Γ. Κατρούγκαλος: «Θα ξεκινήσουμε την αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης»
Αισιοδοξία ότι «θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων», εκφράζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι όλα τα ευρωπαϊκά όργανα που έχουν τοποθετηθεί μέχρι τώρα «βρίσκονται πολύ κοντά στις δικές μας θέσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι οι δικές μας θέσεις είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Τονίζει ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, «το ΔΝΤ είναι αλήθεια ζητά άλλα πράγματα», «αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε λήξει με τους Ευρωπαίους, έχει λήξει αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, δεν επιστρέφουμε πίσω».
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, κάνοντας λόγο για «δηλητηριώδες κλίμα γενικευμένης παραπληροφόρησης». Και εξηγεί ότι υπήρχε μια αναπροσαρμογή στις επικουρικές τον Ιούλιο, «που δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει σε ένα μήνα και σε κάθε ταμείο, η ίδια αναπροσαρμογή σε διαφορετική όμως κατηγορία συνταξιούχων, σε διαφορετικό πληθυσμό λαμβάνει χώρα». «Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να συσκοτίσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου», σημειώνει.
Για τον υποκατώτατο μισθό αναφέρει ότι ήδη υπάρχει ένα θετικό κεκτημένο από αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ότι είναι αντίθετο στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, «και επομένως ως θέμα που κείται εκτός της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιμείνω στη διαπραγμάτευση της Κυριακής να τεθεί εκτός».
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δυο μέτωπα, αυτοί που θέλουν να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας, με τα γνωστά διαλυτικά αποτελέσματα, και «το μέτωπο το δικό μας, όλων όσοι θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη και προφανώς όσοι θέλουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Και επισημαίνει ότι «μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι υπεσχημένο ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, και αυτό επιπλέον θα δώσει μια ώθηση στην οικονομία, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Κύριε υπουργέ, την Κυριακή έχετε το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα καταφέρετε να επαναφέρετε τα πράγματα σε μια διαλυμένη αγορά εργασίας αν όχι στην προ Μνημονίων περίοδο, σε μια κάπως καλύτερη κατάσταση;
Η διαπραγμάτευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή, γιατί ξέρετε ότι ο ακραίος παίχτης έχει ακραίες θέσεις. Ζητάμε όμως να επιστρέψει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, σε αυτό που έχουν όλες οι υπόλοιπες χώρες. Για αυτό όπως θα έχετε δει μέχρι τώρα όλα τα ευρωπαϊκά όργανα που έχουν τοποθετηθεί -από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το Συμβούλιο Υπουργών, η επιτροπή των ανεξάρτητων ειδικών- στην πραγματικότητα βρίσκονται πολύ κοντά στις δικές μας θέσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι οι δικές μας θέσεις είναι, όχι απλώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Για αυτόν τον λόγο είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε πράγματι να ξεκινήσουμε την αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων.
Κύριε Κατρούγκαλε, σας βρίσκω στο εξωτερικό όπου απ΄ ό,τι μου είπατε προσπαθείτε να στηρίξετε την προσφυγή της ΓΣΣΕ για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Τι ακριβώς είναι αυτό;
Στο παρελθόν με την άλλη μου ιδιότητα, την ακαδημαϊκή και τη δικηγορική, είχα υποστηρίξει ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων προσφυγές της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατά των πρώτων δυο μνημονίων. Από αυτές τις αποφάσεις έχουμε ήδη ένα θετικό κεκτημένο που θα χρησιμοποιήσω στη διαπραγμάτευση, ότι δηλαδή ο υποκατώτατος μισθός των νέων -να παίρνουν οι νέοι μικρότερο μισθό από αυτό που παίρνουν οι υπόλοιποι- είναι αντίθετο στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, και επομένως ως θέμα που κείται εκτός της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιμείνω στη διαπραγμάτευση της Κυριακής να τεθεί εκτός. Η ΓΣΕΕ μετά την έκδοση των προηγούμενων αποφάσεων έκανε και αυτή προσφυγή, η οποία συζητήθηκε χθες στο Στρασβούργο. Εγώ θεωρώ ότι όλες οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από την Επιτροπή ευρωπαϊκών Κοινωνικών Δικαιωμάτων ακριβώς επειδή οριοθετούν την ευρωπαϊκή νομιμότητα είναι δεσμευτικές και για τα δυο μέρη, προφανώς για εμάς που το επιδιώκουμε και για άλλη πλευρά, και όταν εκδοθεί θα χρησιμοποιηθεί και αυτή προς αυτή την κατεύθυνση.
