Μπλέξαν οι γραμμές τους...
Σε «σπασμένο τηλέφωνο» που κατέληξε σε «πόλεμο» διαρροών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού εξελίχθηκε το ζήτημα της παρουσίας του Σταύρου Θεοδωράκη στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το Σαββατοκύριακο.
Παρά την κοινή επιτροπή που έχουν συστήσει εδώ και έναν μήνα τα δύο κόμματα, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τα προβλήματα παραμένουν, ακόμη και σε επίπεδο απλής συνεννόησης.
Μολονότι είναι αντικρουόμενες οι εκδοχές των δύο πλευρών, αυτό που φαίνεται να επιβεβαιώνεται είναι ότι η Φώφη Γεννηματά απηύθυνε πρόσκληση στον επικεφαλής του Ποταμιού να παρευρεθεί στην προγραμματισμένη από καιρό συνδιάσκεψη λίγες ημέρες πριν, αλλά εκείνος αρνήθηκε, επιλέγοντας το συνέδριο της –συνεργαζόμενης με το Ποτάμι- Δράσης.
Το αποτέλεσμα ήταν να διεξαχθεί η συνδιάσκεψη μόνο με τα στελέχη της Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων Πολιτών, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης, μαζί με την Αννα Διαμαντοπούλου (σ.σ. συμμετέχει και εκείνη στην κοινή επιτροπή της Κεντροαριστεράς) και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, να χαιρετίσει τις εργασίες του συνεδρίου της Δράσης.
Σημειωτέον ότι είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που Μητσοτάκης και Θεοδωράκης συνυπάρχουν σε συνέδριο, καθώς είχαν προηγηθεί του Ποταμιού και έπειτα της Ν.Δ.
Το σίριαλ του σπασμένου τηλεφώνου ξεκινά από την Τετάρτη, όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει στο Συντονιστικό της Συμπαράταξης ότι επικοινώνησε η ίδια τηλεφωνικά με τον Στ. Θεοδωράκη για να τον καλέσει, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος το συνέδριο της Δράσης.
Την εκδοχή αυτή απέρριψαν από το Ποτάμι το πρωί της Κυριακής, κάνοντας λόγο για «διαρροές και ψιθύρους» και λέγοντας ότι «ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν κλήθηκε ποτέ να μιλήσει ή να χαιρετίσει στη συνδιάσκεψη – όπως προφανώς δεν κλήθηκε και κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός. Αντιθέτως η πρόσκληση να μιλήσει στο συνέδριο της Δράσης είχε γίνει εδώ και αρκετές εβδομάδες».
Διαρροές
Το γάντι σήκωσε εκ νέου η Συμπαράταξη διαψεύδοντας τη Σεβαστουπόλεως, καθώς, όπως έλεγαν, «ο επικεφαλής του Ποταμιού κλήθηκε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ πράγματι δεν κλήθηκε κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός. Ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».
Το Ποτάμι ανταπάντησε με νέα διαρροή και ανέβασε τους τόνους, λέγοντας μέσω «κύκλων»: «Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα να αλλάξουν την πραγματικότητα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κλήθηκε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόσκληση πιθανόν να παρέπεσε κάπου στη Χαριλάου Τρικούπη. Ή είναι στα μη απεσταλμένα των emails τους. Ας ψάξουν».
Ως μήνυμα προς τη Σεβαστουπόλεως ερμηνεύεται πάντως και μια αποστροφή στην ομιλία της Φ. Γεννηματά το μεσημέρι της Κυριακής, η οποία υπογράμμισε ότι «ας μετρήσει τελικά ο καθένας το μπόι του, το καταμεσήμερο, και όχι με βάση τον ίσκιο του. Η ιστορία διαμορφώνεται από τις παρουσίες, όχι από τις απουσίες».
Συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη το βράδυ της Κυριακής επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι οι διαρροές και τα παραπολιτικά, αλλά οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και ξεκαθάριζαν ότι εργάζονται για έναν νέο φορέα στον χώρο του Κέντρου και όχι για την ένταξη του Ποταμιού στο ΠΑΣΟΚ ή τη Συμπαράταξη.
Το δικό του διακριτό πολιτικό στίγμα προσπαθεί να δώσει το Ποτάμι, με στόχο να μη συνθλιβεί περαιτέρω μεταξύ της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έβαλε το Σαββατοκύριακο και επισήμως πλώρη για τον «τέταρτο δρόμο», χωρίς να μεταβάλει το υπάρχον τρίπτυχο «σκληρή κριτική στην κυβέρνηση - όχι σε εκλογές - όχι απορρόφηση από το ΠΑΣΟΚ».
Για τον λόγο αυτό ζητάει πλέον ένα πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό new deal μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου με στόχο μια «προοδευτική επανάσταση» που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε διάστημα δύο ετών.
«Αν πιστέψουμε τα φερέφωνα της κυβέρνησης, τα προβλήματα της χώρας τελειώνουν με το Eurogroup της Τρίτης. Αν πιστέψουμε τη Νέα Δημοκρατία, τα προβλήματα θα τελειώσουν αν γίνουν εδώ και τώρα εκλογές.
Και αν πιστέψουμε κάποιους στην Κεντροαριστερά, τη λύση θα δώσει η επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και... άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» τόνισε την Κυριακή ο επικεφαλής του Ποταμιού, ανοίγοντας τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής του κόμματος (Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων - ΜΕΣΥΑ).
Οπως εξήγησε, το new deal πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους «γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα –και σε όλα– δίκιο» και στο εσωτερικό μια συμφωνία Δημοσίου και αγοράς, εργοδοτών-εργαζομένων, πολιτικών και επιχειρηματιών.
«Η χώρα έχει δύο δρόμους. Ο ένας είναι των μνημονίων. Το μνημόνιο του Γιώργου. Το μνημόνιο του Αντώνη. Το Μνημόνιο του Αλέξη. Το συμπληρωματικό μνημόνιο του Αλέξη. Και ίσως αύριο το μνημόνιο του Κυριάκου. Η άλλη λύση είναι πιο δύσκολη. Μια πολιτική - οικονομική - κοινωνική - πολιτιστική συμφωνία για να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση «να βγάλουμε έξω τους λαϊκιστές, τους οπισθοδρομικούς, τους πλιατσικολόγους, τα παράσιτα και τους κακομαθημένους του κομματικού συστήματος» και έστρεψε τα βέλη του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.
Αναφερόμενος στην παραδοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τις «αυταπάτες» της πρώτης περιόδου, ο Στ. Θεοδωράκης χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις: «Η αυταπάτη έχει ως κύριο συστατικό την απάτη!
Δεν είναι πρώτη φορά που η χώρα αφέθηκε σε χέρια μαθητευόμενων μάγων. Για μεγάλα διαστήματα στην πολιτική κυριάρχησαν άνθρωποι ανίκανοι, εξαρτημένοι και με ιδεολογικές αυταπάτες. Και αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η χρεοκοπία».
Στον αντίποδα, σύμφωνα με επικεφαλής της Σεβαστουπόλεως, η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις «για την κοινωνία των τριών τρίτων και όχι του ενός τρίτου» και μεταξύ άλλων πρότεινε την άρση της μονιμότητας για συγκεκριμένους τομείς στο Δημόσιο, την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο εκλεγμένο από τον λαό.
Πηγή: www.efsyn.gr