Απολογήθηκαν Εφραίμ και Αρσένιος για το Βατοπέδι
"Θέλω να σας πω ως εξομολόγηση πόσο πληγώθηκα όταν διάβασα στο κατηγορητήριο ότι έπεισα τους κρατικούς αξιωματούχους ότι η λίμνη είναι της Μονής. Αν δεν το έκανα, θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου" υποστήριξε χαρακτηριστικά ο ηγούμενος Εφραίμ, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: "Δηλώνω με πάση συνείδηση ότι έκανα το έργο μου και πάλι και τώρα θα έκανα το ίδιο γιατί στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη αυτή ανήκει στη Μονή".
Από την πλευρά του, ο τελευταίος κατηγορούμενος που απολογήθηκε για τη μεγάλη υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, μοναχός Αρσένιος, ανέφερε: "στόχος μας ήταν ο συμβιβασμός. Με προτροπή των συμβούλων μας πήγαμε να κάνουμε παράσταση στο ΝΣΚ. Δεν μας άρεσε από την αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κύριος Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή της λύσης των ανταλλαγών".
Στην κατάμεστη από πιστούς και ιερείς αίθουσα, ο ηγούμενος Εφραίμ ξεκίνησε να απολογείται λίγο μετά τις 9 το πρωί. Για περίπου τρεις ώρες, επεσήμανε ότι "ήταν χρέος μας να εξασφαλίσουμε την περιουσία της Μονής, προσθέτοντας ότι ο ίδιος υπέγραφε έγγραφα "επειδή μου το έλεγαν οι δικηγόροι".
Παράλληλα, εξέφρασε παράπονο για τα όσα του αποδίδονται από την ελληνική Δικαιοσύνη: "Θυσιάζομαι κάθε μέρα για το μοναστήρι και γενικά για το έθνος και έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας όχι . Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά. Πάμε εκεί με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή . Για όλες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Μονής".
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο για βαρύτατες αξιόποινες πράξεις, για το ζήτημα των ακινήτων, που διήρκεσε επί τέσσερις συνολικά κυβερνήσεις, δύο επί ΠΑΣΟΚ και δύο επί ΝΔ, αρχικά απασχόλησε τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Φωτιάδη, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος επισκέφθηκε τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, μετά από προτροπή των δικηγόρων. "Με καλοσύνη ο άνθρωπος μου είπε ότι δεν είναι δικής του αρμοδιότητας και μου είπε να πάμε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά επισκεφτήκαμε τον κ. Τσιτουρίδη μαζί με τον πατέρα Αρσένιο. Μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν και ότι πήραν απόφαση σαν κυβέρνησης να προχωρήσουν σε ανταλλαγές".
Όπως ισχυρίστηκε, το κύριο μέλημά τους ήταν η Μονή Βατοπεδίου να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους: "Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης, γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση. Οι φορείς όπως μάθαμε, δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής. Γι αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής, ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ".
Μετά την παραίτηση Τσιτουρίδη από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επισκέφθηκαν και το νέο υπουργό Ευαγγ. Μπασιάκο. "Ήταν ρητός και κατηγορηματικός πως ήταν κυβερνητική απόφαση η ανταλλαγή και μας είπε να πάμε στην ΚΕΔ γιατί σιγά σιγά θα προετοιμαστεί αυτό το πράγμα" ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι ύστερα από την υπογραφή των συμβολαίων "πήγαμε στη διαδικασία επιστροφής των εκτάσεων. Δεν θέλαμε να σκανδαλίσουμε τον κόσμο".
Εφραίμ: Αυτό ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Τα ακίνητα που έλαβε η Μονή έγιναν γνωστά, αλλά υπήρξε αντίδραση όπως τα οικόπεδα στο Ωραιόκαστρο και την Καρδία, όπου προκλήθηκαν αντιδράσεις από τον τότε νομάρχη Ψωμιάδη και τους δημάρχους. Τότε πήγαμε στην ΚΕΔ και μας είπαν ότι υπάρχουν τρία άλλα ακίνητα. Για το Ολυμπιακό Ακίνητο μας είπαν ότι είχε κάποια προβληματάκια, αλλά η συζήτηση ήταν να φύγουμε από τις περιοχές που είχαν ξεσπάσει οι αντιδράσεις να λυτρωθούμε και θα τα δούμε τα προβληματάκια.
Όσο για τις off shore εταιρίες που εμφανίζεται να είχε συστήσει η Μονή Βατοπεδίου, ο μ. Εφραίμ υποστήριξε ότι "ένα Μοναστήρι έχει πολύ μεγάλες ανάγκες. Ζητούσαμε από τους συμβούλους μας με νόμιμο τρόπο να διενεργήσουμε όλα αυτά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αυτά μας είπαν οι σύμβουλοί μας αυτά κάναμε".
Ακολούθησε η απολογία του μοναχού Αρσένιου, ο οποίος επεσήμανε την πεποίθησή του ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου. "Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν προέκυπτε μόνο από τα χρυσόβουλα, αλλά και γιατί το ελληνικό Δημόσιο είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα από το 1924. Είχα και έχω πειστεί -δεν θα βγει ποτέ από την καρδιά μου- πως η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή άσχετα από το τι θα πουν τα δικαστήρια" είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ισχυρίστηκε, το ζήτημα σχετικά με τις ανταλλαγές δημιουργήθηκε το 2003, όταν κάποιοι από τους πολιτευτές άρχισαν να αντιδρούν: "Πάντοτε είχαμε συμβιβαστική διάθεση. Όταν προχώρησε η διαδικασία, οι δικηγόροι μας είπαν πάλι να κάνουμε προσπάθεια συμβιβασμού μέχρι να πετύχουμε το δίκιο μας. (...) Στόχος μας ήταν ο συμβιβασμός. Με προτροπή των συμβούλων μας πήγαμε να κάνουμε παράσταση στο ΝΣΚ". Επανέλαβε δε, ότι η ιδέα της ανταλλαγής δεν ήταν αρεστή στη Μονή, αλλά την ακολούθησαν μετά την ενημέρωση ότι πρόκειται για κυβερνητική απόφαση.
Η απολογία του ολοκληρώθηκε σε φορτισμένο κλίμα με τον κατηγορούμενο να καταλήγει συγκινημένος: "λάθη μπορεί να έκανα, αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θεό πάρα πολύ και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Άγιον Όρος".
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.
Πηγή: news247.gr