Κύριε υπουργέ, η δεύτερη αξιολόγηση έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχουν δυο σημαντικές εξελίξεις. Από τη μια η προσπάθεια που καταβάλει ο πρωθυπουργός να κινήσει τις διαδικασίες για το θέμα του χρέους και από την άλλη μεριά ο χρόνος πιέζει να κλείσει η αξιολόγηση να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος αν τηρηθούν τα υπεσχημένα, και βέβαια έχουμε και την τοποθέτηση του κ. Ντράγκι που είπε ότι εμείς θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση. Όλο αυτό το κλίμα σας προκαλεί δυσκολίες στο να κάνετε καλύτερη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά;
Ούτως ή άλλως εμείς θέλουμε, ανέκαθεν θέλαμε και δεν ήταν εμείς το καθυστερούσαμε, μια όσο το δυνατόν συντομότερη έκβαση της αξιολόγησης- γιατί κάθε παράταση της αβεβαιότητας προφανώς δε συντελεί στην προσπάθεια που έχουμε για την άμεση και όσο το δυνατόν καλύτερη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Από κει και μετά σωστά είπατε μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι υπεσχημένο ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, και αυτό επιπλέον θα δώσει μια ώθηση στην οικονομία, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.
Ναι αλλά θα ξεκινήσει, κύριε υπουργέ; Βλέπουμε τον κ. Σόιμπλε να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα με το χρέος αλλά προέχουν οι μεταρρυθμίσεις, και είναι σαφές όταν λέει μεταρρυθμίσεις εννοεί και στην αγορά εργασίας.
Ο κ. Σόιμπλε έχει το νου του στραμμένο στις γερμανικές εκλογές, και να σας πω ότι η κατάσταση δεν είναι -τουλάχιστον ως προς τη διαπραγμάτευση των εργασιακών- καθόλου ενιαία ούτε στη Γερμανία. Για παράδειγμα η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η κ. Νάλες, με συνάντησε στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών όπου παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για τη διαπραγμάτευση και ήταν ιδιαίτερα θετική απέναντί μας. Επομένως να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ουσιαστικά έχουν διαμορφωθεί δυο μεγάλα μέτωπα, δεν είναι μόνο η Ελλάδα το διακύβευμα είναι συνολικά το μέλλον της Ευρώπης. Τα δυο μέτωπα είναι αυτοί που θέλουν να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας, με τα γνωστά διαλυτικά αποτελέσματα -θα ακούσατε ότι και ο κ. Ομπάμα ουσιαστικά έκανε νύξη στις διαφορές των πολιτικών αυτών με τις πολιτικές που εφάρμοζε η δική του προεδρία. Και από την άλλη μεριά είναι το μέτωπο το δικό μας όλων όσοι θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη και προφανώς όσοι θέλουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
'Αρα λέτε ότι θα βγει κάτι άμεσα για το χρέος;
Ούτως ή άλλως θα ξεκινήσει η διαδικασία, ούτως ή άλλως αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι η κατάτμηση των μέτρων σε τρεις κατηγορίες: άμεσα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα. Και να τονίσω και πάλι ότι πέρα από το ζήτημα του χρέους που είναι αυτοτελώς σημαντικό, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνάπτονται με την αξιολόγηση, για παράδειγμα αν θα ενταχθεί η χώρα μας στην ποσοτική ελάφρυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλα αυτά τα θέματα δεν αφορούν μόνο την ψυχολογία, που και αυτή είναι σημαντική ειδικά ως προς τους ξένους επενδυτές, αλλά και συγκεκριμένα πολύ απτά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.
Κύριε υπουργέ σήμερα άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με το χρέος και ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό και εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα. Μίλησε ακόμη και για τέταρτο μνημόνιο ο κ. Κουτσούμπας, και το λέει για δεύτερη ή για τρίτη φορά αν δεν κάνω λάθος.
