«Βραχυκυκλώνει» τη Samsung η ανάκληση του Galaxy Note 7
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το φιάσκο του Galaxy Note 7 για τη Samsung: Δύο μήνες αφότου ο κορεατικός κολοσσός προχώρησε στην ανάκληση 2,5 εκατ. συσκευών διεθνώς επειδή αποδείχθηκαν επιρρεπή σε... ανάφλεξη, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones στον κόσμο έβγαλε από την πρίζα το «εκρηκτικό» μοντέλο, διακόπτοντας την παραγωγή του και ζητώντας από όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και λιανοπωλητές ανά τον κόσμο να σταματήσουν τις πωλήσεις. Και τούτο διότι διαπιστώθηκε ότι και οι συσκευές αντικατάστασης είχαν το ίδιο πρόβλημα, το οποίο δεν οφειλόταν στις «ελαττωματικές μπαταρίες ενός προμηθευτή» όπως είχε αρχικά υποστηριχθεί, αλλά σε σφάλμα σχεδιασμού που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πελατών μας», υπογράμμισε η Samsung ανακοινώνοντας το «φρένο» στην παραγωγή και τις πωλήσεις όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια που κάνουν ορισμένες συσκευές να παίρνουν φωτιά. Η εταιρεία κάλεσε όσους καταναλωτές διαθέτουν Galaxy Note 7 να το κλείσουν και να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν, προτείνοντάς τους είτε να το ανταλλάξουν με κάποιο άλλο μοντέλο της Samsung, είτε να λάβουν χρηματική αποζημίωση.
Ανησυχία
Η... αναγγελία θανάτου του Galaxy Note 7 -που είχε λανσαριστεί με τυμπανοκρουσίες τον Αύγουστο ως απάντηση στο iPhone 7 Plus της Apple- είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της Samsung να υποχωρήσει κατά 8% στο Χρηματιστήριο της Σεούλ (καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008), «ψαλιδίζοντας» τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου κατά 18 δισ. δολάρια, εν μέσω φόβων για βαρύ πλήγμα στη φήμη του ομίλου ως ποιοτικού κατασκευαστή και σεναρίων για «μετάδοση» των προβλημάτων ασφαλείας στις υπόλοιπες συσκευές που κατασκευάζει.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η οικονομική ζημία από την ανάκληση του Galaxy Note 7 θα μπορούσε να κοστίσει στη Samsung έως και 17 δισ. δολ. Η δυνητική ζημία, ωστόσο, από την ενδεχόμενη απώλεια της αξιοπιστίας του ομίλου είναι ανυπολόγιστη. «Είναι η πρώτη φορά που έχω δει μια ανάκληση προϊόντος να πηγαίνει τόσο στραβά», σχολίασε ο αναλυτής Ρίτσαρντ Γουίντσορ. «Οσον αφορά στην πιθανή καταστροφή στη μάρκα της Samsung, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά..». Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μα της IDC, «η Samsung πρέπει να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτες μπορούν να την εμπιστευτούν, ειδάλλως τα υφιστάμενα και μελλοντικά προϊόντα της τίθενται σε κίνδυνο». Η Καρολίνα Μιλανέζι της Creative Strategies πιστεύει ότι η Samsung πρέπει να απενεργοποιήσει τη γραμμή παραγωγής των Note και να εστιάσει στα μοντέλα smart-phones Galaxy S.
Ανταγωνισμός
Σε κάθε περίπτωση, τα δεινά της Samsung σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μια κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις των κινητών της Samsung θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το ισοζύγιο εξαγωγών της χώρας.
Στον αντίποδα, οι ανταγωνιστές της Samsung όπως η Google και η Apple έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν, καθώς αυτή τη στιγμή οι νέες συσκευές τους βγαίνουν στην αγορά ενόψει της κρίσιμης περιόδου πωλήσεων, μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και των διακοπών των Χριστουγέννων. Η Apple λανσάρισε την τελευταία σειρά iPhone 7 τον Σεπτέμβριο, ενώ η Google αναμένεται να διαθέσει το νέο της smartphone Pixel έως το τέλος του μήνα.
Πηγή: www.imerisia.gr