Διαμορφώνεται νέα κατάσταση;

Η χθεσινή ομιλία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αναμενόταν, από κάθε άποψη, με πολύ ενδιαφέρον λόγω του θεσμικού ρόλου του αλλά και της γενικότερης πολιτικο-οικονομικής συγκυρίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Οσα είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην εκτίμησή του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, αλλά στα όσα είπε για το χρέος και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018.

Με δυο λόγια, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος -σύμφωνα με τον διοικητή της- θεωρεί τα προαναφερόμενα προϋπόθεση «ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης».

Πιο απλά, τα θεωρεί προϋπόθεση για την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια παρέμβαση σε θετική κατεύθυνση.

Ασφαλώς αυτά που είπε χθες ο κ. Στουρνάρας δεν είναι άγνωστα και δεν ακούστηκαν πρώτη φορά.

Τα έχουν πει κατά καιρούς πολλοί αναλυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα είπε προχθές, με τον δικό του τρόπο, στη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης και, το κυριότερο, τα λέει εδώ και πολύ καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το αξιοπρόσεκτο στη συζήτηση είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εντάσσεται στο ευρωπαϊκό κεντρικό τραπεζικό σύστημα και ελέγχεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με αυτήν την έννοια θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίζαμε αν όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας έχουν την έγκριση του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ.

Αν την έχουν, τότε θα πρόκειται για μια εντελώς καινούργια κατάσταση στην Ευρώπη σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!