Εγώ άκουσα όμως τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την κοινή σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αμερική, όπου δήλωσε ότι δεν αντελήφθη ούτε καν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά τέταρτο μνημόνιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αλήθεια ζητά άλλα πράγματα, να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό γιατί δεν του άρεσε, αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε λήξει με τους Ευρωπαίους, έχει λήξει αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, δεν επιστρέφουμε πίσω.
Κύριε υπουργέ την Παρασκευή η εφημερίδα «Η Καθημερινή» δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ ότι διαπιστώνεται μία οργή από τους συνταξιούχους διότι δεν τους πείσατε με τις χιλιάδες επιστολές που στείλατε. Τι απαντάτε;
Το νόημα των επιστολών δεν ήταν να πείσουν- έχουν διαμορφωθεί απόψεις δυστυχώς σε ένα κλίμα δηλητηριώδες γενικευμένης παραπληροφόρησης. Οι επιστολές είχαν ακριβώς το αντικείμενο να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση. Να ξέρει ο συνταξιούχος πώς διαμορφώνεται η επικουρική του σύνταξη, πώς ήταν και πώς διαμορφώθηκε, ενόψει ότι θα πρέπει δυστυχώς να παρακρατηθούν και αναδρομικά για τους επόμενους μήνες λόγω της αδυναμίας των υπηρεσιών μας να αναπροσαρμόσουν τις επικουρικές όλες από τον Ιούλιο. Όλη αυτή η κατάσταση που σέρνεται, οφείλεται ακριβώς σε αυτή την αδυναμία, σε ένα μήνα να έχουμε ολοκληρώσει. Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να συσκοτίσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου, λέγοντας ότι συνεχώς έρχονται νέες μειώσεις. Δεν υπάρχουν νέες μειώσεις, υπήρχε μια αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει σε ένα μήνα και σε κάθε ταμείο, η ίδια αναπροσαρμογή σε διαφορετική όμως κατηγορία συνταξιούχων, σε διαφορετικό πληθυσμό λαμβάνει χώρα. Αυτό θέλαμε να επεξηγήσουμε σε όλους ότι δεν υπάρχουν άλλες αναπροσαρμογές από αυτές που λέει ο νόμος και να μην φοβούνται δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι χειρότερο.
Κύριε υπουργέ, ένα από θέματα που κυριάρχησαν αυτή την εβδομάδα είναι και εκείνο των καναλιών. Ακούσαμε πολλά, για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για παρασκήνια, τα είπε και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και απ΄ ότι είδα και εσείς αντιδράσατε και οργισμένα μάλιστα. Τι λέτε για όλα αυτά; Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Αντέδρασα με τον τρόπο που είδατε, ενώ συνήθως έχω πολύ ηπιότερη στάση, γιατί εξεπλάγην από την προσπάθεια να μετατεθούν σε μας ευθύνες που ανήκουν όχι απλώς κατεξοχήν, αποκλειστικά στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ως προς το σύστημα διαπλοκής που είχε διαμορφώσει. Θύμισα στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι η ίδια η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέδιδαν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα κιτρινισμού και προσβολής της προσωπικής ζωής δικαστών στη διαπλοκή και στα οικονομικά συμφέροντα, και μάλιστα χρησιμοποιούσαν τον όρο συνηθισμένο όπλο, αναφέροντας οι δικαστές επομένως ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο προσπαθειών που είχαν γίνει και στο παρελθόν είτε απευθείας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης μέσω του εναγκαλισμού της με την εκτελεστική εξουσία είτε ανάλογων περιπτώσεων ας πούμε ομηρίας δικαστών. Λοιπόν αυτά τα πράγματα και ο μέσος άνθρωπος ξέρει ότι δεν τα διαμορφώσαμε εμείς. Η Αριστερά δεν είχε ποτέ ούτε παρακράτος ούτε φτιάξει διαπλοκή στην Ελλάδα. Αυτά λοιπόν τα γεγονότα, οι καταστάσεις που ανάγονται στην παθολογία του παλαιού κομματικού συστήματος και που ήταν η βασική αιτία για την οποία κατέρρευσε προσπαθεί να τα αποδίδει σε μας. Είπα λοιπόν ότι δεν μας πέταξε το γάντι στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης, στην πραγματικότητα πέταξε μια λευκή πετσέτα παράδοσης στην διαπλοκή και στους ολιγάρχες των μέσων.
