Τσίπρας: Ναι στην εκλογή προέδρου από τον λαό, όχι στη δυαρχία
Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του ΠτΔ επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.
Ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά "δεύτερες και τρίτες σκέψεις", με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Παράλληλα, αναφερθείς στην εμπειρία του ως πρωθυπουργός ανέφερε: "Μέσα σε αυτό το διάστημα είχα την τύχη και την ατυχία να είμαι ο πρωθυπουργός που πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τη δικτατορία. Αντιμετώπισα μια σκληρή διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πεδίο και πέρασα στιγμές όμως και ανάτασης, μεγάλης λαϊκής ευφορίας.
Ερωτηθείς για το εάν έχει αλλάξει, είπε: "Δεν νοιώθω ότι έχω αλλάξει σε ό,τι αφορά το αξιακό μου περιεχόμενο και τους στόχους μου. Έχω αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ψάχνω να βρω λύσεις επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η πιο δύσκολη θέση είναι αυτή του να παίρνεις αποφάσεις όχι για το δικό σου μέλλον αλλά για την πορεία μιας χώρας. Είσαι αναγκασμένος να κρίνεις ανάμεσα σε δύο αρνητικές αποφάσεις και να επιλέγεις τη λιγότερο αρνητική προσεγγίζοντας το εφικτό και όχι πάντα το επιθυμητό.
Το 2008 που έγινα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμασταν σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι 8% ανεργία. Πρωτοστατήσαμε στις διαμαρτυρίες και τους ακτιβισμούς για δικαιοσύνη, διαφάνεια. Σήμερα δεν μπορεί να είναι αυτός ο ρόλος ενός αριστερού κόμματος, σήμερα το αριστερό είναι αυτό που δίνει προοπτική ανάτασης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ανάκαμψης της οικονομίας".
Επίσης, ερωτηθείς για το εάν ήταν προετοιμασμένοι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις είπε: "Δεν είναι αληθές ότι δεν προετοιμαστήκαμε. Υπολογίσαμε διαφορετικά και με έναν πιο ιδεαλιστικό τρόπο ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν πολύ περισσότερο το πολιτικό κόστος από την επιλογή μιας κυνικής πολιτικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν σε αυτή την τάση δεν είχαν πολύ ισχυρή φωνή. Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να τον αφυπνίσει. Αφυπνίζεται σήμερα με ένα σοκ από τα άκρα δεξιά. Μέσα από τα στερεότυπα για τον τεμπέλη Νότο και τον παραγωγικό Βορρά, μέσα από την ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς σε Γαλλία και Αυστρία, ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία που υπάρχουν φωνές για έξοδο από το ευρώ".
Ερωτηθείς σχετικά για το εάν ζημίωσε τη χώρα, είπε: "Η διαπραγμάτευση ωφέλησε τη χώρα μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων και εξοικονομήσαμε πόρους 20 δις. Επίσης βάλαμε στη συζήτηση το χρέος. Υπήρξαν επώδυνοι συμβιβασμοί φυσικά, έγιναν όμως πράγματα που ενδεχομένως ο κύριος Σαμαράς δεν θα είχε καταφέρει. Ήταν απίθανο ο κ. Σαμαράς να φέρει εις πέρας την πέμπτη αξιολόγηση. Περάσαμε τον δύσκολο κάβο με πληγές που μας προβληματίζουν αλλά νομίζω πως για πρώτη φορά υπάρχει μια πραγματική προοπτική ανάπτυξης και όχι μια εικονική".
"Υπάρχει η κουβέντα του καφενείου και υπάρχουν και τα νούμερα. Συγκρίνετε τις προβλέψεις με τα πλεονάσματα του 4,5% ότι θα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 15 και το 16. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 11 και το 12 ήταν μεγάλοι βάσει προβλέψεων και είχαμε ύφεση 7 και 6,6%.", προσέθεσε, και σημείωσε: "Οι προβλέψεις έπεσαν έξω 17,5% του ΑΕΠ. Η χώρα έχασε τα 2/3 των επενδύσεων μέσα στα μνημόνια και σήμερα είχαμε το 2015 στασιμότητα αλλά όχι καταστροφή και τώρα έχουμε πλεόνασμα 0.7%, σχεδόν 1% πάνω από τις προβλέψεις για μια χρονιά με εκλογές και δημοψήφισμα. Οι προβλέψεις είναι 3% για 17 και 18 και είναι πιθανό να γίνουν και πραγματικότητα. Πάνω από 10 δις θα πέσουν στην οικονομία μέσα στο επόμενο διάστημα. Για πρώτη φορά η χώρα ήταν μπροστά στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων".
