Πυρηνικά εργοστάσια σε Τουρκία και Βουλγαρία, με τη συνεργασία της Ρωσίας...
«Πώς αλλάζουν οι καιροί», είπε στη δήλωσή του ο Βλ. Πούτιν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγία Πετρούπολη. Πράγματι, η Ρωσία, όπως φαίνεται έχει βαλθεί ...δραστήρια «να αλλάξει τους καιρούς» συνολικά: πολιτικά, γεωστρατηγικά, αλλά και στα ενεργειακά θέματα –και όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά γενικότερα! Γιατί αν μελετήσουμε την πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας (καθώς και μια άλλη της Ρωσίας με την Βουλγαρία) θα δούμε κάποιες παραμέτρους που αποτελούν «βόμβα» για την περιοχή, με άμεση επίπτωση και στην Ελλάδα.
Η Ρωσία, λοιπόν, εκμεταλλευόμενη το αίσθημα ανυπακοής και δυσπιστίας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, πέτυχε νέο ξεκίνημα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Αυτό, όμως, που αφορά κυρίως την Ελλάδα (πέρα από τη στάση, από εδώ και στο εξής, της Τουρκίας στο προσφυγικό και στη συμφωνία της με την ΕΕ), είναι δυο εξελίξεις - κλειδιά που ανακοινώθηκαν στο ενεργειακό πεδίο:
Η επανέναρξη της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού τουρκικού εργοστασίου στο Ακούγιου, στον κόλπο της Μεσσήνας –ουσιαστικά απέναντι από την Κύπρο, ενώ η απόστασή του από τη Ρόδο είναι μόλις 460 χιλιόμετρα.
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που θα μεταφέρει ρώσικο αέριο, μέσω και της χώρας μας, στη Νότια Ευρώπη (Ιταλία).
Και αν η κατασκευή του αγωγού μας εξυπηρετεί, καθώς δεν θα είναι ανταγωνιστικός του TAP (παρότι και ο ΤΑΡ θα μεταφέρει αζέρικο αέριο, μέσω Ελλάδας, πάλι στην Ιταλία) η υπόθεση του πυρηνικού εργοστασίου είναι άκρως ανησυχητική, παρότι δεν είναι καινούργια. Ας μην ξεχνάμε ότι προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Ελλάδα είχε προβεί σε σειρά διαβημάτων διαμαρτυρίας σε ΗΠΑ και Γερμανία (τότε ήταν αυτές οι δύο χώρες που πρόσφεραν την σχετική τεχνολογία στην γείτονα), προσπαθώντας να ανακόψει τις επικίνδυνες φιλοδοξίες της Τουρκίας. Τότε, η χώρα μας επεσήμανε δυο σοβαρούς κινδύνους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να φτιαχτεί το εργοστάσιο στο Ακούγιου:
Η περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικής καταστροφής. Και αν κάποιοι ισχυριστούν ότι σήμερα η σχετική τεχνολογία έχει προχωρήσει, ας μην ξεχνάνε ότι το 2011, στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η τεχνολογία, όσο προηγμένη κι αν ήταν, δεν προστάτευσε στο παραμικρό τους κατοίκους...
Η δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου δημιουργεί και την τεχνική - τεχνολογική υποδομή για την μετατροπή της Τουρκίας (όχι σήμερα, αλλά στο άμεσο μέλλον) και σε πυρηνική δύναμη, γεγονός που θα ανατρέψει τους συσχετισμούς στην περιοχή.
Δεν είναι, όμως, μόνο η Τουρκία! Η Ρωσία συμφώνησε πριν λίγες μέρες και με την Βουλγαρία για την:
Κατασκευή του αγωγού South Stream που θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Από εκεί ο ένας κλάδος του θα φτάνει στην Αυστρία και την Ουγγαρία, στην καρδιά, δηλαδή, της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ ο άλλος, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία. Έχει, μάλιστα, υπάρξει συμφωνία ήδη και με την Ελλάδα για τον σχετικό αγωγό.
Έναρξη των συνομιλιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας! Θυμίζουμε, απλώς, το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, το 2006 (και έκτοτε παραμένει μια διαρκής απειλή). Τότε είχε παρουσιαστεί πρόβλημα σε μια αντλία ψύξης με το κεντρικό σύστημα ασφαλείας να μην ενεργοποιείται...
Είναι φανερό ότι η ενεργειακή και γεωπολιτική στρατηγική πολιτική της Ρωσίας μας καθιστά, ως χώρα, ένα σημαντικό «παίχτη» στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης. Όμως, την ίδια στιγμή, η κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας είναι ικανά να δημιουργήσουν αξεπέραστα προβλήματα στη χώρα. Και θα πρέπει να γίνουν αμέσως οι κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου τα πρότζεκ των δύο πυρηνικών εργοστασίων να μην υλοποιηθούν ποτέ...
newpost.gr
Πηγή: nonews-news.blogspot.gr