Σάββας Αναστασιάδης: Ο εκλογικός νόμος που εισάγεται από την Κυβέρνηση είναι ξεπερασμένος στις σύγχρονες κοινωνίες



Σάββας Αναστασιάδης: Ο εκλογικός νόμος που εισάγεται από την Κυβέρνηση είναι ξεπερασμένος στις σύγχρονες κοινωνίες

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης  της Νέας Δημοκρατίας  Σάββα Αναστασιάδη σήμερα 19.07.2016, στον ραδιοφωνικό σταθμό  του Alpha 96,5 fm, στην εκπομπή  «Θεσσαλονίκη- Αθήνα μια καλημέρα απόσταση» με τους  δημοσιογράφους Ειρήνη Εμινίδου και Δημήτρη Λαζόπουλο

Κ. Αναστασιάδη πιάνονται  οι 200 την Πέμπτη , δεν πιάνονται, έχει κάτι συναντήσεις σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Παπανδρέου, δεν ξέρουμε αν εσείς βλέπετε ότι μπορεί να αλιεύσει τους Παπανδρεϊκούς  μέσα στο ΠΑΣΟΚ και να συμπληρώσει τους 200.
Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι δύσκολο να πιάσουν τους 200, αλλά βεβαίως η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μέχρι την τελευταία στιγμή θα προσπαθήσουν να καλύψουν αυτόν τον αριθμό.
Τι είναι αυτό που ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία περισσότερο  σε αυτή την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στον εκλογικό νόμο.
Ο φόβος να περάσει η Χώρα σε μία κατάσταση παρατεταμένης ακυβερνησίας και αβεβαιότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, για την κοινωνία, τα Εθνικά θέματα. Νομίζω ότι ο εκλογικός νόμος που εισάγεται από την Κυβέρνηση είναι ξεπερασμένος στις σύγχρονες κοινωνίες.
Οι σύγχρονες κοινωνίες απαιτούν εκλογικό νόμο ο  οποίος να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα, δηλαδή να δίνει δυνατότητα στα κόμματα να σχηματίζουν κυβερνήσεις και να κυβερνηθούν οι Χώρες.
Αν περάσει αυτός ο εκλογικός νόμος,  που η εκτίμησή μου σας είπα και προηγουμένως είναι  πως  δύσκολα έως αδύνατο  να  περάσει, θα κάνει τεράστιο κακό στη Χώρα αν το συνδυάσουμε και με την κρίση στην οποία διέρχεται  η Χώρα αυτή την περίοδο.
Ο κ. Κουρουμπλής , ο Υπουργός Εσωτερικών χθες εδώ στο ραδιόφωνο του Alpha  είπε ότι το σύνταγμα προβλέπει και κυβερνήσεις μειοψηφίας , δεν έγινε και κάτι;
Αυτή ίσως  είναι  και η προσδοκία τους και γι αυτό επιχειρούν πέρα από την αλλαγή της ατζέντας, δηλαδή να ξεχάσει ο κόσμος ότι τον ταλαιπωρεί αυτό το διάστημα, πολύ σωστά το είπε ο κ. Κουρουμπλής , η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή της, δεν την ενδιαφέρει η κυβερνησιμότητα της Χώρας.
Βλέπετε ότι αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια και στην Ισπανία για κάτι τέτοιο. Η Ισπανία η οποία μαστίζεται από ακυβερνησία τους τελευταίους επτά- οκτώ μήνες.
Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κυβερνήσεις με δύο ή και τρία κόμματα  με πρώτη κυβέρνηση ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. Όμως φανταστείτε αυτή τη στιγμή, πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουνε  τα κόμματα όταν είναι περισσότερα,  τέσσερα,  πέντε,  έξη, ενδεχομένως και κόμματα που είναι στο περιθώριο όπως  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πως είναι δυνατόν να συμφωνήσει κανείς και να κυβερνήσει μία Χώρα  σε αυτή την πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Θα δούμε καταστάσεις όπως,  το 2% αν μειωθεί και το ποσοστό των 2,5%, ένα κόμμα που θα έχει πολύ μικρό ποσοστό  να κρατά όμηρο το πρώτο κόμμα, με την απειλή της απόσυρσης της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση.
Σχετικά με την συζήτηση του εκλογικού νόμου, που έχει παραταθεί μέχρι και την Πέμπτη. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. αντέδρασε.  Είπε ότι βολεύει κάποιους  αυτή η μετάθεση στις ημερομηνίες . Η δική σας θέση ποια είναι, βλέπετε ότι υπάρχει δόλος;
Ίσως βολεύει για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση. Κάνει τεράστια προσπάθεια αυτή την περίοδο η κυβέρνηση προς όλες τις πλευρές εξαιρουμένης βεβαίως της Νέας Δημοκρατίας για να εξασφαλίσει τον αριθμό των 200, φαντάζομαι υποσχόμενη πολλά.
Να περάσουμε στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης , ήρθε ο κ. Μοσκοβισί  εδώ χθες είπε ότι πρέπει να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη , ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα του χρέους , δεν αναφέρθηκε στο πλεόνασμα , είπε αφήστε το αυτό το θέμα τώρα, σε ερωτήσεις συναδέλφων που δέχτηκε, πως το βλέπετε εσείς υπάρχει θετική ματιά από τη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η δεύτερη αξιολόγηση με βάση τις δημόσιες δηλώσεις των δανειστών;
Κατ αρχήν να πούμε για το χρέος έχει λεχθεί επανειλημμένα από αξιωματούχους  Ευρωπαίους ότι η συζήτηση αυτή θα ανοίξει το 2018 όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Και απορώ γιατί η κυβέρνηση επιμένει  σε κάτι που έχουνε πλέον διαβεβαιώσει με κάθε τρόπο όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους .
Το δεύτερο που ήθελα να πω είναι ότι ο κ. Μοσκοβισί  βεβαίως είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της Χώρας μας , όμως η έλευσή του εδώ δεν έφερε κάτι καινούργιο.
Ολοκληρώστε τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα από το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, κλείστε το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και τα εργασιακά θέματα , και βεβαίως προέταξε αυτό που λέμε πάντα, να τελειώνουνε τα προαπαιτούμενα και να εφαρμοστούνε γρήγορα όσα έχουνε συμφωνηθεί, να κλείσει ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης, γιατί όπως ξέρετε και εκεί έχουμε πάρα πολλές εκκρεμότητες.
Μπορεί να πάρει η Χώρα ακόμη περισσότερα και από τον  υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου, ο οποίος έρχεται αύριο στην Αθήνα;
Νομίζω ότι και ο κ. Λιου θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή όλοι πιέζουν η αν θέλετε προτρέπουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα, τα προαπαιτούμενα στον χρόνο τους , βάζοντας όριο τον Σεπτέμβριο , για να μην υπάρξει αυτή η παρατεταμένη  διαπραγμάτευση , όπως είδαμε στην πρώτη αξιολόγηση που κόστισε πάρα πολύ στην Ελληνική κοινωνία και να κλείσει αυτός ο κύκλος, έτσι ώστε να μπορέσει ίσως να σταθεροποιηθεί η οικονομία  και να κινηθεί σε ανάπτυξη.
Κάτι το οποίο δεν το βλέπω , είμαι απαισιόδοξος σε αυτό, αν κρίνω από τον τρόπο που διαχειρίζονται τα θέματα μέσα στο δικό τους ιδεοληπτικό πλαίσιο.
    ΗΧΗΤΙΚΟ-  https://www.youtube.com/watch?v=wvsiWTNQ63s       


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!