Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην Επιτροπή Εξετάσεων. Τι απαντούν υπ. Παιδείας και ΟΛΜΕ
Νωρίτερα μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμισε:
"Αναφορικά, με το σημερινό παντελώς ανυπόστατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνει:
1. ‘Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε, οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό.
2. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο.
3. Δημοσιεύματα, όπως αυτό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, περί "ξηλώματος" της Επιτροπής Εξετάσεων και δήθεν "διορισμούς συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ" στην ΚΕΕ, είναι εντελώς ψευδή και δημιουργούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να πάψουν να παίζουν παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους και να αφήσουν τις εξετάσεις έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, επιφυλάξεις και αποστάσεις κρατά για τις αλλαγές η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Μιλώντας στο NEWS 247, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελένη Ζωγραφάκη -Τελεμέ, ανέφερε ότι "πάγια θέση μας είναι τα μέλη της Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης που απαρτίζουν την Επιτροπή να έχουν σταθερή παρουσία και συμπληρωματικό ρόλο στην επιλογή των θεμάτων, αλλά και να εναλλάσσονται τακτικά. Πρώτον, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, αλλά και προκειμένου, να μπαίνουν νέα μέλη στο θεσμό, να μαθαίνουν τη διαδικασία και να βγάζουν ένα έξτρα επιμίσθιο".
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος εκφράζει τον προβληματισμό του για τις επικείμενες αλλαγές. "Περιοδικές αλλαγές μελών συνέβαιναν κάθε χρόνο, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε το ριζικό ξήλωμα της Επιτροπής. Εάν οι αποκαθηλώσεις αφορούν πάνω από το 75% των μελών, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί κατά τη δική μας συνεδρίαση και σαν Ομοσπονδία θα κινηθούμε αναλόγως. Ποτέ δεν θυμάμαι να είχε δημιουργηθεί ξανά ανάλογο πρόβλημα".
Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, με περισσότερη – ίσως – πολιτική σκοπιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα και όχι δέκα ημέρες πριν τις Πανελλήνιες. Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς άτομα αλλάζουν ακόμη, κάτι που σαφέστατα συνιστά πρόβλημα. Η Επιτροπή πρέπει να έχει εμπειρία, να γνωρίζει το επίπεδο των μαθητών, να ξέρει πώς θα κινηθεί με τα θέματα και να έχει εικόνα από προηγούμενα έτη. Ακόμη και με γνώστες του αντικειμένου, είδαμε να γίνονται πολλά λάθη κατά το παρελθόν. Κυρίως, σε Φυσική και Μαθηματικά, όπου πολλά υποερωτήματα ήταν εκτός ύλης και ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας. Φέτος λοιπόν, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Εάν το δημοσίευμα ισχύσει, δεν σάς κρύβω ότι ο μόνος κερδισμένος είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται, δηλαδή καθηγητές και ακαδημαϊκοί που θα επιλεχθούν από το κυβερνών κόμμα. Μένει να δούμε στην πράξη τι αληθεύει και τι όχι".
Και συμπληρώνει: "Ο βασικός κορμός της Επιτροπής πρέπει να παραμένει ίδιος. Και οι όποιες αλλαγές, να γίνονται σταδιακά. Οι πανεπιστημιακοί πρέπει να έχουν τη βοήθεια των μελών της Β' βαθμιας εκπαίδευσης, καθώς είναι εκείνοι που έχουν διδάξει την ύλη όλη τη χρονιά και γνωρίζουν μαθησιακά αντανακλαστικά και συμπεριφορές. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορείς μία ανάσα πριν τις Πανελλήνιες, να μιλάς για ριζικές αλλαγές και άρα για νέα μέλη χωρίς εμπειρία! Αν μιλάμε δηλαδή για αλλαγές στα 3/4 της Επιτροπής, τότε σίγουρα μιλάμε για κίνηση θα φέρει τα πάνω – κάτω".
Την ίδια στιγμή, και ενόσω στο υπουργείο Παιδείας επικρατεί σύγχυση, ο κ. Παπαχρήστος ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές των μελών της Επιτροπής δεν αποτελούν επακόλουθο συζήτησης στη βουλή ή συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης. "Δεν είναι ο τρόπος που έγινε. Κυρίως μάς απασχολούν οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των υποψηφίων και οι εν δυνάμει αστοχίες στα θέματα".
Πάντως, από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο διευκρινίζει στο NEWS 247 ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής των αλλαγών, ακολουθεί το γράμμα του νόμου. "Η νομοθεσία ορίζει ότι η Επιτροπή αλλάζει, μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Πανελληνίων. Δεν έχουμε άλλωστε πρόθεση να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των εξετάσεων. Το αντίθετο. Τα νέα μέλη λαμβάνουν ενημέρωση για τα νέα τους καθήκοντα λίγες ημέρες πριν τις Πανελλήνιες, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο, αλλά και για να τηρείται απόλυτη μυστικότητα και εχεμύθεια".
Πηγή: news247.gr