Αλλαγή ώρας 2016: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω και γιατί

Μην ξεχάσετε τα ξημερώματα της Κυριακής να γυρίσετε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πίσω.

Κτήρια έχουν καταρρεύσει σε πολλά σημεία στην κεντρική Ιταλία, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα εξαιτίας του σεισμού…
Ένα αποκρουστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας αποτροπιασμό και αηδία στους χρήστες που «έπεσαν» πάνω…
Κάτι που πολλοί άντρες μόνο… ονειρεύονται κατάφερε να κάνει ένας «μάγος» στην Αμερική, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους θεατές…
Όσες φορές και αν προβληθούν σε επανάληψη, «Της Ελλάδας τα Παιδιά» θα προκαλούν το ίδιο γέλιο στους τηλεθεατές, οι οποίοι…
Πάνω από δέκα τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα. Μην ξεχάσετε να τους πείτε Χρόνια Πολλά...
Με ένα άκρως διασκεδαστικό και διαδραστικό Doodle υποδέχεται φέτος η Google τη γιορτή του Halloween.
Η Κλέλια Πανταζή είναι ερωτευμένη και δεν το κρύβει. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο φωτογραφικός φακός την απαθανάτισε για…

Η χειμερινή ώρα κοντοζυγώνει και έρχεται για να μας χαρίσει απόψε μια ώρα περισσότερου ύπνου!

Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (30/10) θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω, να δείχνουν δηλαδή, 03:00.

Αυτό συμβαίνει κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη και φέτος, αυτή είναι αυριανή, 30 του μήνα.

Γιατί όμως μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία;

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός».

Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να… μείνει.
Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973.

Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις. Σήμερα περίπου 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο αυτό.
Έως το 1996 στην Ε.Ε. κάθε χώρα εφάρμοζε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τα δικά της «θέλω», ώσπου οι Βρυξέλλες... ανέλαβαν δράση και οι αλλαγές της ώρας, πλέον, γίνονται ως εξής:

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.


Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!