Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης

Έφυγε σε ηλικία 50 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών και ιδρυτής του συναυλιακού χώρου Gagarin 205, Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Γεννημένος στο Σικάγο στις 9 Σεπτεμβρίου του 1966, γιος του μεγάλου κωμικού Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν), ο Νίκος Τριανταφυλλίδης διακρίθηκε για τις σκηνοθετικές του δουλειές, αλλά και για την αγάπη του για τη μουσική, όπως εκφράστηκε από τις αναρίθμητες παραγωγές στο Gagarin 205. Σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Η πρώτη του δουλειά ήταν το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Momus: Amongst Women Only», ενώ η πτυχιακή του εργασία «Dogs Lick My Heart» κέρδισε το πρώτο βραβείο Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το 1993. Σε αυτή συμμετείχαν ο γνωστός μουσικός Blaine L. Reininger των Tuxedomoon και ο Παναγιώτης Θανασούλης.

Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε και το εμβληματικό, πλέον, βιντεοκλίπ «Δε χωράς πουθενά» του ιστορικού συγκροτήματος Τρύπες.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία, «Ράδιο Μόσχα»,  ολοκληρώθηκε το 1995, στο οποίο συμμετείχαν οι Σβετλάνα Πανκράτοβα, Χάρρυ Κλυνν, Blaine L. Reininger, Kώστας Γκουσγκούνης, Απόστολος Σουγκλάκος και Ντίνος Ηλιόπουλος.

Το 1999 ήρθε στην Αθήνα ο σπουδαίος Screaming Jay Hawkins, καλεσμένος του Νίκου Τριανταφυλλίδη, για να πραγματοποιήσει δύο πολύ πετυχημένες συναυλίες. Ο διάσημος μουσικός πέθανε μετά από δύο μήνες και το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το οποίο καταγράφει την επίσκεψη του Hawkins στην Αθήνα, απέκτησε ιστορική σημασία. H ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το δεύτερο Κρατικό βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

Το 1993, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, σκηνοθέτησε σε ασπρόμαυρο super 8 mm φιλμ το video clip για το τραγούδι «Δεν Χωράς Πουθενά» του συγκροτήματος Τρύπες.

Μια από τις τελευταίες καλλιτεχνικές του περιπέτειες ήταν η τηλεοπτική σειρά «Τα Στέκια-Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού», η οποία προβλήθηκε μέσω της ΝΕΡΙΤ, και αποτελεί μια σημαντική καταγραφή της αστικής ζωής στην Αθήνα.

Τον Ιούνιο του 2014 παρουσιάστηκε η ταινία «Οι Αισθηματίες», η οποία σηματοδότησε την επιστροφή του πίσω από την κάμερα.

Αυτόν τον καιρό, ετοίμαζε ένα έργο ζωής, ένα ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη του αγάπη, τον ΠΑΟΚ, με τίτλο «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον».


Συλλυπητήρια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθιά του λύπη  για το θάνατο του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
«Ροκ στην ψυχή, με μια γνήσια αγάπη για το καλτ, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε το σινεμά και τη μουσική, με πάθος. Ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος και καλλιτέχνης, πάντα δημιουργικός και ανήσυχος. Χάραξε μια πλούσια διαδρομή που διακόπηκε απότομα. Η απώλειά του είναι μεγάλη. Όλοι οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, εκφράζουμε στην οικογένειά του και στους δικούς του τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματόγραφου εκφράζει τη θλίψη του για την ξαφνική απώλεια του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ενός χαρισματικού σκηνοθέτη με πολυσχιδή  δραστηριότητα.  Πνεύμα ανήσυχο, με πρωτότυπη ματιά και μεγάλη αγάπη τόσο για τον κινηματογράφο όσο και τη μουσική, άφησε πίσω ένα χαρακτηριστικό για την προσωπικότητα του έργο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!