Νέες επενδύσεις 500 εκατ. από Cosco
Tου Ηλία Μπενέκου
Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε επιπλέον επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ, στον Πειραιά -πέραν των 350 εκατομμυρίων που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ- αλλά υπό την προϋπόθεση της εργασιακής «ειρήνης» στο λιμάνι, ανακοίνωσε χθες στον Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ, στη διάρκεια συνάντησής τους στη Σαγκάη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, προτεραιότητα της εταιρείας είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και ήδη η Cosco έχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να κάνουν βάση τους τον Πειραιά.
Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των
τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατoμμυρίων ευρώ. Στις προτεραιότητες του κολοσσού είναι και η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, θα μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν επτά εκατομμύρια κοντέινερς και στο μέλλον δέκα, κάνοντας τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερς στη Μεσόγειο.
Παράλληλα θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατομμυρίων ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα. «Ευελπιστούμε και από την ελληνική πλευρά να μας δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και το καλύτερο είναι να μην έχουμε τόσες πολλές απεργίες», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Cosco, προσθέτοντας πάντως ότι θα υπάρξουν επαφές με τα συνδικάτα και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια συμμόρφωσης της εταιρείας με τους ελληνικούς νόμους για τις εργασιακές σχέσεις.
Την ικανοποίησή του για το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco εξέφρασε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Cosco θα συμμορφωθεί πλήρως με την ελληνική νομοθεσία, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σχεδιάζεται σειρά επενδύσεων, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ως παράδειγμα έφερε τη δημιουργία logistic center στο Θριάσιο, το ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, αλλά και τα σχέδια για αναβάθμιση του σιδηροδρόμου.
Στη Σαγκάη
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας Τζακ Μα που, ήρθε από τις ΗΠΑ στη Σαγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σε παρά πολλές μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερος στόχος της συνεργασίας είναι η επιμόρφωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις online υπηρεσίες και η τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα. Ο Τζακ Μα εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο ένα εκατομμύριο.
Σημαντική ήταν και η συνάντηση με τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται 14 χρόνια στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως τον τελευταίο χρόνο το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, γεγονός που έχει βοηθήσει τις δραστηριότητες της ΖΤΕ. Παρουσία του πρωθυπουργού υπεγράφη μάλιστα στη Σαγκάη μνημόνιο συνεργασίας της ΖΤΕ με τη FORTHNET για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας.
Πηγή: www.imerisia.gr