Συνεργασία του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά με το 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2016 της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης



-        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –
Συνεργασία του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά με το 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2016 της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Δυτικής Θεσσαλονίκης


Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά ως Συνεργαζόμενος Φορέας θα συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2016 με θέμα: “Περιβάλλον και Αειφορία” το οποίο θα διοργανωθεί από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης,  με 800 μαθητές, 150 εκπαιδευτικούς και πάνω από 15 Φορείς, την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρες 09.00 – 14.00 στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο και στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης – Συκεών (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελευθερίου Βενιζέλου 125).
Η Διεύθυνση  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Βασιλικής  Ιππέκη, ενημερώνει με Δελτίο Τύπου, σχετικά με το πρόγραμμα, την οργανωτική επιτροπή και τους συνεργαζόμενους φορείς του Φεστιβάλ, το οποίο  συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης - Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής και το Γραφείο Παιδείας / Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης - Συκεών και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).
Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ, αφορά στην παρουσίαση καινοτόμων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016 από μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της οικείας Διεύθυνσης με στόχο αφενός την ανάδειξη του έργου των μαθητικών ομάδων, αφετέρου την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας για το περιβάλλον, που αφορά όλους μας. 
Παράλληλα, στην Αίθουσα Τέχνης του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης θα λειτουργούν Έ κ θ ε σ η μαθητικών έργων με πόστερ παρουσίασης Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, κατασκευές από ανακυκλώσιμα ή φυσικά υλικά, καθώς και  Έ κ θ ε σ η  Μ α θ η τ ι κ ή ς 
Δ η μ ι ο υ ρ γ ί ας  με αφίσες, ΟΙΚΟιστορίες σε έντυπη μορφή και ποιήματα για το περιβάλλον που παρήχθησαν από τους μαθητές στα πλαίσια του Μαθητικού Διαγωνισμού «Π α ι δ ι κ ά   Μ ο λ ύ β ι α   γ ι α   τ ο   π ε ρ ι β ά λ λ ο ν» (Μάρτιος - Μάιος 2016), ενώ θα υπάρχει ενημέρωση και παράλληλες δράσεις από τους παρακάτω Φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος:
-Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά,
-Φορέας Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα,
-Φορέας Διαχείρισης Στερών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ),
-Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου,
-Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς,
-Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης,
-Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης,
-ΠΕΛΙΤΙ,
-Τμήμα Περιβαλλοντικών δράσεων Δ/νση Διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Ζωή Τσακιρίδου,
-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε - Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης,
-Περιοδικό «για την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝτική εκπαίδευση» της ΠΕΕΚΠΕ (Δ.Σουβατζή), 
και Δημοτικά Σχολεία Δήμων της Θεσσαλονίκης
Η Εκδήλωση - Τελετή Απονομής Βραβείων και Διπλωμάτων συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 12.30 - 13.00 στο κλειστό δημοτικό θέατρο Νεάπολης.
Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης που είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι), περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο. Στα 14 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί πάνω από 60.000 μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002. Η δημιουργία είχε ξεκινήσει το 1996. Χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Δήμου και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Βρίσκεται σε ένα χώρο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμμάτων  ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν βοηθητικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.  
Ο Βοτανικός Κήπος είναι ένας περιφραγμένος χώρος με τρεις εισόδους και οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Περιλαμβάνει τρεις βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα με 100 ποικιλίες τριανταφυλλιάς, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγροστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά. Στο κέντρο δεσπόζει το επιβλητικό θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά, καθώς και το ρομαντικό κιόσκι με 10 ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών.
Μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, ο Βοτανικός μας Κήπος, σας καλεί να τον επισκεφτείτε απολαμβάνοντας τα χρώματα και τα αρώματά του κάθε εποχή. Μην τον χάσετε!
§  Επικοινωνία
Tηλ. 2310600717 και 6946502434
Fax: 2310607121και 2313302320
Email: botanic.gard@pavlosmelas.gr,
fania@persakis.com
Site: www.pavlosmelas.gr
Υπεύθυνη Βοτανικού Κήπου: Φάνια Περσάκη (Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου)
§  Ώρες Λειτουργίας & Είσοδος
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη : 9.00 – 13.30 & Παρασκευή: 9.00 -13.00
Ξενάγηση: 1 ευρώ κατά άτομο (δωρεάν η ξενάγηση για τους μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Παύλου Μελά)
Οι Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Για οργανωμένες ξεναγήσεις τηλεφωνήστε εγκαίρως.
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

  • Διεύθυνση – Πρόσβαση
Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στη διεύθυνση Οδός Περικλέους 9Α Σταυρούπολη Τ.Κ. 56431Θεσσαλονίκη
Η πρόσβαση γίνεται με τους εξής τρόπους:
-κατεβαίνοντας από περιφερειακή την οδό Μακρυγιάννη στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας κατευθυνόμαστε δεξιά στο πάρκο Σόλωνος
-από την οδό Λαγκαδά, στρίβουμε στην Καραολή & Δημητρίου (έδρα του Δημαρχείου) και στην συνέχεια επιλέγουμε την Κ. Κωνσταντινίδη (οδός πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου) και οδηγούμαστε στο Βοτανικό Κήπο.
- με το λεωφορείο διαλέγοντας τη γραμμή 34 (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους) του ΟΑΣΘ κατεβαίνουμε στη στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!