"Σήμερα έχουμε επιτόκιο 0.9% κερδίζουμε πάνω από 2 δις ετησίως μέχρι το 18. Με το Brexit είμαστε οι πιο καλά προφυλαγμένη οικονομία μέσα στην ευρωζώνη", υπογράμμισε, και σημείωσε:" Πρέπει να καταλάβουμε ποιες αιτίες μας έφεραν εδώ και να μην κυνηγάμε ανεμόμυλους".
Αναφερθείς στο Plan B, είπε: "Είναι αντιφατικό να μας κατηγορούν γιατί είχαμε έγνοια να δούμε τι θα γίνει στη χώρα αν μέναμε εκτός ευρωζώνης και από την άλλη να μας λένε πως δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπ. οικονομικών να μου δώσει μια εικόνα για το τι θα συμβεί αν η χώρα βγει εκτός. Όταν έλαβα αυτή τη μελέτη ένας από τους λόγους που είπα μέσα μου ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μη βρεθούμε εκτός, ήταν και αυτά που διάβασα πέρα από το προσωπικό μου όραμα. Η βίαιη έξοδος θα ήταν καταστροφή όχι για εκείνους που έπαιρναν θαλασσοδάνεια αλλά για τους μεροκαματιάρηδες, για όσους είχαν τα χρήματα τους στις τράπεζες".
Σχετικά με το ενδεχόμενο δανεισμού και τα περίφημα IOU του Γιάνη Βαρουφάκη είπε πως "διερευνήσαμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα ή ενός πρόσκαιρου δανεισμού από αλλού για να έχουμε μια ανάσα την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Μας είπαν πως θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις υπέρογκες δανειακές μας ανάγκες, αυτή ήταν η απάντηση από Κίνα και Ρωσία. Δεν ζητούσαμε εναλλακτικό δανεισμό αλλά επενδύσεις. Είχαμε τη δυναμική να μιλάμε και με άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη γιατί έχει πει πολλά. Είχαμε κάνει μια συζήτηση με την Κίνα για επενδύσεις που γίνονται τώρα".
Σημείωσε πως "δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο για τα IOUs του κ. Βαρουφάκη, συζητούσαμε θεωρητικά για το τί θα γινόταν αν βγαίναμε εκτός ευρώ. Δεν υπήρχε μεταβατικός χρόνος για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Είχαμε την εικόνα για το τί ακριβώς θα συμβεί, κάτι που μας βοήθησε. Θα έπρεπε να μας κατηγορούν αν δεν είχαμε εικόνα για το τί θα γινόταν".
"Ο κ. Βαρουφάκης στην πραγματικότητα είχε δώσει τη θέση του στον κ. Τσακαλώτο. Η απομάκρυνση του θα εξέπεμπε λάθος πολιτικό μήνυμα αν γινόταν πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Θα ήταν ένα πολιτικό μήνυμα υποχώρησης".
"Ποτέ δεν υπήρχε συζήτηση για κάτι τέτοιο αν βγαίναμε από την ευρωζώνη. Υπήρχε ένα σχέδιο για το πώς η χώρα θα μπορούσε να αντέξει σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης αν ποτέ γινόταν κάτι τέτοιο. Ωστόσο δεν έγινε ποτέ συζήτηση για παρουσία στρατού, αυτό είναι μυθιστόρημα για το καλοκαίρι", τόνισε και σημείωσε πως "Βρήκαμε άδεια ταμεία και κάποιοι με δικές τους δηλώσεις προετοίμαζαν τη φυγή κεφαλαίων".
Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς για τον αν χρωστάει μια συγγνώμη στους ψηφοφόρους του, είπε: "Όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίγνωση ότι θα δίναμε μια μάχη και θα καταλήγαμε σε έναν συμβιβασμό. Ήξεραν πως πολλές από τις προσδοκίες μας δεν θα τις υλοποιούσαμε. Ποτέ δεν υποσχέθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ ακόμα κι όταν μου το έλεγαν οι εταίροι πριν το δημοψήφισμα. Ποτέ δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, ήθελα μια έντιμη συμφωνία για τον λαό της χώρας.Στις 25 Γενάρη η εντολή ήταν εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Το όραμα μου δεν ήταν να βγούμε από το ευρώ".
"Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και επώδυνη για ένα μεγάλο τμήμα του λαού και γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί όλοι. Για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική οικονομία και να καταλάβουμε τις αιτίες της κρίσης. Στοίχημα, το πώς θα δώσουμε δίκαια στον λαό τα όσα κερδηθούν πλέον. Επίσης, στόχος μας το να σταματήσουν οι νέοι επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό", συμπλήρωσε.
"Η συμφωνία που είχαμε ήταν επώδυνη χωρίς χρηματοδότηση άρα άφηνε σε κάποιους να νομίζουν πως ήταν επίτηδες φτιαγμένη έτσι για να οδηγηθεί η χώρα σε νέο μνημόνιο. Ήρθε το μνημόνιο αλλά καλύπτει τη χώρα πλήρως πλέον για επόμενα δύο χρόνια", είπε. "Ακόμη και ο κ. Στουρνάρας που είχε υπογράψει το 4,5% παραδέχεται ότι εμείς έχουμε συμφωνήσει χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Κρατήσαμε τις κύριες συντάξεις, δεν πήραν την πρώτη κατοικία, και κατακτήσαμε και άλλα κρίσιμα πράγματα. Το ΕΚΑΣ ήταν ένας επώδυνος συμβιβασμός, ήθελαν άμεση περικοπή. Καταφέραμε να πάμε σε σταδιακή απομείωση με στόχο να έχουμε τη δυνατότητα το 2018 με την εθνική σύνταξη να μπορούμε να φτάσουμε σε αποδοχές που θα είναι αντίστοιχες για τους συνταξιούχους που είναι στα όρια της φτώχειας".
"Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μιλάνε για περικοπές. Το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να συρρικνωθεί άλλο, τι να κόψουμε, την παιδεία, την υγεία; Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα. Μπορούν να μας κατηγορήσουν ότι λέγαμε πως θα φέρουμε περισσότερα. Σύμφωνοι, όμως παλέψαμε για το καλό των περισσοτέρων", προσέθεσε.
Αναφερθείς στις ΗΠΑ, είπε: "Είχα επικοινωνίες με τον πρόεδρο Ομπάμα και με τον κ. Λιου. Με τον πρόεδρο Κλίντον επικοινώνησα γιατί είχε ενδιαφερθεί πολύ για όσα γίνονταν. Θεωρούν οι Αμερικανοί καταστροφική την εμμονή στην σκληρή λιτότητα".
Σχετικά με την Άνγκελα Μέρκελ είπε πως "είχε εσωτερικά προβλήματα και πιέσεις αλλά ήταν σταθερή στην άποψη πως με τη δική της ηγεσία η Ευρώπη δεν πρέπει να μικρύνει. Έγινε exit αλλά όχι από εμάς".
Παράλληλα, αναφερθείς στην COSCO, είπε: "Πολύ κακό για το τίποτα η ιστορία με την COSCO. Ο κ. Δρίτσας ήθελε να κρατήσει το καλύτερο που μπορούσε για τις εργασιακές θέσεις και το πέτυχε. Τα υπόλοιπα ήταν νομοθετικά ζητήματα. Η συμφωνία ήταν στα αγγλικά και όταν έγινε μετάφραση στα ελληνικά, υπήρχε αναντιστοιχία νομικών όρων που προσαρμόστηκαν μετά. Επιδιώκουμε ανάπτυξη και επενδύσεις αλλά και την προστασία των εργαζομένων".
"Τριάντα χρόνια πριν ο Κωνσταντίνος ο Καραμανλής άνοιξε το μονοπάτι της συνεργασίας με την Κίνα. Εμείς κάναμε το μονοπάτι λεωφόρο"...Φτιάχνουμε ενεργειακό και εμπορικό κόμβο. Εκκινούμε νέες σχέσεις με τη Ρωσία. Αναπτύξαμε συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο. Βρέθηκα τρεις φορές στην Τουρκία. Έχουμε στρατηγικού χαρακτήρα σχέση με την Κίνα. Η COSCO θα επενδύσει 400 εκατομμύρια ευρώ άμεσα. Αναβαθμίσαμε τις γεωστρατηγικές σχέσεις και συμφωνίες της χώρας".
