Η ταχεία διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι θέμα δημοκρατίας

3/06/16

Η ταχεία διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι θέμα δημοκρατίας

Γιατί να χρειάζεται μετά από τόσους μήνες απραξίας να γίνει μια ακόμα συνέντευξη τύπου της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας Φύσσα για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία; Οι συνέπειες και οι ευθύνες είναι πολλές, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι όλοι πλέον οι κατηγορούμενοι είναι εκτός κράτησης.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής, αν και αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές δίκες στη νεότερη ιστορία της χώρας, υποβαθμίζεται συστηματικά με τεράστια ευθύνη των θεσμικών οργάνων. Η έλλειψη δημοσιότητας της δίκης, με ευθύνη της έδρας, όταν ακόμη και 40 χρόνια πριν η δίκη της χούντας είχε τηλεοπτική κάλυψη που άφησε μία τεράστια παρακαταθήκη στον Ελληνικό λαό, ήταν το πρώτο σοβαρό πλήγμα. Πρακτικά της δίκης τηρούνται μόνο χειρόγραφα, ενώ απαγορεύεται η μαγνητοφώνηση και η φωτογράφιση. Δημοσιογράφοι που δημοσιεύουν στοιχεία της πορείας της δίκης απειλούνται και λιντσάρονται από ακροδεξιούς, ενώ και στο δικαστήριο η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή με απειλές και τραμπουκισμούς προς την πολιτική αγωγή, θύματα και συγγενείς. Από την άλλη πλευρά οι 69 κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι και άφαντοι από τη διαδικασία της δίκης. Χαρακτηριστικά παρουσιάζονται μόλις 5-6 κατηγορούμενοι ενώ ο Ρουπακιάς απουσίαζε τις τελευταίες φορές από τη διαδικασία.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση παραβίασης του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που αφορά στο δικαίωμα στη χρηστή απovoμή δικαιοσύνης όπου αναφέρεται ο όρος της λογικής προθεσμίας διεξαγωγής της δίκης. Όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα είναι συνυπεύθυνα:
- Ο Δικηγορικός Σύλλογος που καθυστέρησε αναίτια πολλούς μήνες μέχρι να δώσει τελικά άδεια στους δικηγόρους για τη συνέχιση της δίκης με το επιχείρημα εξομοίωσης της προσωρινής με την κατ΄ οίκον κράτηση.
Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών που δεν απέστειλε το αίτημα της Προέδρου του Δικαστηρίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναχωροθέτηση της δίκης, ενώ όρισε μόλις πέντε δικάσιμους για τον μήνα Ιούνιο, μετά από τόσο μεγάλη καθυστέρηση λόγω της αποχής των δικηγόρων και τη στιγμή που στο παρελθόν οι δικάσιμες ήταν 10/μήνα. Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, από τους 132 μάρτυρες κατηγορίας έχουν εξετασθεί μόλις οι 16, ενώ από τις 63 συνεδριάσεις που έχουν συγκληθεί, πραγματοποιήθηκαν οι 45.
- Το Υπουργείο Δικαιοσύνης που για μεγάλο χρονικό διάστημα κρυβόταν πίσω από την «αρχή της διάκρισης των εξουσιών» για να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την ταχεία και απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης. Έτσι παρά το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Δικαστηρίου είχε αιτηθεί την αναχωροθέτηση της δίκης, το Υπουργείο επικαλείτο τη μη μεταβίβαση του αιτήματός της από τον Προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών.
Χαιρετίζουμε την απόφαση για την αναχωροθέτηση της δίκης και καλούμε τον Υπουργό έρθει σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Εφετείου ώστε να διασφαλιστεί τόσο η αποκλειστική χρήση της αίθουσας για τη δίκη όσο και η αποκλειστική απασχόληση των μετεχόντων στη σύνθεση δικαστικών λειτουργών για τη δίκη αυτή.
Η απόφαση για ταχεία διεξαγωγή της δίκης αποτελεί θεσμική ευθύνη, τόσο του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και της Διοίκησης του Εφετείου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επικαλείται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών σε ζητήματα που αφορούν στην απρόσκοπτη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης. Αλλά και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν συνεπάγεται απαλλαγή της ούτε από την κριτική ούτε από τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας της. Ο ενταφιασμός της δίκης της Χρυσής Αυγής ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους και αποτελεί ιστορική ευθύνη όλων των εμπλεκομένων σε αυτή . Γιατί η συλλογική μνήμη είναι το ισχυρότερο όπλο των λαών κατά του φασισμού.


Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Οικολόγων Πράσινων


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!