Ωδινεν όρος για την Κεντροαριστερά

Του Δημήτρη Τσιούφου

Οσοι περίμεναν ότι στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ξεκινά σήμερα στο ΣΕΦ, θα γινόταν ένα καθοριστικό βήμα για να ξεπεραστούν οι διαφορές και το κλίμα καχυποψίας που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη και να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να περιμένουν, αν όχι να αρχίσουν να σκέφτονται και για... άλλους «δρόμους».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακράδαντα πλέον, ότι παρά το γεγονός πως η πλειονότητα του κόσμου της Κεντροαριστεράς επιθυμεί και επιδιώκει τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων του χώρου, τα πάντα στο τέλος θα εξαρτηθούν από την πραγματική βούληση των επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, οι οποίοι, αν και δημόσια εμφανίζονται να στηρίζουν το όλο εγχείρημα, στην πραγματικότητα κινούνται με βάση τις δικές τους επιδιώξεις, οι οποίες παραμένουν θολές.

Τρανό παράδειγμα η απόφαση του Στ. Θεοδωράκη να μην παρευρεθεί σήμερα στην έναρξη της διήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά να εκπροσωπηθεί το Ποτάμι από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημ. Τσιόδρα, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- είναι εκ των «φανατικών» υποστηρικτών της συμπόρευσης των δύο χώρων. Ο Στ. Θεοδωράκης, μάλιστα, με το πρόσχημα ότι δεν προσεκλήθη προσωπικά (οι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λένε ότι «ναι μεν δεν στείλαμε προσκλήσεις, αλλά τους διαμηνύσαμε ότι όσοι επιδιώκουμε να συνεργαστούμε μαζί τους, φυσικά και μπορούν να παρευρεθούν και να πάρουν τον λόγο»), αποφάσισε να πάει και να μιλήσει στο Συνέδριο της «Δράσης», την ίδια ημέρα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και την προοπτική της πολιτικής τους συνεύρεσης.

Από την άλλη πλευρά στο προσχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης, που θα κληθεί να συζητήσει και να εγκρίνει η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισημαίνεται ότι: «Η αναγέννηση της προοδευτικής, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής παράταξης δεν συντελείται σε συνθήκες ουδετερότητας και πολιτικής αχρωμίας. Μπορεί να γίνει πράξη μόνο ως εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα στον χώρο της νέας και σύγχρονης Κεντροαριστεράς», φρασεολογία που απέχει από αυτή του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος αποφεύγει τη χρήση των όρων Σοσιαλιστική Παράταξη, Σοσιαλδημοκρατία και Κεντροαριστερά και επιμένει στα περί συνεργασίας του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, που η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης δεν ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους και δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα υπόβαθρο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στη Επιτροπή Διαλόγου που έχουν συστήσει το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Τα στελέχη και των δύο κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή, κάνουν ό,τι μπορούν για να προχωρήσει η συζήτηση και να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτές προγραμματικές θέσεις, κάτι το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές- εξελίσσεται ιδιαιτέρως θετικά και σε πολλές προγραμματικές θέσεις έχουν καταλήξει ήδη σε συμφωνία.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον και τη μαζική διαθεσιμότητα στελεχών να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, δημιουργεί την αισιοδοξία σε πολλά στελέχη του χώρου ότι τελικά θα παραμεριστούν οι όποιες προσωπικές βλέψεις ή φιλοδοξίες της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη και προκειμένου να μην εκτεθούν στη συνείδηση του κόσμου της Κεντροαριστεράς, ως αυτοί που υπονόμευσαν μια ακόμη προσπάθεια, θα αναγκαστούν υπό την πίεση της κοινής γνώμης να προχωρήσουν την προσπάθεια για τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων του χώρου.

Το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης
Οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα ξεκινήσουν σήμερα στις 11 το πρωί με τις ομιλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου και του εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών Γ. Τούντα. Στη συνέχεια το σώμα της Συνδιάσκεψης θα συνεδριάσει σε 8 θεματικά workshops.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!