«Φωτιά» Δραγασάκη για το χρέος: Μπορεί να πάμε και μετά το 2018
Νέα δεδομένα στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δημιουργεί η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Στην τοποθέτησή του στην επίσημη πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την εξέταση της απομείωσης του δημόσιου χρέους που έρχεται σε «αντικατάσταση» της τεχνικής επιλεκτικής εξωκοινοβουλευτικής επιτροπής που είχε συστήσει η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε πως το θέμα μπορεί να πάει ακόμη και μετά το 2018 και συνδέεται με το χρέος της Ιταλίας!
«Δεν είμαι βέβαιος ότι το θέμα του χρέους θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου. Θα είναι μια διαδικασία που μπορεί να περάσει και το 2018. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια μεγάλη απομείωση μόνο γα την Ελλάδα, χωρίς να μειωθεί και το χρέος που έχουν οι δανειστές μας, όπως η Ιταλία κ.λ.π που είναι και αυτοί υπερχρεωμένοι, γι’ αυτό και θα πρέπει να διεκδικήσουμε την ιδέα της πανευρωπαϊκής διευθέτησης. Πάμε, λοιπόν να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τώρα ό,τι καλύτερο μπορούμε και μετά μαζί με όλους τους άλλους να ανοίξουμε αυτή την πανευρωπαϊκή διευθέτηση του χρέους συνολικά», είπε.
Η νέα Επιτροπή, που αντικαθιστά εκείνη που δημιούργησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ουσιαστικά αποκαθιστά την κοινοβουλευτική λειτουργία, με την αναλογική διακομματική εκπροσώπηση και στο πλαίσιο του Κανονισμού της Βουλής. Στη συνεδρίαση, με μεγαλύτερες ή μικρότερες επιφυλάξεις και προσδοκίες, προσήλθαν και συμμετέχουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής με στόχο να βοηθηθεί η επίτευξη του εθνικού στόχου.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση με αντικείμενο τον καθορισμό της «μεθοδολογίας, διαδικασίας και λειτουργίας της Υποεπιτροπής» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξετάζοντας διαχρονικά -από τη σύσταση του κράτους- τους κύκλους της οικονομίας μας και τον δανεισμό της που την οδήγησαν σε χρεοκοπίες, πρότεινε να εξεταστεί στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης το ενδεχόμενο να τεθεί πρόβλεψη για το όριο του χρέους και του δανεισμού, ώστε να μην ζούμε συνέχεια φαινόμενα εκτροχιασμού.
Μάλιστα, ο Γιάννης Δραγασάκης πρότεινε το μοντέλο Εκουαδόρ, όπου έχει θεσπιστεί ανάλογη συνταγματική διάταξη που εξειδικεύεται σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεκτού χρέους από την Βουλή. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «δεν λέω να τεθεί στο Σύνταγμα το ποσοστό του χρέους, αυτό μπορεί να γίνεται με απόφαση της Βουλής όπου θα σταθμίζει τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες. Είναι κάτι που έχει γίνει από άλλες χώρες, όπως το Εκουαδόρ που έχει θεσπίσει σχετική συνταγματική πρόνοια…».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε και μια σαφή αιχμή και κατά της προηγούμενης εξωκοινοβουλευτικής επιτροπής «Αλήθειας για το Χρέος» της Ζωής Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι «η προσπάθεια που έγινε δεν είχε το κύρος που θα έπρεπε…»
Το «πρόσημο» της τοποθέτησης του Γιάννη Δραγασάκη ότι η διευθέτηση, απομείωση, ή κούρεμα του χρέους δεν είναι κάτι που θα λήξει άμεσα καταδείχθηκε και με την πρότασή του ότι «δεν θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις εργασίες της Υποεπιτροπής» σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναφορές του προέδρου της Επιτροπής Μάκη Μπαλαούρα που πρότεινε ότι «οι εργασίες της Υποεπιτροπής δεν θα πρέπει να πάρουν πολύ χρόνο».
Ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε ότι «η υποεπιτροπή αυτή είναι να κάνουμε το Κοινοβούλιο συμμέτοχο σε αυτή την εθνική προσπάθεια, εάν είναι να αναλυθούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις δεν θα επιφέρει καμία προστιθέμενη αξία, αντίθετα εάν υπάρξουν συγκλίσεις στο μέτρο του δυνατού, αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια…».
Έθεσε δε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στη διάσταση της κοινωνικής του βιωσιμότητας, είπε πως το ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο στην προσπάθεια αυτή και μπορεί να βοηθήσει μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας με την ενημέρωση των άλλων κοινοβουλίων και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αλλά και προς την ελληνική κοινωνία για να κατανοήσει το πρόβλημα.
Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) που αρχικά είχαν επιφυλαχθεί για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει μια τέτοια Υποεπιτροπή, όταν λήφθηκε η απόφαση στην Επιτροπή Οικονομικών για σύστασή της, σήμερα ήραν τις επιφυλάξεις της και δήλωσαν ότι από τις πλευράς τους θα συμβάλλουν στην προσπάθεια αρκεί να μην επιχειρηθεί προσπάθεια να εξοκείλει του πλαισίου.
Πηγή: www.imerisia.gr