Αλ. Τσίπρας: Δεν θα υποχωρήσουμε στο σύστημα της διαπλοκής
«Το Συνέδριό μας επιβεβαίωσε την πολιτική επιλογή να μην υποχωρήσουμε στις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας που επιδιώκουν την παλινόρθωσή τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε, έχουμε δεσμευτεί προς τον λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με αυτό το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.
O κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μιντιακό πραξικόπημα «από αυτούς που για χρόνια είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους και είχαν συνηθίσει να δανείζονται σημόσιο χρήμα από τις τράπεζες με αέρα».
«Δεν θα τους περάσει» διεμήνυσε. «Έχουμε μάθει να κερδίζουμε έχοντας απέναντί μας εχθρικά μεσα ενημέρωσης. Ο βρεγμένος της βροχή δεν τη φοβάται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ»
Κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, «αλλάζοντας τη θέση του κόμματός του» και «ξεπληρώνοντας τα γραμμάτια της εκλογής του».
Eπισήμανε μάλιστα πως αν αποδεχθούμε ότι χωρίς τα 4/5 της Βουλής που απαιτούνται για συγκρότηση του ΕΣΡ, δεν θα μπορέσει ποτέ να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι η δύναμη των ιδιοκτητών ΜΜΕ είναι πολύ ισχυρότερη από τη πλειοψηφία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού.
«Δεσμευτική για την κυβέρνηση η όποια απόφαση του ΣτΕ, όμως δεν θα σωπαίνουμε»
Απορρίπτοντας τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, είπε πως το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
«Παιδί της Siemens και της διαπλοκής ο Κυρ. Μητσοτάκης»
«Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο και για «όργιο τηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν πάρει άδεια και ασκούν πίεση». Αυτό δεν είναι απόπειρα επηρεασμού; ρώτησε και πρόσθεσε ότι «το πραγματικό διακύβευμα είναι αν σ' αυτόν τον τόπο θα αποφασίζει το κοινοβούλιο και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα».
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο νόμος Παππά «δίνει λύσεις σε ένα ανεπίτρεπτο θεσμικό βραχυκύκλωμα, για το οποίο ευθύνεται η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά», τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «παιδί της Siemens» και «της διαπλοκής».
Παρέχοντας στήριξη στον κ. Παππά, είπε πως «η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού».
«Τώρα είναι η ώρα για οριστικές αποφάσεις για το χρέος»
Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας και ειδικότερα στο ζήτημα του χρέους, ανέφερε πως «η προσπάθεια σύγκρουσης με τα φαινόμενα της διαπλοκής βρίσκεται παράλληλα με την προσπάθεια για την έξοδο απο την κρίση σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο».
Όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουμε στον οδικό χάρτη που έχουμε συμφωνήσει χωρίς να επηρεαζομαστε από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού μας, στο σχέδιό μας η χώρα το συντομότερο να απαλλαγεί από το καθεστώς της αυταρχικής αυτής επιτροπείας.
«Τώρα είναι η ώρα να παρθούν οριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως «από την πλευρά μας έχουμε πράξει τα δέοντα».
Ζητώντας να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, υπογράμμισε πως δεν χωράνε περαιτέρω καθυστερήσεις. «Η δέσμευση πρέπει να δώσει σύντομα τη θέση της στην υλοποίηση» είπε.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος «ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», ενώ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
«Ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν είχε την άποψη του Σόιμπλε, τώρα του ΔΝΤ»
Στο σημείο αυτό επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Ν.Δ. Όπως είπε, «ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας».
«Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα, υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
Σημείωσε μάλιστα πως «ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα, αν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε».
«Τι θα γινόταν αν τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά την έκαναν οι νεοφιλελεύθεροι της Ν.Δ.;»
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ζήτησε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ έβαλε για άλλη μία φορά στο στόχαστρό του τον κ. Μητσοτάκη: «Τι θα γινόταν αν η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις διεξάγονταν από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της Ν.Δ.;»
Σε αντιδιαστολή είπε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας. Με αυτή την αρχή προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις, εντείνοντας παράλληλα και τη δουλειά στο κομμάτι της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, συμπλήρωσε.
«Όχι σε έκρηξη υποκειμενισμών σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία»
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα δίνει τον τόνο στις μάχες που έχουμε να δώσουμε.
Ζήτησε μάλιστα «να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις» λέγοντας όχι σε έκρηξη υποκειμενισμών σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, καθώς και σε έναν πλαστο διχασμο κόμματος - κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι «το κόμμα μας πρέπει να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα, να αναβαθμιστούν τα όργανα».
CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!
Πηγή: www.naftemporiki.gr