«Καταρρέει το σύστημα προστασίας των προσφύγων»

Η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, κάλεσε σε εγρήγορση για την επίλυση του προβλήματος σήμερα τονίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό σύστημα για την προστασία των προσφύγων κινδυνεύει να καταρρεύσει, εξαιτίας φαινομένων όπως ο «φόβος έναντι των προσφύγων» και ο «δομικός ρατσισμός», καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα προστατεύσει καλύτερα τον εαυτό της.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός που πρόσφατα επισκέφθηκε και την Ελλάδα για διαπιστώσει την κατάσταση των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δείξει γενναιοδωρία απέναντι στους πρόσφυγες, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το «χάος».

Μιλώντας στο BBC, η Αντζελίνα Τζολί, τόνισε ότι «περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι σήμερα, εκ των οποίων το ένα τρίτο πρόσφυγες, δηλαδή περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 70 χρόνια».

«Αυτό υποδηλώνει κάτι βαθιά ανησυχητικό όσον αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε:

«Δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει στον κόσμο, αποτελεί άραγε έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, που δεν έχουν πια καμία επιλογή και δεν μπορούν να ελπίζουν σε μια επιστροφή στις εστίες τους, προσπαθούν ως ύστατη λύση να φτάσουν στην Ευρώπη, ακόμη και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους;».

Η Αμερικανίδα ηθοποιός εξέφρασε βαθιά λύπη, διότι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση «έδωσε περιθώριο ελιγμών και μια ψεύτικη αίσθηση νομιμότητας σε εκείνους που ενθαρρύνουν την πολιτική του φόβου». 

Όμως, «αν το σπίτι του γείτονά σας καίγεται, δεν θα είστε ασφαλείς κλείνοντας την πόρτα σας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει γενναιοδωρία, λέγοντας πως πρόκειται για «καθήκον που μας αφορά όλους, τον επόμενο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον καθένα από εμάς».

«Η επιτυχία μας θα συμβάλει στη διαμόρφωση του αιώνα μας. Η εναλλακτική, είναι το χάος», προειδοποίησε.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!