Ερχεται και μας απλώνει το χέρι
Τα όσα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δικαιολογούν απολύτως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην επίσκεψή του στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ επανέλαβε -σε μια κρίσιμη στιγμή- την υποστήριξή του στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους.
Οι επισημάνσεις του για το προσφυγικό και το Κυπριακό αντικατοπτρίζουν τη θέληση των ΗΠΑ να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στα πεδία αυτά.
«Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Συμπλήρωσε δε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και σημείωσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα».
Γι' αυτό ο Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε εκ νέου «τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».
Στο Μαξίμου οι επιτελείς θεωρούν ότι οι δηλώσεις Ομπάμα μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην κατάληξη των συζητήσεων για το χρέος, ενώ συνδυάζουν τις αναφορές αυτές με τις θέσεις του ΔΝΤ για τη μη χρησιμότητα λήψης νέων μέτρων λιτότητας.
Υπό αυτό το πρίσμα διευρύνεται, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, το «μέτωπο» υποστήριξης των ελληνικών στοχεύσεων, αφήνοντας με λιγότερους συμμάχους το Βερολίνο που εμμένει να θέτει προσκόμματα στις συζητήσεις.
Αναφορικά με το προσφυγικό, μίλησε με ιδιαίτερη θερμότητα για τη «γενναιοδωρία και τη συμπόνοια που έχουν επιδείξει οι Ελληνες σε αυτή την κρίση που ραγίζει καρδιές», ενώ υπογράμμισε πως όσο η Ελλάδα «εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ».
Ο Μπαράκ Ομπάμα ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, με τις οποίες έχει αμφισβητήσει μια σειρά από διεθνείς συνθήκες, εμφανίστηκε διπλωματικός, αλλά αιχμηρός.
Επισήμανε μεν ότι «η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αποτελούν εξαιρετικά σημαντικές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Υπογράμμισε δε πως «μπροστά σε διακρατικές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, ο εξτρεμισμός και η οικονομική αποδιάρθρωση, η μεγαλύτερη ευκαιρία μας για πρόοδο είναι να αντισταθούμε στην τάση να γίνουμε εσωστρεφείς και αντίθετα να ενισχύσουμε εκ νέου τις κοινές μας αξίες».
Ευχαρίστησε σε άλλο σημείο την Ελλάδα για τη στενή συνεργασία στη Σούδα.
Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αποτελούν πάντως σαφώς ζήτημα στο οποίο εστιάζουν το βλέμμα τους οι ΗΠΑ.
«Μια δίκαιη και συνολική λύση για την Κύπρο θα είχε μακροπρόθεσμο αποτύπωμα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι «θα βελτίωνε τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους Κύπριους και θα αναβάθμιζε την ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο».
Η φράση αυτή έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για την περιοχή, ιδιαίτερα λόγω της περιπλοκότητας στον τομέα των ΑΟΖ.
Ιδιαίτερη αξία έχουν όμως και δυο αναφορές στη συνέντευξη, που μπορούν να ερμηνευτούν ως αιχμές προς τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.
«Με την άνοδο των λαϊκίστικων κινημάτων και των αμφιβολιών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η επίσκεψή μου στην Ελλάδα -τη γενέτειρα της δημοκρατίας και πηγή έμπνευσης για τους ιδρυτές της Αμερικής- θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τις διαρκείς αξίες της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας που μας κάνουν δυνατούς», είπε την ώρα που στις ΗΠΑ μαίνεται το κίνημα ενάντια στην εκλογή του εκλεκτού των Ρεπουμπλικανών.
Σε άλλο σημείο ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως στο προσφυγικό «πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας και στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», προσθέτοντας όμως ότι οι αξίες αυτές «δέχονται πίεση και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού».
Πηγή: www.efsyn.gr