Πολιτική δίκη για την Ντίλμα Ρούσεφ UPD

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Γερουσία της Βραζιλίας μετά από μια σχεδόν 24ωρη συνεδρίαση. Οι γερουσιαστές ψήφισαν για την παραπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη, κάτι που σημαίνει πως εκπίπτει από το αξίωμά της για έξι μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Υπέρ της παραπομπής της Ρούσεφ σε δίκη ψήφισαν 55 γερουσιαστές και 22 είπαν «όχι».

 

Com 55 votos SIM - Dilma Rousseff é afastada da Presidência da República. RCN NEWS https://t.co/gHWNKhnIwx pic.twitter.com/WCWFSz2Sb4

— Rádio RCN ♫ (@RCNradiochatnet) 12 Μαΐου 2016

 

Brazil's Senate has voted to suspend president Dilma Rousseff from office by 55 to 22.

— jonathanwatts (@jonathanwatts) 12 Μαΐου 2016

Λίγες ώρες μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ, αποπέμφθηκε ολόκληρη η κυβέρνησή της, όπως ανακοινώθηκε μέσω της εφημερίδας της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Μεταξύ των 27 ατόμων που αποπέμφθηκαν είναι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάιο Λούλα ντα Σίλβα, προκάτοχος της Ρούσεφ στον προεδρικό θώκο και πολιτικός μέντορά της, τον οποίο είχε διορίσει επικεφαλής του προσωπικού της.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική διένεξη, επιτείνοντας την αντιπαράθεση γύρω από το πρόσωπό της, καθώς ο Λούλα κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο της κρατικής εταιρείας Petrobas.

Την Ντίλμα Ρούσεφ πλέον θα αντικαταστήσει ο Μισέλ Τέμερ, μεγάλος αντίπαλός της, ωστόσο όχι αδιάφθορος, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και για δική του εμπλοκή σε οικονομικά σκάνδαλα.

Ο Τέμερ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο με 22 άτομα.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται για παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων καθώς φέρεται να «μαγείρεψε» το μέγεθος του ελλείμματος προκειμένου να αυξήσει δημόσιες δαπάνες - και επομένως και τη δημοτικότητα της- και να κερδίσει τις εκλογές το 2014, συγκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Στη Βραζιλία αυτή η «δημιουργική» λογιστική, με την χρήση κονδυλίων από τις κρατικές τράπεζες για «διευκόλυνση» πληρωμών του κράτους, είναι παράνομη.

Από την πλευρά της η Ντίλμα Ρούσεφ αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση σημειώνοντας ότι και προηγούμενοι πρόεδροι είχαν χρησιμοποιήσει αντίστοιχες λογιστικές τεχνικές.

«Οι κατηγορίες» επιμένει «είναι μέρος ενός "πραξικοπήματος" το οποίο έχει ενορχηστρώσει η παραδοσιακή ελίτ της χώρας για να πάρει την εξουσία από το Κόμμα Εργατών.

Η παραπομπή της έρχεται σε μια στιγμή που η μεγαλύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά μέτωπα.

Η οικονομία υποχωρεί, ο πληθωρισμός είναι στο 10% και η έκρηξη του ιού Ζίκα έχει «ρημάξει» τις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Την ίδια στιγμή το Ρίο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Αύγουστο, αλλά οι σημαντικές περικοπές έχουν εγείρει υποψίες πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη διοργάνωση.

Υποστηρικτές και αντίπαλοι της προέδρου συγκεντρώθηκαν χθες σε 15 πολιτείες από τις 27 της χώρας για να διαμαρτυρηθούν.

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από αριστερά πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν συρματοπλέγματα για να χωρίσουν τις δύο ομάδες.

Επεισόδια, χρήση χημικών και ολονύχτια ένταση στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η διαδικασία καθαίρεσης της προέδρου έχει στόχο την ίδια τη Βραζιλία και τον βραζιλιάνικο λαό και δείχνει την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο που ψήφισαν οι πολίτες.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!