«Παραφωνίες» στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ανασχηματισμού
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Η «ενδοοικογενειακή» κρίση με τον Πάνο Σκουρλέτη, η απόλυτη στήριξη στον Νίκο Παππά και κυρίως η απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει πάση θυσία η αξιολόγηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων, «σφράγισαν» τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο μεν υπουργός Ενέργειας «πληρώνει» τη διπλή άρνησή του να πουληθεί το 17% των μετοχών της ΔΕΗ και ο ίδιος να μεταβεί στη θέση του γραμματέα του κόμματος, ο δε υπουργός Επικρατείας «εισπράττει» την κόντρα του με τους καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες, που και στα υψηλά δώματα του Μαξίμου εκλαμβάνεται ως «πόλεμος κατά της διαπλοκής». Μάλιστα χθες ο κ. Σκουρλέτης, παρότι προτάθηκε από άλλα μέλη της Κ.Ε να είναι υποψήφιος στο Πολιτικό Συμβούλιο εκείνος αρνήθηκε, επειδή δεν ήταν στην αρχική πρόταση του κ. Τσίπρα, δίνοντας και μια προσωπική διάσταση στην «κόντρα» του με τον πρωθυπουργό.
Στα επί μέρους η μη εκλογή της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, (προτάσεις Τσίπρα και οι δύο) στο 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο έδειξε ότι τα μέλη της Κ.Ε δεν προτίθενται να δώσουν «λευκή επιταγή» στο Μαξίμου. Επίσης η κίνηση του πρωθυπουργού να μην προτείνει τον Θ. Δρίτσα, το όνομα του οποίου είχε πέσει στο τραπέζι, για το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο, δείχνει προφανώς τις πεσμένες μετοχές του υπουργού Ναυτιλίας, λόγω της στάσης του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Το αν η στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στους κ.κ. Σκουρλέτη και Δρίτσα αποτελεί πρόκριμα για τον επικείμενο ανασχηματισμό μένει να φανεί.
Στο δια ταύτα, η ολοκλήρωση του κομματικού ανασχηματισμού, όπως άλλωστε είχε πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ανάβει το πράσινο φως για τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό ο οποίος θα λάβει χώρα εντός των επόμενων 24ώρων.
Μάλιστα την Κυριακή ο κ. Σκουρλέτης, στα πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι σε περίπτωση που του αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες για την ενέργεια, δε θα είχε κανένα πρόβλημα να επιστρέψει στα βουλευτικά του καθήκοντα. «θα μείνω απλός βουλευτής και θα είμαι πιο κοντά στον λαό», είπε όχι τυχαία ο κ. Σκουρλέτης, ανάβοντας φωτιές στο Μαξίμου για παράδειγμα για τη στάση που θα κρατήσει όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η σχετική ρύθμιση για τη ΔΕΗ.
Το σίγουρο είναι πως ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τον ανασχηματισμό, ώστε να ασχοληθεί με την αξιολόγηση, το χρέος και την επίσκεψη Ομπάμα.
Πώς θα λειτουργεί το κόμμα
Στόχος του Πρωθυπουργού, με τις χθεσινές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταστήσει το κόμμα συμμέτοχο στα επερχόμενα.
Το νέο 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο υποκαθιστά το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο και θα χαράζει την κυβερνητική γραμμή συνεδριάζοντας και αυτό κάθε Δευτέρα. Από την πλευρά του το 16μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο θα ασχολείται με τα οργανωτικά του κόμματος.
Τα 27 μέλη των δύο οργάνων μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον γραμματέα του κόμματος θα αποτελούν τη νέα Πολιτική Γραμματεία η οποία θα συνεδριάζει κάθε μήνα.
Η σύνθεση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου:
Φωτεινή Βάκη, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Συμβουλίου:
Δημήτρης Δημητριάδης (Πλατφόρμα 2010), Νάσος Ηλιόπουλος (Ενωτική Κίνηση), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (Ενωτική Κίνηση), Έφη Καλαμαρά (Ενωτική Κίνηση), Πέτρος Καλκαδής (“53”), Κατερίνα Κνίτου (“53”), Πέτρος Καραγιώργος (Ενωτική Κίνηση), Αντώνης Κοτσακάς (Σοσιαλιστική Τάση), Ερμίνα Κυπριανίδου (“53”), Πάνος Λάμπρου (“53”), Άγγελος Μανταδάκης (Πλατφόρμα 2010), Υδραίος Μιχάλης (“53”), Γιάννης Μπουρνούς (Ενωτική Κίνηση), Αναγνωστοπούλου Σία (Πλατφόρμα 2010), Νίκος Σκορίνης (Ενωτική Κίνηση), Άγγελος Χριστόπουλος (Πλατφόρμα 2010),
CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!
Πηγή: www.naftemporiki.gr