Πρόεδρος από τον λαό και δημοψηφίσματα
Την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως αποκάλυψε στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη», αφού όπως είπε «όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, γιατί να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;». Ταυτόχρονα εμφανίστηκε πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί διαρχία, εξηγώντας ότι αυτή δεν θα είναι εποικοδομητική.
«Βασικός άξονας μιας αναθεώρησης», τόνισε, «είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα», διευκρινίζοντας ότι δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν προβλέπεται και εξηγώντας ότι «τα δημοψηφίσματα ενδεχομένως να είναι συμβουλευτικά», αφού, όπως υπογράμμισε, «θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει τη συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική».
Ωριμες αλλαγές, συμπλήρωσε είναι η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ τόνισε πως θα δώσει την ευκαιρία να ενισχυθεί ο λαϊκός παράγοντας, μέσα από δημοψηφίσματα και μέσα από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εκλογικός νόμος
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο υπερασπίστηκε την πρόταση της κυβέρνησης και αποκρούοντας τα περί «συνταγής ακυβερνησίας» που του χρεώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι «η ακυβερνησία δεν είναι ένα σενάριο που με απασχολεί». Μάλιστα διέψευσε τα περί πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι αυτές θα γίνουν κανονικά το 2019. Τόνισε επίσης ότι θα μπορούσε ως μεγάλο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την ενισχυμένη αναλογική και να συνεχιστεί ο δικομματισμός, ωστοσο, δεν θα το κάνει.
Αναφορικά με το Plan B και τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βαρουφάκης περί επαφών για χρηματοδότηση της χώρας από την Κίνα και τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας απόρησε «γιατί τα λένε αυτά τώρα, ενώ εγώ τα έχω πει ήδη από πέρυσι», σημειώνοντας ότι «όντως είχα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να μου δώσει μια εικόνα για το τι θα συνέβαινε εάν βγαίναμε από το ευρώ». Εκείνη την εποχή, πρόσθεσε, «οι συζητήσεις που γίνονταν με την Κίνα και τη Ρωσία είχαν να κάνουν με αναπτυξιακά προγράμματα.
Δεν υπήρχε ποτέ προετοιμασία για την έκδοση IOU's. Δεν ήταν επιλογή μας, ούτε ήταν στον σχεδιασμό μας. Θα έπρεπε να μας κατηγορήσουν αν δεν είχαμε σχέδιο Β». Ουδέποτε, τόνισε «διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ», ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική συζήτηση για την εμπλοκή του στρατού στο σχέδιο Β.
Κάποιοι, πρόσθεσε «όταν είδαν το 62% στο δημοψήφισμα είχαν πειστεί ότι θα οδηγήσω τη χώρα εκτός ευρώ. Εφερα μια καλύτερη συμφωνία. Σε ορισμένα σημεία, όμως, ο συμβιβασμός ήταν πολύ δύσκολος». Για την αβεβαιότητα του περασμένου καλοκαιριού, η οποία σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ κόστισε στην Ελλάδα 80 δισ., υποστήριξε ότι «αυτά είναι ανοησίες», σημειώνοντας πως «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε 5,7 δισ.» και πως «η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους», τονίζοντας ότι «το πρόβλημα που αναγκάζει τη χώρα να παίρνει δάνεια είναι το χρέος». Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο κ. Σόιμπλε έφερνε στο τραπέζι μια ατιμωτική συμφωνία και πως του πρότεινε «να τα βρούμε για να φύγουμε από το ευρώ», η κ. Μέρκελ, όμως, πρόσθεσε «ήθελε να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη».
Κληθείς, τέλος, να αποτιμήσει τις πρόσφατες συναντήσεις του με τους με τους Μπ. Ομπάμα, Βλ. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης. Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».
Μιλώντας για τα capital controls υποστήριξε ότι ο Γ. Στουρνάρας του είχε στείλει επιστολη για επιβολή τους από τον Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο, πηγές της ΤτΕ έλεγαν ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος κι ότι ο διοικητής προειδοποιούσε από τον Φεβρουάριο για εκτροχιασμό της οικονομίας λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης.
Πηγή: www.imerisia.gr