Πεκίνο: «Τελικά, ήταν λάθος η Πολιτιστική Επανάσταση»

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έσπασαν τελικά τη σιωπή τους για την 50ή επέτειο της Πολιτιστικής Επανάστασης, με ένα σχόλιο στη Λαϊκή Ημερησία, το επίσημο φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η επέτειος του κινήματος, το οποίο ξεκίνησε την 16η Μαΐου του 1966 και βύθισε τη χώρα σε 10 χρόνια αιματοχυσίας και χάους, έχει κατά τα άλλα αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επίσημες φωνές στη χώρα.

Το σχόλιο, που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα, αναφέρει ότι η Πολιτιστική Επανάσταση, όταν οι Ερυθροφρουροί του προέδρου Μάο Τσε Τουνγκ λυμαίνονταν την χώρα «ξεκίνησε λανθασμένα και  προκάλεσε σημαντική και σοβαρή ζημία».

«Η ιστορία έχει αποδείξει πλήρως ότι η Πολιτιστική Επανάσταση ήταν εντελώς λάθος στη θεωρία όσο και στην πράξη. Δεν ήταν και δεν θα είναι επανάσταση ή κοινωνική πρόοδος κατά οποιαδήποτε έννοια», αναφέρει το σχόλιο.

Οι Global Times, μια πιο ταμπλόιντ εφημερίδα, δημοσίευσε επίσης παρόμοιο σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση την Τρίτη: «Εχουμε πει «αντίο» στην Πολιτιστική Επανάσταση. Και μπορούμε να το πούμε και πάλι σήμερα ότι η Πολιτιστική Επανάσταση δεν μπορεί και δεν θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Η Πολιτιστική Επανάσταση δεν έχει θέση στη σημερινή Κίνα».

Ο Andrew Walder, συγγραφέας του βιβλίου «Η Κίνα Υπό τον Μάο: Μια επανάσταση που εκτροχιάστηκε», δήλωσε ότι η περίοδος αυτή είναι ακόμα ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην Κίνα. «Η κυβέρνηση σήμερα είναι πιο μακριά από μια ανοιχτή συζήτηση για αυτή την περίοδο, απ' ό,τι στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980, όταν περιέγραφε τι συνέβη με μεγάλη λεπτομέρεια για να στρέψει τη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση», είπε στο CNN.

Επισήμως, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αποκηρύξει εδώ και δεκαετίες την Πολιτιστική Επανάσταση και τα δύο σχόλια απηχούν την επίσημη γραμμή, αλλά πολλοί Κινέζοι εξακολουθούν να τιμούν τον Μάο.

«Ολόκληρη η ιστορία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος περιστρέφεται γύρω από την προσωπικότητα του Μάο», δήλωσε στο CNN o Frank Dikotter, συγγραφέας του βιβλίου «Η Πολιτιστική Επανάσταση: Η ιστορία ενός λαού». «Αυτός είναι ο λόγος που το Κόμμα δεν πρόκειται να προωθήσει ποτέ μια κριτική εξέταση της ίδιας του της ιστορίας».

Επικριτές και μερικοί επιζώντες της Πολιτιστικής Επανάστασης λένε επίσης ότι ο σημερινός Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ακολουθεί την γραμμή του Μάο ως προς την εδραίωση της εξουσίας και την απαίτηση πλήρους ελέγχου του Κόμματος πάνω στην κοινωνία.

«Μετά από 50 χρόνια ανησυχώ για την αυξανόμενη προσωπολατρία που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, παρόμοια με την ιδεολογική θέρμη που περιέβαλε τον Μάο», είπε στο CNN o Yu Xiangzhen, ένας πρώην Ερυθροφρουρός. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την φρικιαστική βιαιότητα της Πολιτιστικής Επανάστασης να ξεκινήσει και πάλι».

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!