Κομισιόν: Χωρίς βίζα στην Ευρώπη οι Τούρκοι πολίτες
Την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, προτείνει η Κομισιόν, ωστόσο η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει τα κριτήρια που απομένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και τον Φράνς Τίμμερμαν η Τουρκία έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδας προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια που απαιτούνται για την απελευθέρωση της βίζας. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, επεσήμαναν, αλλά αν η Τουρκία συνεχίσει να δουλεύει εντατικά μποροούν τα κριτήρια για εκπληρωθούν. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να κάνει την πρόταση για την απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους.
Η έκθεση προόδου
Η έκθεση προόδου που εγκρίθηκε σήμερα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα η Τουρκία στην εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης, προσδιορίζει τα εκκρεμή κριτήρια αξιολόγησης και καθορίζει τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία η Τουρκία θα πρέπει να πληροί προκειμένου να ολοκληρώσει τις υπόλοιπες απαιτήσεις, σε τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η προστασία των δεδομένων, η δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη, η ενισχυμένη συνεργασία με την EUROPOL, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η Επιτροπή αναγνωρίζει την καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις τουρκικές αρχές, μέχρι στιγμής, και να τους ενθαρρύνει να εντείνουν επειγόντως τις προσπάθειες ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις για την απελευθέρωση της βίζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Τι θα ισχύει μετά την απόφαση
Τα ταξίδια χωρίς βίζα ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και στις τέσσερις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία).
Η εξαίρεση αφορά μόνο σύντομες διαμονές μέχρι 90 ημέρες (σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών) για τις επιχειρήσεις, ή για τουριστικούς και οικογενειακούς σκοπούς, μεταξύ άλλων.
Η απαλλαγή από τη θεώρηση δεν προβλέπει το δικαίωμα στην εργασία στην ΕΕ. Άλλες προϋποθέσεις εισόδου για την πρόσβαση στο χώρο Σένγκεν θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.
Παράταση των συνοριακών ελέγχων
Παράλληλα η Κομισιόν προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την εξάμηνη παράταση αναλογικών συνοριακών ελέγχων σε πέντε χώρες της Σένγκεν (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία), ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των χωρών αυτών. Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση πριν τις 12 Μαΐου.
Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι σε τέσσερις μήνες θα επανεξεταστεί το ζήτημα αυτό, ενώ τονίζει ότι ως το τέλος του έτους, η κατάσταση στη ζώνη του Σένγκεν πρέπει να επανέλθει στην κανονική της μορφή.
Τέλος, η Επιτροπή αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Πηγή: www.iefimerida.gr