Ευκαρπία: Οχι στο hot spot απο τους παρευρισκόμενους στο χθεσινό έκτακτο τοπικό


Έκτακτη συνεδρίαση του   τοπικού συμβουλίου Ευκαρπίας  πραγματοποιήθηκε σήμερα το  βράδυ στο πρώην δημαρχείο Ευκαρπίας. Η συνεδρίαση ήταν ανοικτή σε συλλόγους, φορείς, δημοτικούς συμβούλους, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την συζήτηση του θέματος της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ειδομένη. (ΔΕΙΤΕ το σχετικό ρεπορτάζ του avatonpress.gr).Το παρόν έδωσαν όλοι οι σύλλογοι της Ευκαρπίας και οι τοπικοί σύμβουλοι, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι.
Το γενικότερο συμπέρασμα ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία είπε ΟΧΙ στο hot spot, θεωρώντας προκλητική και μεροληπτική τη στάση της πολιτείας με την παντελή έλλειψη πληροφόρησης, αλλά και την επιβολή του Hot spot σε ακατάλληλο σημείο για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους, επιβαρύνοντας μάλιστα την ήδη βεβαρημένη περιοχή, δείχνοντας αδιαφορία στα υφιστάμενα προβλήματα της και δίχως να προτάξει λύσεις να δημιουργεί και άλλα.
Ακούσθηκαν αρκετές απόψεις μεταξύ των παρευρισκόντων. Οι περισσότερες ζητούσαν να γίνει κινητοποίηση  των πολιτών της Ευκαρπίας και να ανέβουν  στο χώρο του hot spot, άλλες ήταν πιο μετριοπαθείς και απαιτούσαν να κινηθεί ο δήμος και να διαμαρτυρηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις γνωστοποιώντας το θέμα και απαιτώντας ισοκατανομή των hot spots αλλά και λύση στα προβλήματα του Ευκαρπίας και του δήμου Παύλου Μελά και μερικές  που μίλησαν για στήριξη των προσφύγων, αλλά με την προϋπόθεση της εξασφάλισης των όρων υγιεινούς διαβίωσης και της ισοκατονομής των σημείων Hot spots σε όλους τους δήμους.
Αυτό που φάνηκε να ¨πειράζει¨ τους συμβούλους, τους κατοίκους, τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους συμβούλους  ήταν ότι για άλλη μια φορά η πολιτεία αλόγιστα επιλέγει βιαστικά την Ευκαρπία για κάποια διφορούμενη δράση, δίχως σχεδιασμό και δικαιοσύνη, αλλά με μπόλικη δόση ανευθυνότητας.

Στο τέλος της διαδικασίας  το τοπικό συμβούλιο  συνεδρίασε και  αποφάσισε να ζητήσει :
  • να γίνει έκτακτο ΔΣ Παύλου Μελά με αποκλειστικό θέμα την μετεγκατάσταση των προσφύγων στο δήμο Παύλου Μελά - σημεία hot spots.
  • Να σταλεί επιστολή - υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την ΠΕΔ, την Περιφέρεια, το αρμόδιο Υπουργείο η οποία θα αναφέρει τα εξής:    α) Την έντονη δυσαρέσκεια για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης στη λήψη επιλογής σημείων Hot spots προσφύγων. Η όποια ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται έμμεσα από τα ΜΜΕ    β) Θα πρέπει να γίνει ισοκατανομή των Hot spots και να αναλάβουν όλοι οι δήμοι και οι νομοί τις ευθύνες που τους αναλογούν, όπως εξάλλου ήταν στον αρχικό σχεδιασμό. Η μεροληπτική επιλογή σημείων σε συγκεκριμένες περιοχές (μόνο Δυτικά) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διαχείρισης και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης       γ) η Ευκαρπία είναι ήδη βεβαρημένη με γνωστές δράσεις (ΣΜΑ, ΤΙΤΑΝ, Μακεδονική Ασβεστοποιία, πρώην χωματερή Δερβενίου κλπ.) και περιμένει από την πολιτεία εδώ και χρόνια να δρομολογήσει λύσεις επιτέλους στα προβλήματα αυτά. Η κυβέρνηση, τα αντίστοιχα Υπουργεία αλλά και η διοίκηση της ΠΕΔ, με πρόφαση την κατάσταση πανικού που υπάρχει με την προσφυγική κρίση στη χώρα μας δεν θα πρέπει να βρίσκουν δικαιολογία και να εκμεταλεύονται την ιδιαιτερότητα του θέματος, αλλά και την ευαισθησία που έχει δείξει μέχρι στιγμής ο λαός μας στους πρόσφυγες. Δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι κάποιες περιοχές και μόνο αυτές συνεχίζουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες να επιβαρύνονται ανεύθυνα και αλόγιστα. Πρώτα δρομολογείς λύσεις για τα προηγούμενα προβλήματα της περιοχής, έτσι ώστε να τις ελαφρύνεις και ύστερα έχεις απαιτήσεις.  δ) Η βιαστική επιλογή του Hot spot στην Ευκαρπία  έγινε σε ιδιωτικό χώρο, ακατάλληλο (πρώην κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών), που δεν διασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης  στους πρόσφυγες με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία, τις πιθανές αντιδράσεις τους αλλά και πιθανά ατυχήματα   ε) Η Ευκαρπία θα αναλάβει τις ευθύνες της μόνο και εφόσον η πολιτεία δείξει ότι και αυτή θα αναλάβει τις ευθύνες και προτάξει λύσεις στα προβλήματα της Ευκαρπίας. Είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας να δείχνει δικαιοσύνη αλλά και υπευθυνότητα σε όλα αυτά που συμβαίνουν και ύστερα να απαιτεί και να επιβάλλει αυτά που θέλει.









Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!