Λαβράκια από τον έλεγχο του τζίρου των ξενοδοχείων

Η έρευνα που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα διενεργήθηκε σε 2.123 επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλη την Ελλάδα με έμφαση τις τουριστικές περιοχές. Από αυτές οι 901 τηρούν διπλογραφικά βιβλία (δηλαδή έχουν τζίρο πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ) 1.180 τηρούν απλά βιβλία εσόδων εξόδων, ενώ εντοπίστηκαν και 42 με ασαφή στοιχεία.

-Μέσω των ιστοσελίδων που διατηρούν τα ίδια τα ξενοδοχεία

-Μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων ( booking.com Trivago .com )

-Μέσω τηλεφωνικών επαφών που είχαν στελέχη της ΓΓΔΕ

Με βάση την πληρότητα του ξενοδοχείου και την ανώτερη και κατώτερη τιμή δωματίου δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με τα έσοδα που θα έπρεπε να έχουν οι επιχειρήσεις αυτές τους καλοκαιρινούς μήνες. Με βάση αυτό, ειδικά για τον Ιούλιο επιλέχθηκε από την ΓΓΔΕ ένα δείγμα 526 επιχειρήσεων οι οποίες είχαν υποβάλλει τη μηνιαία δήλωση ΦΠΑ και αντιπαρέβαλλαν τα δικά τους αποτελέσματα με τα δηλωμένα έσοδα.

Από το έλεγχο αυτό προέκυψε ότι:

-Οι 53 από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν δεν είχαν υποβάλλει καθόλου δήλωση ΦΠΑ

-Οι 64 είχαν υποβάλλει μεν δήλωση αλλά η απόκλιση των εσόδων που δήλωναν με αυτά που είχε υπολογίσει η ΓΓΔΕ είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 100.000 ευρώ. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου ξενοδοχείου που ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει έσοδα περίπου 20 εκατ. ευρώ είχε δηλώσει 4 εκατ. ευρώ λιγότερα.

-Οι 33 είχαν απόκλιση μεν κάτω από 100.000 αλλά τα έσοδα τους είναι σαφώς λιγότερα και η διαφορά μεταξύ τους υπολογισμού της ΓΓΔΕ και της δήλωσης ήταν ποσοστιαία πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα ξενοδοχεία το οποίο με βάση τα στοιχεία του θα έπρεπε να έχει έσοδα από 18.000 έως 20.000 ευρώ είχε δηλώσει για τον μήνα Ιούλιο 147 ευρώ, ενώ είχε πληρότητα 95%.

Ο έλεγχος θα συνεχιστεί και με τις μικρότερες μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μόλις γίνουν και οι τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ και όσες ελέγχθηκαν αρχικά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο μέσω των δηλώσεων ΦΠΑ που θα κάνουν.

Το επόμενο διάστημα η ΓΓΔΕ στοχεύει στο να ενισχύσει το οπλοστάσιο της με νέα εργαλεία ώστε να μπορεί να εντοπίσει και τα παράνομα καταλύματα (αυτά που δεν έχουν σήμανση) αλλά και τις πλατφόρμες επικονίασης κατοικιών ως τουριστικές κατοικίες ( μέσω Airbnb και Homeaway) ώστε να ελέγχεται καλύτερα για φοροδιαφυγή όλος ο χώρος των καταλυμάτων.

Ως επόμενο στάδιο στελέχη της ΓΓΔΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ελέγξουν με τον ίδιο τρόπο και άλλους χώρους, όπου εντοπίζονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής όπως είναι η εστίαση και ειδικότερα τα νυχτερινά κέντρα.

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!