Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές ζητούν οι αναπληρωτές

Της Χαράς Καλημέρη

«Θέση μάχης», λίγο πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα, λαμβάνουν δάσκαλοι και καθηγητές μπροστά στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουν ως «κοινό παρανομαστή» την περικοπή χιλιάδων θέσεων αναπληρωτών.

Σε πρώτη φάση, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας μεθαύριο Παρασκευή (στις 12:30 μ.μ.) και τρίωρη στάση εργασίας, με αιχμή την κατάργηση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) για να καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου. Ήδη, πάντως, το Συντονιστικό Όργανο Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητά να γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη χωρίς χαρακτηριστικά κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή». Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

«Ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας στο χώρο της εκπαίδευσης», τονίζει η ΟΛΜΕ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Όπως επισημαίνει, η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώνεται με 3.000 κενά εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει από τον Σεπτέμβριο καθώς, παρά τις εξαγγελίες για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, φαίνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένας. «Το υπουργείο συστηματικά προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες με εξοικονόμηση ωρών εκπαιδευτικών (κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων φυσικών επιστημών και πληροφορικής), με διάθεση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τα ΔΙΕΚ, με αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, με συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη, δηλαδή απόλυση των αναπληρωτών, εκπαιδευτικούς «λάστιχο» να συμπληρώνουν ωράριο σε 4 διαφορετικά σχολεία και βαθμίδες, και πιθανά πλεονάσματα σε συγκεκριμένες ειδικότητες» εξηγεί η ΟΛΜΕ.

Αναφέροντας συγκεκριμένους αριθμούς το Συντονιστικό Αναπληρωτών - Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, εκτιμά ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά θα γίνουν 5.500-7.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών στα δημοτικά σχολεία εξαιτίας της μείωσης και της κατάργησης διδακτικών ωρών, ενώ 800-1.000 λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!