Μάχη ψήφο-ψήφο για το μαγικό «200»
Toυ Ηλία Μπενέκου
Πυρετό διαβουλεύσεων και πολιτικών ζυμώσεων έχει πυροδοτήσει η κατάθεση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια συγκέντρωσης 200 ψήφων, προκειμένου ο νέος νόμος να ισχύσει από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση, και παρότι μέχρι στιγμής τα κουκιά δεν φαίνεται να βγαίνουν, ωστόσο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν αισιόδοξα ότι μέχρι τέλους ο αριθμός των απαιτούμενων ψήφων θα συγκεντρωθεί.
Σε κάθε περίπτωση ο νέος νόμος που προβλέπει κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες, κατατέθηκε ήδη από το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και σήμερα αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης. Η ψήφιση από την Ολομέλεια τοποθετείται από την κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου.
Μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει ταχθεί συνολικά υπέρ του νέου εκλογικού νόμου είναι ο Β. Λεβέντης. Ωστόσο στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι ακόμη και αν δεν εξασφαλιστούν 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο ο αριθμός αυτός μπορεί να εξασφαλιστεί για τα επί μέρους άρθρα που αφορούν τόσο το μπόνους, όσο και την ψήφο στα 17. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, έχει κάνει σαφές ότι επιμένει στην απλή αναλογική με κατάργηση του πλαφόν 3%, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17.
Στην ίδια λογική μπορεί να κινηθούν και άλλα κόμματα, που απορρίπτουν σε πρώτη φάση τον νόμο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής (η οποία προς το παρόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της) τα άρθρα αυτά θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μια πλειοψηφία πολύ κοντά στους 200 βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως στις θετικές ψήφους η κυβέρνηση προσμετρά και δύο από τους συνολικά 4 ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ διατυπώνονται ελπίδες πως θα μπορούσαν να υπάρξουν διαρροές και από το στρατόπεδο του «Ποταμιού», το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τις προωθούμενες αλλαγές.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής μιλώντας στον Real, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μελλοντικές παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, που η κυβέρνηση προτίμησε να μη συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο πακέτο αλλαγών, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν θα πάψω να παλεύω γι’ αυτό. Δεν σταματάει η ζωή εδώ. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάτι ακόμα». Απέδωσε δε την τελική απόφαση στο γεγονός ότι υπήρχαν διαφωνίες για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο από τον Β. Λεβέντη, όσο και από το ΚΚΕ.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι πάντως που πίσω από τις δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή «είδαν» ενδεχόμενο αλλαγών, ακόμη και της τελευταίας στιγμής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα κάποιοι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν απέκλειαν να υπάρξει στροφή του Αλ. Τσίπρα μέσα στη Βουλή και να αποδεχτεί το μπόνους για πάνω από 42%.
Όπως εξηγούσαν μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να «στριμώξει» τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι που έχουν προτείνει μπόνους για το πρώτο κόμμα.
Επειδή ωστόσο κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, κάποιοι άλλοι υπενθύμιζαν με νόημα ότι η κίνηση αυτή αποκλείεται να γίνει με δεδομένο ότι απόφαση για οριστική κατάργηση του μπόνους των εδρών στον νικητή των εκλογών έχει συζητηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την κρατούσα γνώμη στο εσωτερικό του κόμματος και θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις...
Πηγή: www.imerisia.gr