Ξεκίνησαν εμβολιασμοί στην Ειδομένη UPD

Από την Ειδομένη ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιαστικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να επεκταθεί σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όπως ανακοινώθηκε, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και στην εκστρατεία συμμετέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Οι εμβολιασμοί αφορούν παιδιά μέχρι 15 ετών και τα εμβόλια γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, ενώ αφορούν ασθένειες, όπως διφθερίτιδα, τέτανος, ιλαρά, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα, πνευμονιόκοκκος και γρίπη.

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ήδη ενημερώσει τους γονείς στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ενώ στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η γενίκευση της καμπάνιας εμβολιασμού σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των διεθνών οργανισμών.

Επίσης, μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι χθες αναχώρησαν από την Ειδομένη άλλα τέσσερα λεωφορεία κι ένα βαν, με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια και την Πιερία.

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Τόσκα κατέθεσαν ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης, έξι κάτοικοι της Ειδομένης, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή, για την κατάσταση που επικρατεί στον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό.

Οι μηνύοντες καταγγέλλουν την «πλήρη απουσία κρατικού ελέγχου από καταυλισμούς καίριας σημασίας, όπως ο καταυλισμός της Ειδομένης, με ευθύνη κυρίως του ως άνω μηνυόμενου, ο οποίος δεν λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και έχει επιτρέψει να γίνει η περιοχή ένα "ξέφραγο αμπέλι" που ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Επίσης, υποστηρίζουν ότι καθημερινά στην Ειδομένη τελούνται διάφορα αδικήματα, ενώ «προκαλούνται φθορές και βανδαλισμοί στα σπίτια του χωριού αλλά και στις δημόσιες υποδομές αφού οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χωρίς κανέναν έλεγχο εισέρχονται στα σπίτια μας και τα καταστρέφουν», ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος «που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες ως προς την υγεία τους ή ακόμη και τη ζωή τους, ελλείψει οποιασδήποτε βοήθειας από αρμόδια κρατικά όργανα».

Στη Λιουμπλιάνα μεταβαίνουν αύριο οι πρώτοι 30 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχει δεσμευτεί να αναλάβει, βάσει του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επανεγκατάσταση μεταναστών η Σλοβενία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, είναι μια ομάδα Σύρων και των Ιρακινών, που εγκατασταθούν αρχικά σε κέντρο για αιτούντες άσυλο στη Λιουμπλιάνα.

Η Σλοβενία έχει δεσμευθεί να υποδεχθεί και να ενσωματώσει συνολικά 587 μετανάστες, άλλως 50 τον μήνα μέχρι τον Αύγουστο του 2017.

Η μετεγκατάσταση γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που ενέκριναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκή Ένωσης τον Σεπτέμβριο, για τη μεταφορά περίπου 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπου είχαν φθάσει οι περισσότεροι απ' αυτούς, σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Μέχρι στιγμής, συνολικά, έχουν επανεγκατασταθεί λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Τους 1.987 αριθμούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, στην πέτρινη αποθήκη και στην πύλη Ε1. Χθες, τέσσερα πούλμαν με 148 άτομα αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, όπου βρίσκονται ήδη 312 πρόσφυγες.

Επίσης, έφτασαμν σήμερα στον Πειραιά 43 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, οι ταξίδεψαν με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη».

Αποστολή στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ πραγματοποίησε τον Μάρτιο ο ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό, Τόμας Μπότσεκ, ο οποίος στην έκθεση που δημοσιεύθηκε τονίζει ότι στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιο τρόπο το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΣτΕ, που ήλθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε.

Ο Τόμας Μπότσεκ επισκέφθηκε τη Χίο και τα hot spots σε βόρειο Ελλάδα και Αττική, καθώς και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στους καταυλισμούς προσφύγων σε Γευγελή και Ταμπανόβτσε.

Με την έκεθεση, συνιστά στο Συμβούλιο να βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επίσης, εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς και εκτιμά ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής.

Όσον αφορά την Ελλάδα, καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές στην ενίσχυση του ελληνικού εθνικού συστήματος προστασίας του παιδιού, «έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει και να αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής διαδικασίας».

Επίσης, ζητά να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της επαγγελματικής ικανότητας ως προς την παροχή εναλλακτικών λύσεων «για τη διαμονή των οικογενειών, εν αναμονή της έκβασης των αιτήσεων ασύλου».

Επιπλέον, συνιστά να γίνει κινητοποίηση ώστε να ανευρεθούν πόροι, όπως χορηγίες από τον ΕΟΧ και τη Νορβηγία, προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την οικοδόμηση πρόσθετων καταλυμάτων, καθώς και άλλων αναγκών όπως διερμηνεία, ενημέρωση και υποστήριξη από ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.

Τέλος, ζητά να εκδοθεί πρόσκληση που να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ανοιχθούν, προσφέροντας βοήθεια και συμβάλλοντας στη μετεγκατάσταση προσφύγων.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!