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις είπε: "Βρήκαμε ιδιωτικοποιήσεις έτοιμες, συμφωνημένες. Αν τις κάναμε εμείς θα ζητούσαμε καλύτερους όρους. Το δίλημμα ήταν να τις ακυρώσουμε ή να τις προχωρήσουμε για να έρθει η επαναδιαπραγμάτευση για βελτίωση των όρων και να συνεχίσουμε, να μην χάσουμε τώρα αυτά τα κρίσιμα χρόνια για την ανάπτυξη. Θέλουμε τώρα θέσεις εργασίας ακόμα κι αν το τίμημα ήταν χαμηλό, δεν θέλουμε θέσεις το 2020. Θέλουμε άμεσες επενδύσεις εδώ και τώρα. Έχουμε 2.000 στρέμματα πάρκου, 600 στρέμματα πρασίνου και άλλα 300 στρέμματα που θα είναι πάρκο ή σε αντάλλαγμα θα είναι ενταγμένος χώρος μέσα στον ιστό της Αττικής. Αλλάξαμε τη συμφωνία, ανοίξαμε το πάρκο προς τη θάλασσα μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ήταν νίκες αυτά".
"Η κριτική είναι γόνιμη και ευπρόσδεκτη. Μερικές φορές όμως υπερβάλλετε. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά μέσα σε 1,5 χρόνο σε σχέση με όσα ήταν αρνητικά για χρόνια στην Ελλάδα. Μιλάμε για ιδιωτικές επενδύσεις που ήταν σκαλωμένες στη γραφειοκρατία και τώρα ξεκολλάνε", τόνισε και σμυπλήρωσε: "Εδώ και ενάμιση χρόνο αισθάνομαι σαν τον τενίστα που έρχονται τα μπαλάκια και τα βαράω".
"Η χώρα έχει δυνατότητες για το μέλλον, έχει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Με σύστημα 4-4-2 ποδοσφαιρικό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διόριζαν κόσμο. Εμείς κάναμε διαγωνισμούς αξιοκρατικούς στα νοσοκομεία και σε όλους τους τομείς".
Αναφερθείς στη φορολογία και στις 100 δόσεις είπε: "Οι εκατό δόσεις ήταν για να δοθεί μια ανάσα. Το ζητούμενο είναι να κινηθεί η αγορά για να πάμε καλά στα έσοδα και να αφήσουμε το χαλινάρι των φόρων. Πρέπει όμως να δείξουμε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και να πιάσουμε τους στόχους, όχι για να διατηρήσουμε το πλεόνασμα, άλλωστε αυτό το διαπραγματευόμαστε για να πάμε στο 1,5% και να μειωθεί η φορολογία. Μέχρι τότε θα υπάρχουν δυσκολίες. Η στρατηγική μας είναι στοχευμένες επεμβάσεις για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και στήριξη των πιο αδύναμων".
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, είπε: "Γιατί έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Στόχος να δημιουργήσουμε περισσότερα. Η Βουλγαρία έχει χαμηλότερη φορολογία όμως εμείς προσφέρουμε άλλες ευκαιρίες επενδύσεων. Ένα πρόβλημα είναι η δικαιοσύνη που πρέπει να απονέμεται πιο γρήγορα και κυρίως να απονέμεται. Πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά. Ο αναπτυξιακός νόμος που δίνει διάστημα σταθερής φορολογίας είναι ένα πρώτο βήμα"..."Οι επενδυτές θέλουν σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ταχύτητα κερδών, δεν είναι το μέλημα τους η μείωση των μισθών".
"Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως όλα ήταν ένα σφάλμα. Η τρόικα πίεζε για μέτρα και όχι μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου", τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως "η αβεβαιότητα για την παραμονή στο ευρώ ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για τους επενδυτές. Τώρα, αυτό δεν υπάρχει. Έχουμε για πρώτη φορά μια χαραμάδα ελπίδας".
