηλωθεί διεθνές ενδιαφέρον από τουριστικούς οργανισμούς για να  συμπεριλάβουν το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων στους προορισμούς τους, αλλά αυτό το συναρτούν με την αντιμετώπιση του προβλήματος των συχνών ακυρώσεων πτήσεων, λόγω καιρικών συνθηκών και αδυναμίας προσέγγισης των αεροσκαφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εμφανείς οι αιχμές προς τη Διοίκηση της ΥΠΑ αναφορικά με τους λόγους που την οδηγούν να μην προωθεί, όπως λένε παράγοντες της περιοχής, λύση στο ζήτημα. Κατηγορούν την υπηρεσία για «διαχρονική αδιαφορία που φθάνει στα όρια του εμπαιγμού απέναντι στους φορείς και την κοινωνία της περιοχής μας» . Έτσι, ζητούν συνάντηση αντιπροσωπείας των φορέων της περιοχής με τον κ. Τσίπρα για να  συζητήσουμε αναλυτικά  το θέμα που θεωρούν μείζον για τον τόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τοπικοί παράγοντες παραθέτουν στοιχεία που τους κάνουν να μιλούν για παλινωδίες. Αναφέρουν ενδεικτικά ότι πρόσφατα, στις 25 Φεβρουαρίου 2016,  η ΥΠΑ διαβεβαίωνε εγγράφως τη Βουλή ότι τελεσφορεί η διαδικασία διερεύνησης για εκπόνηση διαδικασιών προσέγγισης αεροσκαφών  PNP APCH. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Μαρτίου, προφορικά και χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση, οι φορείς  πληροφορούνταν από τον Διοικητή της ΥΠΑ, ότι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν είναι μέσα στην ομάδα των τεσσάρων Αεροδρομίων του προγράμματος Horizon 2020, που προβλέπει την εκπόνηση των διαδικασιών προσέγγισης στο Αεροδρόμιο.

Στην επιστολή τους οι φορείς τονίζουν ότι: «Υπερβαίνει κάθε λογική η σκέψη ότι το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά  περίπου 22 εκατ. ευρώ για ένα aεροδρόμιο το οποίο απαξιώνεται, όσο δεν εξασφαλίζουμε την πτητική του αξιοπιστία με την τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης. Όταν μάλιστα το κόστος αυτού, είναι πολλαπλάσια μικρότερο των χρημάτων που ήδη έχουν δαπανηθεί για τις υποδομές του αεροδρομίου».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής στο δήμο Ιωαννιτών κ. Νίκος Γκόλας εστιάζει στην ανάγκη να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν χωρά άλλη καθυστέρηση στην  υλοποίηση του ζητήματος της τοποθέτησης τεχνολογικά σύγχρονου ραδιοβοηθήματος ώστε να προσεγγίζουν τα αεροσκάφη με  ασφάλεια στο αεροδρόμιο. «Νιώθουμε σαν να μας εμπαίζουν», δηλώνει στο Βήμα ο κ. Γκόλας.

Και εξηγεί: «Από τη μια ο  υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης διαβεβαιώνει ότι προχωρά το θέμα του ραδιοβοηθήματος και από την άλλη η αρμόδια υπηρεσία τον ακυρώνει και μεταθέτει χρονικά στο αόριστο μέλλον την ένταξη του έργου στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε. Είναι η ώρα να ληφθούν αποφάσεις και να σταματήσει το παιχνίδι των υποσχέσεων. Πλέον είναι η ώρα δεσμευτικού πλαισίου και χρονοδιαγράμματος».  Δεν επεκτείνεται σε υποθέσεις και σενάρια για τις συνεχείς κωλυσιεργίες . Ο κ. Γκόλας προτάσσει ότι «στόχος της προσπάθειας των φορέων είναι  να καταστεί το αεροδρόμιο ασφαλές και προσεγγίσιμο ανεξαρτήτων καιρικών συνθηκών, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πτήσεις προς την πόλη όχι μόνο εσωτερικού αλλά και από το εξωτερικό για να βοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής».

Οι φορείς ζητούν να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον κ. Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν και να αναζητήσουν άμεσα λύση στο ζήτημα του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Η επιστολή προς τον κ. Αλ. Τσίπρα

Την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό υπογράφουν ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, οι δήμαρχοι Β. Τζουμέρκων κ. Ιωάννης Σεντελές, Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, Ζαγορίου κ. Βασίλειος Σπύρου, Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος, Κόνιτσας κ. Αντρέας Παπασπύρου, Μετσόβου κ. Κωνσταντίνος Τζαφέας, Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης, ο πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου/ΤΗ κ. Χρήστος Παπαβρανούσης, η πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου κυρία Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, o πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Ηπείρου κ. Αναστάσιος Γάτσιος και ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Βλάχος.



Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!