Live η πέμπτη προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ UPD

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, καθώς αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του Ν. 4339/201, όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με:

Η διατύπωση της τροπολογίας Παππά, είναι τέτοια ώστε να μην εγερθούν απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής. «Το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο» είπε ο κ. Βούτσης και εγγυήθηκε προσωπικώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση. 

Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής, όχι για να αλλάξει η απόφαση, αλλά για να μην υπάρξουν ενδιάμεσα εύλογες ή μη εύλογες, αλλά πάντως σοβαρές αιτιάσεις και προσδοκίες, εκ μέρους όσων ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό.

Ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων το απόγευμα ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι «είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης».

Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί.

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης ενώ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα, αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται.

«Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. 'Αρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», είπε ο κ. Βούτσης.

Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι προτείνεται ο Βύρων Πολύδωρας και για τη θέση αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης.

«Το Σύνταγμα προβλέπει κατ΄αρχάς ομοφωνία και αν αυτή δεν επιτευχθεί, προβλέπει πλειοψηφία με τα 4/5 διότι το Σύνταγμα θέλει ευρύτατη συναίνεση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας και προσέθεσε: «Σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους διαφορετικά δεν έχουμε ΕΣΡ».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι «το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό». Πρόσθεσε ότι επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, είχε κατατεθεί στη Βουλή διάταξη από τον κ. Βορίδη που μετέφερε αρμοδιότητα στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα, παρατήρησε ότι «πραγματικά δεν είναι θέμα προσώπου» αλλά εκείνο που απαιτείται είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Πυροδοτείται σύγκρουση στα άκρα για μια ανεξάρτητη αρχή, «αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο.

«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε. «Θα φτάσουμε μέχρι του σημείου, πότε το δικαστήριο θα καθαρογράψει ή όχι την απόφαση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια λογική εκτροπής. 

Η πρόταση της Ν.Δ. δεν προβλέπει διαγωνισμό για τα κανάλια για άδειες με ευτελές τίμημα, σύμφωνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «Δηλαδή πείτε ευθέως τι θέλετε; Να επιστρέψει το κράτος τα λεφτά στους καναλάρχες;»

Για «ευθεία παρέμβαση» στα της Βουλής μίλησε ο Νίκος Δένδιας σχετικά με την επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ από τον πρωθυπουργό και όχι από τον πρόεδρο της Βουλής.

Αναφερόμενος στην τροπολογία ο βουλευτής της Ν.Δ. σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ.

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών, αναφέρθηκε o Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημείωσε επίσης ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές. Δήλωσε επίσης ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
 
Την κατάργηση και όχι αναστολή των διατάξεων Παππά ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνωοντας ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία.

Εξέφρασε και αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα και ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

«Πονηρή» χαρακτήρισε την αναστολή της διάταξης Παππά που ορίζει η τροπολογία της κυβέρνησης. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών σημειώνοντας ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.

Αναδιατύπωση της κυβερνητικής τροπολογίας ζήτησε και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει.  

Την κατάργηση του νόμου Παππά και πρόταση κοινής αποδοχής για τα πρόσωπα του ΕΣΡ ζήτησε και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

Το πρωί ο Βύρωνας Πολύδωρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής και αμέσως μετά δήλωσε «προχωράμε όπως είχαμε συνεννοηθεί, θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν» και διέψευσε ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Δεν ήθελα να ερμηνευτεί η κίνησή μου αυτή, ότι δεν ήθελα να μείνω ή ότι φοβάμαι. Δεν φοβάμαι ούτε τα τρολαρίσματα ούτε όσα είπαν για μένα, τα οποία είναι αβάσιμα, ανούσια και κακεντρεχή και γεμάτα παραχαράξεις της Ιστορίας, όπως ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που πρότεινα ήταν συνεννόηση για προσέλκυση των 600 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν φύγει από τη Ν.Δ.», επισήμανε ο κ. Πολύδωρας.

«Τερτίπι» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας, υπογραμμίζοντας ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και η κατάργηση του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

«Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών. Πρέπει πρώτα να ξέρεις το θεσμικό πλαίσιο», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Πολύδωρα πρόταση χωρίς θεσμικό βάρος καθώς «χρειάζονται πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Νίκος Παππάς υπενθύμισε ότι ο κ. Πολύδωρας ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο μάλιστα είχε πολλές φορές βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, ακόμα και αυτό το πρόσωπο η Ν.Δ. βρήκε τον τρόπο να το επικρίνει.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!