"Δεν καθυστέρησε ο εκλογικός νόμος. Η πρώτη εντολή ήταν εντολή για διαπραγμάτευση. Αυτό ήταν το πρώτο μέλημα και επιβραβευτήκαμε για αυτό στις αμέσως επόμενες εκλογές. Ο λαός ψήφισε γνωρίζοντας τη συμφωνία, όχι με την υπόσχεση για κάτι άλλο, αυτό έγινε για πρώτη φορά στη μνημονιακή μας ιστορία. Αμέσως μετά είχαμε τη δύσκολη πρώτη αξιολόγηση. Όταν τελείωσαν τα δύσκολα, ανοίξαμε τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο εκλογικός νόμος", είπε χαρακτηριστικά ενώ ΄ανέφερε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.
"Η επιλογή μας για τον εκλογικό νόμο έχει κόστος για εμάς αλλά εντάσσεται μέσα στο όραμα μου για τον τόπο", είπε, ενώ αναφερθείς σε όσους έφυγαν από το κόμμα είπε: "Φτάνουμε στα όρια της παραπολιτικής. Πήγαμε σε εκλογές έχοντας χάσει το 1/3 της κοινοβουλευτικής μας δύναμης. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι της κεντροαριστεράς έλεγαν ότι δεν θα μπουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Πλήρωσαν αυτοί την υπόσχεση τους. Δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση άρνησης όσων έφυγαν γιατί αν έμεναν θα είχαν ρόλο που τώρα δεν έχουν".
"Έχει αλλάξει το πολιτικό πεδίο. Η ΝΔ δεν μπορεί να πάρει πάνω από 30%, έχει να πάρει τόσο από τον Κώστα Καραμανλή. Δεν ξέρω αν θα βρούμε τους 200 για τον εκλογικό νόμο, εμείς φέρνουμε την πρόταση για απλή αναλογική και ψήφο στα 17 και μιλάμε πάνω σε αυτό, με όλους εκτός της ΝΔ που δεν μπαίνει στην κουβέντα. Υπάρχουν θέματα ανοιχτά που θα συζητήσουμε σε δεύτερη φάση. Το 3% ήρθε σαν προστασία του πολιτικού συστήματος. Δεν το βλέπω πιθανό να αλλάξει.
Δεν συνυπολογίζω τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Δεν μας απασχολεί αυτό. Μας απασχολεί να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου ότι κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή', είπε.
"Υπήρχε ένα αμαρτωλό τρίγωνο στη χώρα. Κανείς δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτή τη διαπλοκή. Δεν γίνεται σε μια χώρα που μέχρι και ο περιπτεράς πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας, να μην έχουν τα κανάλια. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα υγιές περιβάλλον με βιώσιμα σχήματα", είπε τόνισε "επιχειρήσεις που θα δουλεύουν βάσει εσόδων διαφημίσεων, να μην έχουμε σχήματα που θα μπαίνουν "μέσα". Οι 4 άδειες αντιστοιχούν στη διαφημιστική "πίτα" που υπάρχει σήμερα".
"Είτε είχαν πάρει δάνεια που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν ή είχαν ένα μη βιώσιμο πλάνο", είπε σχετικά με το Mega, ενώ αναφερθείς στη λίστα υποψηφίων ανέφερε: "Δεν είχα την εντύπωση πως θα έρθουν ευαγή ιδρύματα με προτάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει ποιοι θα πάρουν τις άδειες, αλλά να είναι εντάξει"...."Εμείς σαν κυβέρνηση κάνουμε θεσμικές εκλογές, δεν είναι ρόλος μας να ευχηθούμε να πάρουν τις άδειες οι καλύτεροι άνθρωποι. Θα τις πάρουν όποιοι πληρώσουν περισσότερα, αρκεί να είναι εντάξει".
"Δεν φτάσαμε ποτέ κοντά σε νέα Ίμια αλλά τον Δεκαπενταύγουστο του '15 είχαμε θερμό επεισόδιο που μας ανάγκασε να είμαστε στο πόδι. Δεν φτάσαμε σε σοβαρό επεισόδιο βέβαια. Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίσαμε ήταν εξίσου δραματική με την κρίση χρέους. Είχαμε την ατυχή συγκυρία να διαχειριστούμε παράλληλα δύο μεγάλες κρίσεις με ροές χιλιάδων ανθρώπων. Διαχειριστήκαμε το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Είχαμε στρατηγική συνεργασίας με Ε.Ε. και Τουρκία"..."Οι ιδεοληψίες πρέπει να μένουν στην άκρη μπροστά στην ανάγκη. Έτσι στήριξα και το ΝΑΤΟ", τόνισε.
Πηγή: news247.gr