Σχετικά με την τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών σε πέντε ημέρες, θεωρείτε ότι πρέπει να επανακατατεθεί άμεσα, πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Ακούστε, εγώ θεωρώ ότι σε κάθε αντικείμενο ο αρμόδιος υπουργός ο οποίος έχει την πλήρη εποπτεία του αντικειμένου έχει την τελική ευθύνη, και προφανώς ο κ. Παππάς μέχρι τώρα έχει δείξει ότι με ιδιαίτερο θάρρος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Να σας υπενθυμίσω όμως ότι ο λόγος για τον οποίο η τροπολογία αυτή αποσύρθηκε, με ρητή δήλωση ότι θα πάει να κατατεθεί, δεν ήταν η αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά μία τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ακριβώς γιατί ελπίζαμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή η Νέα Δημοκρατία αποφάσιζε να σεβαστεί το Σύνταγμα και όχι να το καταπατά, παρά την υποκριτική της ρητορεία περί του αντιθέτου. Λέγαμε λοιπόν να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και αν συγκροτηθεί δεν έχει νόημα η τροπολογία, γιατί θα μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλει τις κυρώσεις που το Σύνταγμα προβλέπει. Αν όμως δεν έχουμε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, «μπάτε σκύλοι αλέστε» θα είναι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα;
Και αν ο νόμος πέσει κύριε υπουργέ την ερχόμενη Τετάρτη, ή όποια μέρα βγει η απόφαση, τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, να φέρει νέο νόμο;
Υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία σέβονται τις αποφάσεις της δικαστικής. Δεν θεωρώ πιθανό αυτό το ενδεχόμενο, το απαντώ απλώς ως υποθετικό, κατά τη γνώμη μου απίθανο, λόγω της ερώτησή σας. Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της ερώτησή σας, δηλαδή αν βγει πράγματι αντισυνταγματική η απόφαση δεν θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος; Αυτονόητο είναι, για κάθε νόμο.
'Αρα λέτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ούτως ή άλλως αλλάζοντας τον νόμο;
Πρώτα- πρώτα εάν υπάρχει απόφαση, που πρέπει να το δούμε, αντίθετη, που θα κρίνει ότι δεν ήταν αντισυνταγματικός ο νόμος. Προσωπικά η άποψή μου ως συνταγματολόγος είναι ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν θέλω όμως να το πω γιατί πράγματι δεν πρέπει να μιλούν οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας ενόψει αποφάσεων δικαστικής. Σας λέω το αυτονόητο. Ότι κάθε φορά που έχουμε για οποιονδήποτε νόμο, όχι για το συγκεκριμένο, μια απόφαση περί αντισυνταγματικότητας πρέπει η κυβέρνηση και η Βουλή να εξετάσουν τι λέει το δικαστήριο και να θεραπεύσουν την συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα.
Επαναλαμβάνω, όμως, ότι θεωρώ απίθανο αυτό το ενδεχόμενο, και να συνεχίσουμε μια συζήτηση, όχι απλώς υποθετικών, απίθανων δεδομένων δεν θέλω.
Κύριε υπουργέ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας, γιατί έχουμε και τον ανασχηματισμό μπροστά μας;
Γι' αυτά αποφασίζει ο πρωθυπουργός. Και εγώ θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός ακριβώς επειδή έχει τη γενικότερη εποπτεία απ' όλους εμάς ξέρει ποιος είναι κατάλληλος για πού. Εγώ ούτως ή άλλως όταν μου ζητήθηκε να φύγω από το προηγούμενο υπουργείο και να μεταφερθώ στο υπουργείο Εργασίας είχα υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνεται συζήτηση από τους υπουργούς για κάτι τέτοιο, οι δημοσιογράφοι καλά το ρωτάτε, αυτό είναι όμως και συνταγματικά και πολιτικά μία από τις προνομίες του πρωθυπουργού,
Προτίμηση δεν έχετε;
Όχι δεν έχω μια προσωπική προτίμηση, γιατί αν είχα μια προσωπική προτίμηση που θα αφορούσε τι είναι καλό για μένα στην Ευρωβουλή θα έμενα, δεν θα κατέβαινα εδώ.
Πηγή: www.imerisia.gr